Atomer och molekyler på schemat när femteklassare fick forskarbesök
Tjänar en forskare mycket pengar? Hur gammal var du när du blev forskare? Kan du vinna Nobelpriset? De nyfikna frågorna var många när forskare Håkan Hugosson, lektor och docent i beräkningsfysik, besökte Jernvallsskolan i Sandviken under Högskolan i Gävles forskarturné.

Håkan Hugosson fick svara på många frågor om forskaryrket när han besökte Jernvallsskolan i Sandviken. Foto: Anna Sällberg
Under tre dagar, 26–28 maj, pågår Högskolans återkommande forskarturné. Forskare och doktorander åker ut till skolor i hela länet, samt i Älvkarleby och Tierp, för att prata om sin forskning, inspirera och skapa intresse för högre utbildning tidigt bland skolelever. I år är det elever i årskurs 4–6 som får besök av Högskolans forskare.
Under besöket på Jernvallsskolan inledde Håkan Hugosson med att berätta om att det går att forska inom många olika ämnen, att man forskar noggrant under många år och sedan berättar om sin forskning och vad man har lärt sig för andra.
– När jag var i er ålder tyckte jag mycket om att undersöka saker. Jag kikade på myror på marken och på stjärnor på himlen. Jag byggde små maskiner och läste många böcker i olika ämnen. Dinosaurier var jag väldigt intresserad av och jag läste även mycket om Egypten till exempel.
Har bott på många olika ställen
Håkan berättade om sin resa fram till att bli forskare – en resa som bokstavligen inneburit mycket resande världen över då han bott i flera olika länder får att få lära sig mer inom fysik av forskare i andra länder.
– Jag kommer från Borås och pluggade i Uppsala. Sedan har jag bott i Afrika, Schweiz och USA. Jag har bott på olika ställen för att kunna forska mer. Det fanns till exempel en professor i Schweiz som visste något som jag ville lära mig.

Håkan pratade om att allt är uppbyggt av atomer på olika sätt. Foto: Anna Sällberg
Han gav också en inblick i sitt ämne fysik och beskrev att allting är uppbyggt av atomer, som i sin tur kan bilda molekyler. Något som särskilt intresserade eleverna var det faktum att kol (som vi använder till grillen) och dyrbara diamanter består av samma typ av atomer, bara ihopsatta på olika sätt.
Jämförde med legobyggande
För att illustrera hur densiteten påverkar vilka material atomerna bildar fick eleverna göra några små övningar där de skulle bedöma vilken cylinder som var tyngst respektive lättast i en låda, och gissa vilka material det var.
– Med atomer kan man bygga massa olika saker. Det kan jämföras med att bygga lego. Att sätta ihop atomer på olika sätt är som att bygga ihop olika legobitar, sa han.

Eleverna fick känna på olika cylindrar för att avgöra vilken som var tyngst. Foto: Anna Sällberg
Håkan Hugosson berättade att det roligaste med att vara forskare är att han får lära sig så mycket, samtidigt som han får studera något väldigt noga och diskutera sitt ämne tillsammans med andra forskare.
– Det absolut roligaste är när man ibland kommer på något som ingen annat har gjort tidigare.
Har du gjort det? frågade en elev.
– Ja, en gång kom jag på hur anställda på Sandvik kunde göra sitt stål hårdare. Det kom jag på genom att göra beräkningar med atomer kring hur hårt material kan bli hårdare.
Kan du få Nobelpriset? blev nästa fråga från en elev.
– Tekniskt sett ja, men det är inte så sannolikt. Men jag hoppas. Alla som är forskare vill vinna Nobelpriset, svarade Håkan.
Eleverna ställde många frågor och efteråt sa de att de tyckte att det var roligt att få besök av en forskare.
– De tyckte att det var jätteintressant! sa läraren Madeleine Hedman när lektionen var slut och eleverna avslutade skoldagen laddade med ny kunskap om hur det är att jobba som forskare.
Text: Anna Sällberg

Eleverna hade alla rätt när de skulle avgöra ordningen på vilken cylinder som var tyngst respektive lättast. Foto: Anna Sällberg
Sidan uppdaterades 2025-06-03