ENSURE - Säkerställa hållbarhet i leverantörskedjan

Hur kan industriföretag säkerställa att deras leverantörer arbetar hållbart? ENSURE är ett forskningsprojekt som ska ge företag praktiska verktyg för att mäta, välja och utveckla leverantörer – och därmed bidra till ett mer hållbart samhälle.

Nya EU-lagar kräver att företag tar ansvar för hela sin leverantörskedja – inte bara sin egen verksamhet. Det innebär att företag måste se till att även deras underleverantörer följer miljökrav, respekterar mänskliga rättigheter och bidrar till en mer hållbar framtid. Samtidigt är det en stor utmaning. Leverantörsnätverk är ofta globala, komplexa och svåra att överblicka.

Forskningsprojektet ENSURE samlar företag och forskare för att ta fram konkreta lösningar. Projektet är tvärvetenskapligt och kombinerar perspektiv från miljövetenskap, företagsekonomi och industriell ekonomi, vilket gör att hållbarhetsfrågorna kan angripas från flera vinklar.

Syfte

ENSURE ska hjälpa företag att förstå och ta kontroll över hållbarheten i sina leverantörsled. Med fokus på OEMs (original equipment manufacturers) leverantörskedjor syftar projektet till att stödja företag i att utveckla effektiva strategier och förmågor för att möta de ökande förväntningarna på miljömässigt och socialt ansvarstagande, särskilt uppströms i leveranskedjan där påverkan ofta är som störst.

Tillvägagångssätt

ENSURE består av tre samverkande delprojekt - Mäta, Välja och Utveckla – som tillsammans ger en helhetsbild av hur företag kan arbeta med hållbarhet i leverantörskedjan. Alla delar bygger på nära samverkan mellan forskare och företag.

Mäta
För att kunna bli bättre på hållbarhet måste företag först veta var de står. I det här delprojektet utvecklas metoder och verktyg för att mäta och följa upp hållbarhet hos leverantörer – till exempel utsläpp, arbetsvillkor, materialanvändning och energiförbrukning. Målet är att det ska vara lätt att jämföra leverantörer, följa upp över tid, och uppfylla kommande EU-krav på rapportering.

Välja
Det är inte alltid lätt att veta vilka kriterier som är viktigast när man väljer leverantörer. Är det pris, kvalitet – eller hur de arbetar med miljö och mänskliga rättigheter? I den här delen kartlägger forskarna hur företag kan väga olika faktorer och skapa en beslutsmodell som gör det möjligt att göra mer hållbara och strategiska val.

Utveckla
Det tredje delprojektet fokuserar på hur man kan stötta och samarbeta med sina leverantörer för att de också ska bli mer hållbara. Det handlar till exempel om att dela kunskap, erbjuda utbildningar eller utveckla gemensamma lösningar. Samarbete istället för kontroll – för en mer resilient och hållbar leverantörskedja.

Dessa tre delar knyts ihop i Synergy-projektet, som analyserar resultaten, identifierar samband och skapar ett gemensamt ramverk för framtida arbete. Genom gemensamma workshops och dialoger får företagen testa och påverka innehållet under hela projektets gång.

Förväntade resultat

ENSURE kommer att resultera i konkreta verktyg, kunskap och rekommendationer som kan användas både i näringslivet och i forskningen. Några exempel på förväntade resultat:

Ett praktiskt ramverk för hur företag kan arbeta systematiskt med hållbarhet i sina leverantörskedjor – från första analys till långsiktiga samarbeten.

Verktyg för att mäta hållbarhet hos leverantörer, som kan användas för att jämföra, följa upp och rapportera enligt nya EU-direktiv (CSRD och CSDDD).

Beslutsstöd för leverantörsurval, där olika faktorer – miljö, sociala villkor, ekonomi – vägs in i tydliga modeller som fungerar i verkligheten.

Strategier för leverantörsutveckling, som visar hur företag kan stötta sina leverantörer att ta nästa steg i sitt hållbarhetsarbete – även om de har begränsade resurser.

Stärkt samverkan mellan företag och forskning, med samskapade lösningar som är förankrade i industrins verklighet och behov.

Kontaktperson

Per Hilletofth, profilbild

Per Hilletofth

Professor industriell ekonomi

Kontakta Per Hilletofth vid frågor rörande forskningsprojektet eller läs mer om hans forskning och se hans publikationer i forskarpresentationen.

Logga KK-stiftelsen

Fakta om forskningsprojektet

Tidsperiod: augusti 2025 – maj 2029

Finansiär: KK-stiftelsen

Projektledare: Professor Per Hilletofth, Högskolan i Gävle

Projektdeltagare:
Robin von Haartman & Lea Fobbe, industriell ekonomi, Karl Hillman, & Shveta Soam, miljövetenskap Daniella Fjellström, företagsekonomi


Medverkande företag
: Alfing, Almab, ASSO Produkter, Aura Light, Dellner Group, Electrolux Professional, Isakssons, Jernbro Industrial Services, Monitor ERP system, Tata Steel, Talent Plastics och Östberg

Sidan uppdaterades 2025-06-04