Marita kombinerar arkitektur med natur för att bygga hållbart
Att plantera lösningar i stället för att bygga dem – det är framtidens väg mot hållbart byggande. För docent Marita Wallhagen har samspelet mellan natur, miljö och teknik alltid varit en drivkraft. Genom att förena sina intressen och kunskapsområden vill hon bana väg för en grönare stadsutveckling.

Marita Wallhagen. Foto: Anna Sällberg
Redan när Marita Wallhagen var liten fanns nyfikenheten för djur, natur och naturvetenskap och hon var tidigt intresserad av miljö- och djurrättsfrågor. Det ledde henne senare in på området hållbar arkitektur och hållbar stadsutveckling.
– Det handlar i grunden om etik och rättvisefrågor, att naturens resurser ska användas på ett rättvist sätt så att inte miljön förstörs, vilket kan få konsekvenser för våra barn och framtida generationer. Intresset för arkitektur kommer från att jag alltid har tyckt om kreativa konstformer samtidigt som jag tycker att naturvetenskap och teknik är roligt och intressant.
Undervisar inom hållbarhet och miljö
Hon är uppvuxen i Linköping och utbildade sig till arkitekt i Lund, inklusive en sväng till USA för utbytesstudier. Efter examen var det lågkonjunktur i byggbranschen och hon ville söka sig till en medelstor svensk stad – och valet föll på Gävle.
I samband med att hon var ordförande i Sveriges arkitektförenings lokala förening i Gävleborg och Dalarna ”SAGDA”, fick hon kontakt med forskaren Mauritz Glaumann på Högskolan i Gävle som behövde en doktorand på halvtid till ett projekt. Hon antog erbjudandet vid Högskolan och blev samtidigt knuten till Kungliga tekniska högskolan (KTH) där hon sedan disputerade.
– Jag forskar och undervisar inom hållbar stadsbyggnad, miljöbedömning av byggnader och hållbar arkitektur. Det kan bland annat handla om livscykelanalyser och ekosystemtjänster, säger Marita.
Just nu medverkar hon till exempel i ett projekt om klimatsmart renovering av småhus tillsammans med Linnéuniversitet och hon är med i EU-projektet Cycle4Climate där forskningen undersöker hur man kan minska koldioxidutsläppen genom att uppmuntra cykling.
Varvar teori och praktik
Marita har även en fot kvar i praktiken då hon i perioder är involverad i olika byggprojekt genom Arkitektgruppen i Gävle.
– Det känns viktigt med en balans mellan teori och praktik. Målet är att vetenskaplig teoretisk kunskap ska kunna användas på riktigt i praktiska sammanhang i bygg- och planeringsprojekt.
Variationen i arbetet gör att hon trivs och hon uppskattar att möta studenter vid handledning och undervisning samtidigt som hon får fördjupa sig i olika frågor i forskning.
– Jag vill utveckla det som traditionellt kallas den byggda miljön, det som handlar om mänskligt formade byggnader, teknik och hårda material. Jag vill få in naturen som en naturlig del av den byggda miljön, som byggstenar som inte är lika hårda. Med naturbaserade lösningar kan vi skapa en grönare mer levande hållbar arkitektur.

Foto: Anna Sällberg
Hon ser Högskolan i Gävle som en trevlig arbetsplats där det är lätt att knyta kontakter och skapa tvärvetenskapliga samarbeten. Samtidigt uppskattar hon sina engagerade kollegor som hon lär sig mycket av.
– Det är en fördel att vi har en intressant bredd på Högskolan. Vi är en stor organisation samtidigt som vi är ett litet lärosäte eftersom det är korta beslutsvägar och lätt att få tag på kollegor med intressanta kompetenser. Det är en flexibel arbetsplats med mycket frihet under eget ansvar.
Text: Anna Sällberg

Sidan uppdaterades 2025-03-21