Välkommen på vernissage!
Fredag 23 maj är det dags för vernissage på Högskolan då studenterna på industridesignprogrammet visar upp sina examensarbeten.
Besökare får bland annat se olika scenarion för användarcentrerad design, hur spillmaterial kan ge mervärde i nya produkter och hur AI kan effektivisera arbetsprocesser.

Felix Forsberg (t.v.), Jennie Juhlin (t.v.), Amanda Lindgren (t.h.), Ludvig Söderström (t.h.). Foto: Högskolan i Gävle
Studenterna på Industridesignprogrammet i Gävle lär sig problemlösning, visualisering, användarcentrerade designprocesser och arbetar nära näringslivet för att lära sig vägen från behov och idé till hållbar produktion.
Fredag 23 maj arrangerar industridesignprogrammet en utställning där avgångsstudenterna visar upp sina innovativa examensarbeten. Studenterna arbetar nära näringslivet för att lära sig vägen från behov och idé till hållbar produktion.
Examensutställningen hålls i år i foajén utanför föreläsningssalen Valhall på Högskolan.
Datum: Fredag 23 maj
Tid: 15:00-17:00 ca
Plats: Foajen utanför Valhall
Några av examensarbetena som ingår i årets utställning
Felix Forsberg:
Felix har undersökt hur möbeltillverkaren Edsbyns produktionsspill kan förädlas genom design för att höja restmaterialets värde, både ekologiskt och ekonomiskt. Resultatet är en serie mångsidiga brickor som kan staplas, organiseras och anpassas efter behov. Arbetet visar hur skinnspill, som annars kasseras på grund av storlek eller skönhetsfel, kan omvandlas till en användbar produkt utan stora investeringar. Genom enkla metoder lyfts spillmaterialets potential, och projektet belyser vikten av cirkulära förhållningssätt för att stärka ett varumärkes hållbarhetsprofil.
Jennie Juhlin:
Många klädbutiker upplevs som trånga, röriga och oinspirerande, vilket påverkar kundernas köpupplevelse negativt. Jennie Juhlin har i samarbete med Pelly Butiksinredningar AB tagit fram ett förslag på en ny butiksinredning som möter dessa utmaningar. Genom en användarcentrerad designprocess har hon utvecklat ett flexibelt upphängningssystem som ger mer inspiration, bättre överblick och enklare omorganisering. Lösningen är hållbar, lätt att producera och är särskilt designad för att lätt kunna tas isär för återvinning och minimering av avfall. Studien visar att genom butiksinredning kan man förbättra kunders köpupplevelse och stärka en klädbutiks varumärke.
Amanda Lindgren:
Amanda har i samarbete med Järnvägsmuseet i Gävle undersökt hur en leksak kan väcka barns nyfikenhet på teknik, tåg och järnvägar.
Leksaken kan passa som produkt i butiken på Sveriges Järnvägsmuseum och utgå från behoven hos barnen, deras föräldrar och museet.
Resultatet är en träleksak som uppmuntrar till utforskande och förståelse för mekanik och kraftöverföring. Genom användartester med barn i åldrarna 1 till 6 år har det visat sig att leksaken stimulerar kvalitativ lek med inslag av tänkande, problemlösning, kreativitet, fantasi, kommunikation och social interaktion.
Ludvig Söderström:
Ludvig har i sitt examensarbete utforskat behovet av batteridriven belysning för både vardagliga situationer och krisscenarier, såsom vid längre strömavbrott. Målet har varit att ta fram en produkt som möter behoven hos både privatpersoner och kommersiella verksamheter. Resultatet är Nivo – en batteridriven lampa med lång batteritid, dynamo för manuell uppladdning vid kris, samt funktioner som är anpassade för både hem och kommersiella miljöer. Genom hela designprocessen, i samarbete med Belid Lighting Group, har fokus legat på att skapa en användarcentrerad lösning som kombinerar funktionalitet, estetik och traditionella tillverkningsmetoder.
Kontakt:
Emma Eriksson
E-post: emaern@hig.se
Tel: 073-726 34 55
Gunnar Anderung
E-post: gurang@hig.se
Tel: 026-64 85 15
Sidan uppdaterades 2025-05-21