Ny forskning: Metoden som hjälper mot jobbstress
Hur skapar man en hållbar arbetsmiljö i tider av flexibelt arbete? På Trafikverket prövade forskare från Högskolan i Gävle en ny typ av arbetsmiljöinsats i två steg – med god effekt, framför allt för anställda med stort behov av återhämtning.

Johanna Edvinsson. Foto: Anna Sällberg/Högskolan i Gävle
Flexibelt arbete har många fördelar, men arbetssättet medför också att vissa har svårt att koppla bort jobbet när de är lediga.
- Det har blivit så lätt att jobba överallt och när som helst. Vi har sett att det kan bli svårt för vissa att sätta gränser för jobbet, vilket gör att tid för återhämtning minskar. Det kan på sikt gå ut över deras hälsa. Men vi kan visa att nya arbetssätt och gemensamma rutiner gjorde verklig skillnad för dem, säger Johanna Edvinsson, forskare i arbetshälsa vid Högskolan i Gävle.
Tvåstegsmodell på Trafikverket
Forskarna genomförde en intervention som bestod av en insats i två steg på en av Trafikverkets avdelningar:
- Utbildning för individen i bland annat digitala arbetssätt med hjälp av system som redan fanns tillgängliga på arbetsplatsen.
- Workshop på gruppnivå där arbetslagen själva tog fram gemensamma spelregler för tillgänglighet och kommunikation.
Målet var att hjälpa de anställda att ta kontroll över sin arbetsdag så att de lättare kunde släppa tankarna på jobbet efter arbetstid och skapa bättre förutsättningar för återhämtning i det flexibla arbetet.
– Det handlade både om att lära sig vilka tekniska funktioner som finns och hur de kan användas för att till exempel minska avbrott under arbetsdagen och strukturera sitt arbete för att kunna sätta gränser mellan arbete och fritid, men också om att grupperna fick enas om gemensamma rutiner, till exempel som när det är okej att skicka mejl och vilka förväntningar som ska finnas kring svarstid, säger Edvinsson.
Viktigast för de mest utsatta
Studien, som nu publicerats i Scandinavian Journal of Work and Organizational Psychology, omfattade 97 personer i interventionsgruppen och 70 i kontrollgruppen. Resultatet visade att insatsen var till stor hjälp för de som hade ett högt behov av återhämtning från början. Bland dessa minskade behovet av återhämtning med i genomsnitt 12 procent på ett år.
– De som har svårt att sätta gränser är de som behöver stödet mest, säger Johanna Edvinsson.
Måste börja i medarbetarnas behov
Enligt Edvinsson är det avgörande att arbetsmiljöinsatser bottnar i vad medarbetarna själva upplever som problem och vad de ser som möjliga lösningar.
– Det är först då man vet att man lägger tid och resurser på rätt saker. Flexibelt arbete ger både nya möjligheter och ställer nya krav. Ska man införa det som chef behöver man också erbjuda verktyg så att det flexibla arbetet blir en tillgång i stället för en belastning, säger Johanna Edvinsson.
Fakta
Studien ingår i forskningsprogrammet Flexibelt arbete Länk till annan webbplats. inom det strategiska forskningsområdet Hälsofrämjande arbete
Länk till annan webbplats. på Högskolan i Gävle. Forskningen har finansierats av Trafikverket och Forte.
Länk till studien Länk till annan webbplats. (med mer utförlig information om metodiken)
Kontakt:
Johanna Edvinsson, forskare i arbetshälsa, Högskolan i Gävle
Tel: 070-289 33 32
E-post: johanna.edvinsson@hig.se
Anders Munck, pressansvarig, Högskolan i Gävle
Tel: 070-794 65 23
E-post: anders.munck@hig.se
Sidan uppdaterades 2025-06-02