Industrial Engineering and Management - Bachelor of Engineering 180 cr

Bli bryggan mellan produktion och ledning! Att vi producerar produkter och tjänster på ett effektivt sätt är extremt viktigt för vårt samhälle, därför behöver vi personer som förstår både ingenjörens och företagsledningens värld. Du kan bli den viktiga länken som kopplar samman båda sidorna.

Industriell ekonomi är ett mångdisciplinärt ämne med basen inom teknikvetenskap. Ämnet länkar kunskap om teknik, ekonomi och organisation och banar väg för innovation och utveckling i industriella processer. Du lär dig metoder för ledning, styrning och förbättring av industriella verksamheter som tillämpas utifrån ett ingenjörsmässigt hållbarhetsperspektiv.

Industriell ekonomi - ingenjör omfattar 180 högskolepoäng och leder till högskoleingenjörsexamen. Efter din examen kan du arbeta som ingenjör inom området industriell ekonomi.

Credits

180 cr

Application code

HIG-19142

Application deadline

april 15, 2025

Form of education

Normal teaching

Language

Swedish

Study time

september 1, 2025–juni 4, 2028

Prerequisites

Selection

Grade/Swedish Scholastic Aptitude Test: 60/40 %

Syllabus

Degree

Degree of Bachelor of Science in Engineering

Ämnen inom programmet

Driv innovation och hållbar utveckling inom logistik och verksamhet

Utbildningen är utvecklad i samråd med industriföretag och fokuserar på problemlösning, innovation och hållbarhet inom främst logistik och verksamhetsutveckling. Det ger dig verktyg och synsätt för att driva och förbättra verksamheter i en snabbt föränderlig omvärld.

Med kopplingar till industriella kontexter i näringslivet och i en framstående forskningsmiljö skapas en inspirerande och innovativ lärandemiljö för dig som blivande ingenjör inom den industriella sektorn. Efter studierna kan du som ingenjör arbeta med förbättringsarbete inom logistik, kvalitet, produktionsteknik, verksamhetsutveckling eller organisationsutveckling.

Gemensamt första år för ingenjörsstudenter

Utbildningens första år är gemensamt för samtliga ingenjörsutbildningar vid Högskolan i Gävle. Då studeras teknik, matematik och ingenjörsstödjande kurser och det ger en grund för fortsatta studier inom industriell ekonomi.

Under det andra året läser du kurser inom industriell ekonomi, där tillämpning av ingenjörsfärdigheter och ekonomiska aspekter rustar dig för att hantera komplexa utmaningar inom industriella verksamheter. Under det sista året fördjupas studierna inom industriell ekonomi och utbildningen avslutas med ett examensarbete.

Eftertraktad kompetens och många karriärmöjligheter

Som ingenjör inom industriell ekonomi har du flera yrkesvägar att gå. Du kan arbeta inom logistik, verksamhetsutveckling, projektledning, försäljning, marknadsföring, produkt- och produktionsutveckling, inköp eller kvalitetsstyrning. Kompetensen är eftertraktad, något som inte minst bekräftas av det stora intresse regionens företag visar för våra studenter.

Utbildningen ger dig även behörighet till fortsatta studier på magister- och mastersnivå inom exempelvis industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.

Bred arbetsmarknad

Arbetsmarknaden är bred och du kan arbeta i privat näringsliv och offentlig sektor. Flera tidigare studenter arbetar ingenjörsmässigt inom logistikutveckling, försäljning/ marknadsföring, miljöledning, produkt- och produktionsutveckling, inköp och med kvalitetsteknik/ -styrning. Ett ofta förekommande uppdrag är rollen som projektledare.

Utbildningen och FN:s globala mål

Ikon för FN:s globala mål 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Ikon för FN:s globala mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Ikon för FN:s globala mål 12 Hållbar konsumtion och produktion

Hållbar utveckling är en integrerad del av utbildningen som ger dig aktuell kunskap om de verktyg och metoder samhället behöver för att förändras i en mer hållbar riktning. Under utbildningen lär du dig också att förstå och utveckla lösningar för flera av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

Du lär dig att använda kunskaper inom teknik och ekonomi för att skapa hållbar ekonomisk tillväxt, anständiga livs- och arbetsvillkor samt hållbar produktion. Du kan också använda kunskaperna till att jobba med innovation som minskar miljö- och klimatpåverkan.

8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt hänger ihop och arbeten måste vara hållbara för både människa och miljö. Genom att skapa goda förutsättningar för innovation och entre­prenör­skap samt säkerställa anständiga arbetsvillkor för alla gynnas en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället. Du lär dig hur du kan bidra till att skapa långsiktigt konkurrens­kraftiga företag genom att bland annat främja individens förutsättningar att bidra till företagets verksamhet genom förbättringsarbete.

9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur handlar om att bygga en motståndskraftig infra­struktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovation vilket är grunden för ett framgångsrikt samhälle som kan möta framtida utmaningar. Innovation och teknologiska framsteg är nyckeln till att finna hållbara lösningar för såväl ekonomiska som miljö­mässiga utmaningar. Du lär dig arbetssätt och metoder för att arbeta med innovation och för­bättringsarbete av produkter, system och processer inom och mellan industriella organisa­tioner.

12 Hållbar konsumtion och produktion
Hållbar konsumtion och produktion handlar om att säkerställa hållbara konsumtions- och produktions­mönster vilket är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa. Du lär dig hur företag kan producera på ett hållbart sätt genom att bl.a. minska eller eliminera slöseri och att hushålla med naturens och de mänskliga resurserna. Det innebär att du lär dig förstå hur försörjningskedjan påverkar samhället och hur en hållbar försörjningskedja skapas.

Kontaktperson

Bo Lennart Andersson, profilbild

Bo Lennart Andersson

Utbildningsledare

Vid specifika frågor om programmets innehåll kontakta utbildningsledaren. Vid frågor om behörighet, ansökan, antagning, förutsättningar för genomförandet och allmän studievägledning:
studentsupport@hig.se

This page was last updated 2024-11-25