23 miljoner till Högskolans forskning om hållbara leverantörskedjor
Högskolan i Gävle har beviljats 12 miljoner kronor från KK-stiftelsen för ett nytt forskningsprojekt som ska hjälpa tillverkningsindustrin att säkra hållbarheten i hela leverantörskedjan. Tolv företag deltar och medfinansierar projektet som leder till en total budget på 23 miljoner.

Per Hilletofth leder det nya projektet Ensure. FOTO: HiG.
Projektet, som heter ENSURE – Ensuring sustainability in the upstream supply chain, leds av professor Per Hilletofth vid Högskolan i Gävle. Det är första gången Högskolan driver ett projekt av det här slaget – med tre integrerade delprojekt som kombinerar miljövetenskap, företagsekonomi och industriell ekonomi.
ENSURE tar itu med en av de mest angelägna utmaningarna som dagens industriföretag står inför: hur man säkerställer hållbarhet i komplexa leverantörskedjor med flera nivåer i enlighet med nya EU-direktiv.
– Tidigare erfarenhet har visat att de största hållbarhetsutmaningarna ofta inte finns i den egna fabriken utan i leverantörsledet. Vi vill hjälpa företag att gå från passiv uppföljning till ett aktivt samarbete med sina leverantörer, säger Per Hilletofth.
Tre delprojekt – ett ramverk
ENSURE omfattar tre delprojekt:
- Mäta – utveckla metoder för att mäta miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet i leverantörsledet.
- Välja – ta fram beslutsstöd för att välja leverantörer som möter hållbarhetsmål.
- Utveckla – stärka leverantörernas egen förmåga att arbeta hållbart.
Målet är att stärka svensk industris förmåga att leda omställningen mot hållbara leverantörskedjor.
– Många företag har begränsade resurser att följa upp hållbarhetsmål i hela leverantörskedjan. Genom att skapa ramverk och verktyg kan vi ge både stora och små företag bättre förutsättningar att lyckas. Vi ser detta som ett stort steg för att förena akademisk spets med industrins konkreta behov och bidra till hållbar utveckling inom svensk tillverkningsindustri, säger Hilletofth.
Företag i samproduktion
Tolv företag deltar i projektet som syftar till att skapa ny kunskap som också kan komma fler företag till del, bland annat genom riktlinjer, utbildningsmaterial och öppen spridning av resultat. Tre doktorander kommer att anställas inom projektet, som löper från augusti 2025 till maj 2029.
– Det här är ett fantastiskt besked för Högskolan och en viktig pusselbit i det pågående arbetet med att bygga upp en stark forskningsmiljö inom vårt tvärvetenskapliga och strategiska forskningsområde Intelligent industri. Detta är också ett kvitto på att vårt strategiska arbete med att öka omfattningen av externfinansierad forskning börjar ge resultat, säger Ylva Fältholm, rektor vid Högskolan i Gävle.
Fakta: Om Ensure och hållbarhet
De företag som deltar med finansiering i projektet är Alfing, Almab, ASSO Produkter, Aura Light, Dellner Group, Electrolux Professional, Isakssons, Jernbro Industrial Services, Monitor ERP system, Tata Steel, Talent Plastics och Östberg.
Begreppet hållbarhet är centralt i projektet, och omfattar tre dimensioner: ekonomisk, miljömässig och social. Ekonomisk hållbarhet handlar om att företag ska vara lönsamma och kunna bedriva sin verksamhet långsiktigt. Miljömässig hållbarhet innebär att minimera negativ påverkan på miljön, till exempel genom att reducera koldioxidutsläpp. Social hållbarhet fokuserar på goda arbetsvillkor, en trygg arbetsmiljö och respekt för mänskliga rättigheter.
Sidan uppdaterades 2025-05-26