Elever fick uppleva natur i VR: “Ökad motivation och förståelse”

Hur kan man ta med gymnasieelever till savannen, regnskogen eller tundran – utan att lämna klassrummet? En studie vid Högskolan i Gävle visar att virtual reality (VR) kan bli ett kraftfullt komplement i undervisningen.

Bild ifrån en av videorna som eleverna fick använda (t.v.), och elev som testar VR-utrustning. FOTO: HiG.

Genom att låta elever uppleva naturmiljöer i 360°-video med VR-glasögon upplevde eleverna att de fick en ökad förståelse för biologi och evolution.

– Vi ville undersöka om VR kan skapa en liknande känsla av närvaro som ett fysiskt fältbesök, och om tekniken kan påverka förståelsen av ekologiska samband, säger Tobias Fredlund, forskare inom utbildningsvetenskap vid Högskolan i Gävle.

40 elever fick testa

Totalt deltog 40 gymnasieelever i studien, som genomfördes under två timmar i smågrupper i Högskolans Exploratory Learning Lab. Eleverna fick först svara på frågor om sin erfarenhet av VR och därefter besöka olika miljöer med hjälp av 360°-videor. Filmerna, som går att se gratis via Youtube, visar bland annat miljöer med savannlandskap och tät djungel. Med hjälp av VR-upplevelsen fick eleverna besvara uppgifter där de skulle tolka miljöer, dra slutsatser och resonera kring ekologiska utmaningar för djur och växter.

– Det blev tydligt att många elever tyckte att det var både engagerande och lärorikt att använda VR. Vissa tyckte det var svårt att hitta svaren i filmen, men de allra flesta upplevde VR som ett motivationshöjande verktyg, säger Peter Perskull, elevgruppens lärare vid Vasaskolan i Gävle.

Inte en ersättning – men ett kraftfullt komplement

Peter Perskull och Tobias Fredlund tycker båda att VR skulle kunna användas som ett komplement till traditionell undervisning. Upplevelsebaserad undervisning kan enligt tidigare studier öka både förståelsen och minnet av biologiskt innehåll, något som även bekräftas av elevernas egna reflektioner i studien.

– Det är svårt att resa fysiskt till Nairobi eller Amazonas i skolans regi, men med VR kan eleverna få en konkret upplevelse av hur ett ekosystem fungerar. Det handlar inte bara om fakta – utan om att förstå sammanhang, säger Peter Perskull.

Planer på att köpa utrusning

Resultaten analyseras vidare med hjälp av innehållsanalys, och preliminära resultat visar att många elever har uttryckt att de tycker det var ett motivationshöjande och lärorikt sätt att jobba.

Nästa steg kan bli att genomföra fler studier, med en kontrollgrupp och i andra ämnen som kemi, där VR-applikationer också växer fram. Vasaskolan planerar att köpa in VR-utrustning som ska kunna användas vid undervisningen i framtiden.

Om Exploratory Learning Lab


Labbet är en del av Högskolan i Gävles arbete med att inspirera unga till tekniska yrken genom lärande i kombination med konst och kreativitet. Exploratory Learning Lab finns i källaren under biblioteket på Högskolan och innehåller teknisk utrustning som exempelvis programmerbara legorobotar, VR-utrustning och spelkonsoler.

Läs mer om Exploratory Learning Lab Länk till annan webbplats.

Kontakt

Tobias Fredlund, forskare inom utbildningsvetenskap vid Högskolan i Gävle.
Tel: 026-64 86 17
E-post: tobias.fredlund@hig.se

Anders Munck, pressansvarig
Tel: 070-794 65 23
E-post: anders.munck@hig.se

Sidan uppdaterades 2025-04-14