Study Programme in Energy and Environmental Engineering 180 cr

Utveckla framtidens miljöanpassade energisystem! Vi behöver utveckla mer miljövänliga och hållbara energisystem för att forma ett hållbart samhälle. Du kan vara en del i att skapa förändringen genom att välja programmet Energi och Miljö – Ingenjör.

Du får färdigheter och kunskaper för arbete inom energirelaterade sektorer i samhället. Vårt starka fokus på dagens utmaningar inom energisektorn är unikt, inte minst inom elektrifiering och hur det påverkar olika delar av samhället som behöver ställa om. Huvudämnet är energisystem, med extra tonvikt på miljöaspekterna kring dessa system.

Studierna inleds med ett introduktionsår gemensamt för alla ingenjörsutbildningar. Under året studeras teknik, matematik och ingenjörsstödjande kurser och en grund ges för fortsatta studier inom energisystem.

De efterföljande två åren ger dig kunskaper inom grundläggande fysikalisk och teknisk förståelse av energiomvandlingar. Det omfattar bland annat grundläggande energiteknik, termodynamik, strömningsteknik och värmeöverföring. Fokus ligger på studier av hela energisystem, inklusive energisystemets komponenter, hur de samverkar med varandra samt systemets sammantagna egenskaper och funktion.

Credits

180 cr

Application code

HIG-19138

Application deadline

april 15, 2025

Form of education

Normal teaching

Language

Swedish

Study time

september 1, 2025–juni 4, 2028

Prerequisites

Selection

Grade/Swedish Scholastic Aptitude Test: 60/40 %

Syllabus

Degree

Degree of Bachelor of Science in Engineering

Ämnen inom programmet

Forma framtidens hållbara energisystem

Energisystem handlar främst om tre olika system: byggnadens energisystem, industriella energisystem och nationella/regionala energisystem. Systemen studeras och tillämpas i arbetet med att minimera resursanvändningen och att utveckla hållbara energisystem. Samtidigt behandlas grundläggande kunskaper och begrepp inom energisystemens miljöaspekter.

Från smarta elnät till AI och energilagring

Du lär dig om energianvändning i samhället med inriktning på byggnader och vissa miljöaspekter, där bland annat simuleringsprogram används för att simulera och optimera byggnadens energisystem. Under det sista året fokuserar vi på smarta elnät med grunder inom ellära, byggnadens elsystem och grundläggande begrepp för elnätssystemet. Elnätet studeras genom ämnen som intermittent elproduktion, stödtjänster, energilagring, laddning av elfordon, vätgas, energigemenskaper, Artificiell Intelligens (AI) och Internet of Things (IoT).

Många möjligheter efter examen

Du möter en bred arbetsmarknad efter din examen. Energibolag behöver ingenjörer för att utveckla och konstruera fjärrvärmesystem eller arbeta med energiproduktion. Du kan också arbeta med att kartlägga och effektivisera energianvändningen på ett fastighetsbolag eller som konsult inom industrin.

Efter examen kan du också läsa vidare på avancerad nivå eller masternivå. På masternivå erbjuder Högskolan i Gävle en ettårig magisterexamen eller en tvåårig masterexamen. Det är även möjligt att läsa vidare på andra lärosäten som erbjuder masterutbildningar inom energi och miljö.

Stor efterfrågan på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden är ljus för energi- och miljöingenjörer. Det är fortsatt stor efterfrågan på yrkesgrupperna till följd av den stora samhällsomställningen där vi går mot ett fossilfritt och elektrifierat samhälle.

 

Program: Energisystemingenjör, Co-op
Hemort:
Avesta
Det här gör jag när jag inte pluggar: Tränar, umgås med vänner och familj, läser och är ute i naturen.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag hade under gymnasiet hört om skolan då några studenter var på besök på min gymnasieskola. De beskrev skolan som perfekt i storlek då den varken upplevs som för liten eller för stor. Jag åkte därefter med min mamma och besökte skolan och jag gillade den från första stund. Gävle som stad låg också bra till i förhållande till Avesta.

Varför valde du just den här utbildningen?
Sedan jag var liten har jag haft ett intresse för kärnkraft detta ledde mig naturligt in på ett intresse för energiproduktion i stort. Utöver detta är det en aktuell utbildning med tanke på att Sverige står inför en stor omställning för att nå klimatmålen, energi är en viktig del i det arbetet och det finns en bra framtid på arbetsmarknaden.

Vad är det bästa med utbildningen?
Enligt mig är det bästa att utbildningen är så pass bred som den är och att det finns en röd tråd genom hela utbildningen. Man får lära sig om energi från produktion till distribution där både användning inom bostäder, transport och industrier är inräknat. Utöver detta får man även kunskap om ventilation och inomhusklimat vilket jag tyckte var det roligaste under hela utbildningen.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Utbildningen erbjuder Co-op för den som är intresserad vilket innebär att studierna kombineras med 10 veckors betald praktik per läsår. De som väljer att läsa Co-op får möjligheten att knyta viktiga kontakter inför arbetslivet.

Vad är det bästa med Gävle?
Gävle är en levande stad som är perfekt till storleken och har nära till naturen. Det är lätt att ta sig omkring med cykel och kollektivtrafiken är bra. Gävle är dessutom en knutpunkt så det är lätt att ta sig med tåg till andra städer snabbt och billigt.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag drömmer om att jobba som energiingenjör med inriktning mot ventilation. Under utbildningen hade vi ett projektarbete där vi fick rita upp ventilationen i en byggnad vilket jag tyckte var väldigt kul. Utöver detta har jag även haft funderingar på att doktorera.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Kolla också på vilka kurser som ingår i de programmen du är intresserad av, det ger en bra bild om utbildningen.
Bara för att du väljer ett ingenjörsprogram behöver du inte vara expert på matte och fysik. Jag hade svårt för matte i grundskolan men har klarat utbildningen ändå! Våga prova, det går alltid att byta om det inte känns rätt, ha kul och ge allt!

Utbildningen och FN:s globala mål

Ikon för FN:s globala mål 7 Hållbar energi för alla
Ikon för FN:s globala mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Ikon för FN:s globala mål 11 Hållbara städer och samhällen

7 Hållbar energi för alla

Hållbar energi är en av de viktigaste grundpelarna i vårt samhälle för att klara de klimatmål som är uppsatta för att minska våra utsläpp. Under utbildningens gång lär du dig om hållbara energislag, helhetsperspektiv på energisystem, långsiktighet samt främjande av resurshushållning. Du får de kunskaper som krävs för att kunna vidta medvetna och aktiva åtgärder vid planering och uppbyggnad av nya energisystem samt vid ombyggnad av existerande energisystem. Sådana åtgärder kan vara förbättrad energihushållning, övergång till förnybara energislag och effektivisering av systemen.

9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Som student får du inblick i nya lösningar baserad på pågående forskning inom området energieffektivisering för byggnader och industri. Förbättrad energieffektivitet är en nyckelkomponent i omställningen mot hållbara energisystem, lokalt, regionalt såväl som globalt. Dessutom det viktigt för att Sveriges företag långsiktigt ska vara konkurrenskraftiga och för att bibehålla och stärka sysselsättningsgraden.

11 Hållbara städer och samhällen

Under utbildningen lär du dig om delar av målet hållbara städer och samhällen vilket inkluderar renovering av befintliga bostäder och industri, användning av solceller och vindkraft och hållbar stadsutveckling i form av energieffektiva byggnader och användaranpassade inomhusmiljöer utformade för komfort, välbefinnande och produktivitet.

Contact

Magnus Mattsson, profilbild

Magnus Mattsson

Programme Director

Contact

Sana Sayadi, profilbild

Sana Sayadi

Programme Director

This page was last updated 2024-11-25