AI i fokus på årets Automationsdag

På fredagen samlades ett 60-tal representanter från företag som ABB, Sandvik, SSAB, Alleima och Radarbolaget på Högskolan i Gävle för att delta i årets Automationsdag. Temat för dagen var högaktuellt: AI:s roll i industriella autonoma system – ett område där både forskningen och industrin just nu rör sig snabbt framåt.

Automationsdagen på Högskolan (t.v.) och Daniel Rönnow (t.h.). FOTO:HiG

Automationsdagen på Högskolan (t.v.) och Daniel Rönnow (t.h.). FOTO:HiG

Dagen inleddes med fika och välkomsthälsning, följt av en presentation av professor Daniel Rönnow om hur forskningen inom energisystem och automation ser ut just nu på Högskolan. Senaste året har inte mindre än tre disputationer skett inom forskningsområdet.

Nya ingenjörsprogram och AI inom underhåll

Verksamhetsutvecklare Magnus Lemoine, presenterade därefter Högskolans stora satsning på nya högskoleingenjörsprogram. Från och med hösten 2025 lanseras sex nya inriktningar med möjlighet till betalda arbetsperioder, så kallad Co-op, och öppen ingång för den som vill prova på olika ingenjörsområden innan val av inriktning.

Föreläsningarna bjöd också på konkreta exempel på hur AI används inom industrin. Lars Qvarnström från Alleima presenterade hur stora språkmodeller (LLM) och RAG-teknik kan tillämpas i chattbotar för underhåll, medan Bengt-Olov Gradén från SSAB berättade hur AI-genererad kod används för maskinövervakning och tillståndsbaserat underhåll.

Industrin och Högskolan i samverkan

Efter en gemensam lunch avslutades dagen med en framåtblickande presentation av Alf Isaksson från ABB och KTH, där autonoma system och AI:s framtida möjligheter diskuterades.

Automationsdagen erbjuder inte bara inspiration, utan också en viktig plattform för samverkan mellan akademi och näringsliv. Dagen speglar Högskolan i Gävles starka engagemang i teknikutveckling och det nära samarbetet med industrin i regionen.

Intelligent industri

Den digitala industriella revolutionen fortgår med full kraft och den stora utmaningen ligger i att skapa intelligenta produktionssystem som gör det möjligt för svensk industri att producera och leverera produkter och tjänster som samhället behöver och samtidigt inte motverka en hållbar utveckling.

Läs mer om Högskolan i Gävles strategiska forskningsområde Intelligent industri här. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades 2025-03-21