De första civilingenjörerna tar examen – pionjärer vid Högskolan i Gävle
Efter fem intensiva och lärorika år är det dags. Åtta studenter vid Högskolan i Gävle tar nu examen som Högskolans allra första civilingenjörer.
%20Civilingenjor.webp)
Högskolan i Gävles första examinerade civilingenjörer tillsammans med utbildningsledaren Fredrik Zetterquist och Jonas Ågren, ämnesansvarig i lantmäteriteknik och biträdande utbildningsledare. Foto: Privat
– Det känns bra att äntligen bli klar. Det känns väldigt spännande, pirrigt men jag kommer att sakna studentlivet, säger Linn Gäfvert en av de nyexaminerade civilingenjörerna inom geodata och positioneringsteknik.
Hur har de här fem åren varit för dig?
– Det har varit fem otroligt roliga år. Jag har lärt mig väldigt mycket och utvecklats som person.
’’Vi gav oss in på något ovisst’’
Att starta ett nytt civilingenjörsprogram är inget litet åtagande och för både studenter och lärare har resan kantats av ny mark att bryta.
– Vi gav oss in på något ovisst, både vi lärare och studenterna. Jag är ganska säker på att ingen av studenterna riktigt visste vad de gav sig in på den där första dagen. Det har varit en inspirerande och spännande resa. Det allra bästa har varit att följa hur studenterna vuxit och mognat längs vägen och nu verkligen är redo att göra avtryck i arbetslivet, säger Fredrik Zetterquist, utbildningsledare för Civilingenjör, geodata och positioneringsteknik vid Högskolan i Gävle.

Fredrik Zetterquist, utbildningsledare för Civilingenjör, geodata och positioneringsteknik vid Högskolan i Gävle.
Studenterna har varit med och format utbildningen
Varje föreläsning har varit ny, varje moment unikt – och varje återkoppling värdefull. Just återkopplingen från studenterna har spelat en nyckelroll i hur programmet reviderats inför nästa kull studenter som börjar nu i höst.
– Studenterna som nu går ut har varit med om lite ”barnsjukdomar”, men också bidragit till att forma programmet. Det har gett oss ovärderliga erfarenheter, och vi har nu ett program som fungerar väldigt bra och är väl anpassat till kompetensbehovet ute i samhället, säger Fredrik.
En ljus framtid på arbetsmarknaden
Även om de nyexaminerade studenterna är först ut finns det inga tvivel om att deras kompetens behövs.
– Varken vi lärare eller studenterna själva är oroliga för framtiden. Men det kommer att krävas engagemang från studenterna själva. De måste vara proaktiva och sälja in sin kompetens och visa vad de kan. Och det drivet har de allihop, säger Fredrik.
För Linn Gäfvert väntar nu sommarjobb på Trafikverket och efter det har hon ’’några grejer på gång’’ och hon har känslan av att det kommer att lösa sig.
– Nu ska jag ta mitt första steg ut i arbetslivet som färdig civilingenjör. Hitta det som jag vill jobba med och tycker är kul.
Text, foto och video: Marie Hägg Zetterlund
Framtidens ingenjörer
Förutom det unika civilingenjörsprogrammet erbjuder Högskolan i Gävle även sex högskoleingenjörsprogram – och det går fortfarande att söka till dem!
Läs mer: Framtidens ingenjörer
Sidan uppdaterades 2025-06-09