Master of Engineering in Geospatial Data and Positioning Technology 300 cr

Gillar du kartor och är nyfiken på hur modern teknik kan öppna nya möjligheter? Vill du dessutom vara med och lösa våra samhällsutmaningar? Då är civilingenjörsutbildningen i geodata och positioneringsteknik valet för dig. Utbildningen är unik och omfattar fem års heltidsstudier.

Utbildningen ger dig kunskaper om allt som har med geodata (geografisk information) och modern positionering att göra. Du blir en eftertraktad expert som kan leda en snabb teknikutveckling och driva innovativa geodatatillämpningar framåt.

Programmet är starkt kopplat till aktuell forskning och yrkesliv. Flera kurser genomförs i samarbete med företag och myndigheter genom gästföreläsningar, studiebesök och projektarbeten vilket ger dig praktisk erfarenhet och värdefulla kontakter i branschen.

En gedigen grund läggs inom matematik, statistik och naturvetenskap. Denna bas byggs successivt ut med ämnesfördjupning inom IT, datavetenskap, AI, GIS, programmering och applikationsutveckling, bildbehandling, tillämpning av ny teknik (big data, sensorer, VR, digital tvilling etc) och modern positioneringsteknik. Fördjupningen genomförs till exempel med olika satellitsystem, laserskanning och fjärranalys.

Credits

300 cr

Application code

HIG-19134

Application deadline

april 15, 2025

Form of education

Normal teaching

Language

Swedish

Study time

september 1, 2025–juni 9, 2030

Prerequisites

Selection

Grade/Swedish Scholastic Aptitude Test: 60/40 %

Syllabus

Degree

Degree of Master of Science in Engineering

Ämnen inom programmet

Unik utbildning med banbrytande teknik och geodata

Civilingenjör, geodata och positioneringsteknik är en unik civilingenjörsutbildning som omfattar fem års heltidsstudier. Möjlighet finns att ta ut en teknologie kandidatexamen efter tre år.

Utbildningen ger dig praktiska färdigheter och avancerade kunskaper om geodata och olika positioneringstekniker. Du lär dig att bestämma position i realtid och att utveckla allt från enkla mobilappar till komplexa system för självkörande bilar och robotar.

Utforska världen från ovan – skapa 3D-modeller och framtidsscenarier med drönare och satellitdata

Du flyger också med drönare för att förstå hur du med hjälp av drönarbilder, olika bildbehandlingsmetoder och laserskanning kan skapa och visualisera 3D-modeller för bland annat stads- och samhällsplanering. Dessutom får du insikter i hur satellitbilder används för att till exempel analysera landskapsförändringar som orsakas av klimatförändringar. Utbildningen inkluderar även användning av geografiska informationssystem (GIS) för komplexa analyser, scenariostudier, 3D/4D-modellering och visualisering.

Öppna dörrar till en mångsidig karriär inom geodata och hållbar utveckling

Utbildningen har en branschöverskridande inriktning som öppnar möjligheter för att arbeta inom flera olika områden, till exempel hantering av klimatförändringar, utveckling av hållbara städer, realtidspositionering, precisionsjordbruk och geodatatjänster för mobilappar och webbaserade karttjänster.

Utbildningen ger dig grund för att arbeta som såväl självständig expert inom geodataområdet som strategisk ledare i både offentlig och privat sektor. Dessutom ger utbildningen behörighet till forskarstudier.

Bli attraktiv på arbetsmarknaden

Efter examen kan du arbeta inom både privat och offentlig sektor, till exempel på teknik- och konsultbolag eller myndigheter som Lantmäteriet och Trafikverket, samt i kommuner. Möjligheten till en internationell karriär är också god, både som konsult eller genom att delta i internationella projekt och samarbeten.

Globala trender som digitalisering, datarevolution, urbanisering och klimatanpassning driver ett växande behov av experter inom geodata och positioneringsteknik. Behovet av utvecklare och problemlösare inom området förväntas öka vilket gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

Utbildningen och FN:s globala mål

Ikon för FN:s globala mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Ikon för FN:s globala mål 11 Hållbara städer och samhällen
Ikon för FN:s globala mål 13 Bekämpa klimatförändringarna

Med avancerade kunskaper om geodata bidrar du till samhällsnyttan och till att framtidssäkra en hållbar utveckling. De kunskaper om hantering och användning av geografisk information (geodata) som utbildningen ger, är av avgörande betydelse för att uppnå de flesta av FN:s 17 globala utvecklingsmål. Det gäller särskilt följande tre mål:

9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Ökad tillgång till geodata i en välfungerande informationsinfrastruktur, kombinerat med snabb utveckling av ny kunskap och avancerad teknik, skapar möjligheter till innovation för att lösa våra samhällsutmaningar på ett så hållbart sätt som möjligt. Under utbildningen får du de avancerade kunskaper som krävs och genom projektarbeten i samverkan med näringslivet får du en bra förankring i verkliga problemställningar.

11 Hållbara städer och samhällen

Med fördjupade kunskaper om geodata kan du medverka till att ta fram metoder och applika­tioner för planering, utveckling samt förvaltning av hållbara och inkluderande städer och sam­hällen. Scenarieanalys och 3D-modellering i kombination med olika sensorer, AI, big data, IoT och mobilitetsdata, kan till exempel utnyttjas för att visualisera och ta fram förslag till en attraktiv utveckling av samhället.

13 Bekämpa klimatförändringar

Vi måste ha förmågan att bedöma klimatförändringarna och den geografiska utbredningen av områden som riskerar att utsättas för till exempel skogsbrand, torka och översvämning. För detta krävs de kunskaper som utbildningen leder till om modellering och metoder för inmätning, analys och visualisering av geografiska data.

Kontaktperson

Fredrik Zetterquist, profilbild

Fredrik Zetterquist

Utbildningsledare

Vid specifika frågor om programmets innehåll kontakta utbildningsledaren. Vid frågor om behörighet, ansökan, antagning, förutsättningar för genomförandet och allmän studievägledning:
studentsupport@hig.se

This page was last updated 2024-11-25