Grönt stadsliv
Grönt stadsliv är ett temaområde inom forskningen i Miljövetenskap. Här kan du läsa mer om pågående projekt och hitta forskare och doktorander som finns inom området.
Mer än 50 procent av världens befolkning bor i urbana områden, och andelen väntas stiga till 70 procent år 2050. Växande städer bidrar till ekonomisk tillväxt, men också till ökade sociala klyftor och påfrestningar på ekosystemen. Den snabba och stora inflyttningen till städer ställer nya krav som behöver bemötas på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt. Hållbar stadsutveckling omfattar hållbart byggande och hållbar planering av bostäder, infrastruktur, offentliga platser, transporter, återvinning och säkrare kemikaliehantering som i sin tur kräver ny teknik och samarbete mellan flera sektorer. Inkluderande och innovativ stadsplanering behövs för att göra städerna säkra och hållbara för framtiden.
Forskning och innovation på området kan betraktas utifrån framförallt två i dag dominerande perspektiv. Dels det socio-teknologiska, där hållbarhet ofta adresseras genom ökad effektivisering inom energi, transport och avfallshantering samt förtätade stadsmiljöer som ökar tillgängligheten till urbana tjänster. Dels det socialekologiska, som lägger större vikt vid natur-miljöer i städer och deras positiva effekter i form av ekosystemtjänster, ökad hälsa (psykisk, fysisk och social) samt lärande om naturen och miljön och påverkan på hållbara beteenden.
Pågående forskningsprojekt
Cycle4Climate
Cycle4Climate (C4C) är ett internationellt forskningsprojekt som syftar till att minska koldioxidutsläppen från stadstrafik genom att uppmuntra fler människor att välja cykeln istället för bilen.
Cycle4Climate är ett unikt projekt som adresserar behovet av hållbar stadsplanering och transport. Genom att testa och utvärdera olika metoder för att öka cyklandet i stadsmiljöer, syftar projektet till att skapa en verktygslåda av effektiva och genomförbara åtgärder som stadsplanerare och beslutsfattare kan använda.
The BIG project - Bättre livskvalitet med Integrerande GIS - till avslutade projekt?
I BIG-projektet används Gävle som en testbädd för att förstå hur hälsosamma, hållbara och livskraftiga städer ska byggas i framtiden.
Doktorandprojekt
För aktuella doktorandprojekt, se respektive doktorands presentation
- MEK - Miljökrav, energianvändning och klimatpåverkan – en studie av samband och möjligheter (Marita Wallhagen)
Projektet undersökte effekter av energianvändning, växthusgasutsläpp och granskning av miljön - ZEUS - Spatiala analyser och upplevelseanalyser för en socialt hållbar stadsutveckling (Stephan Barthel)
Ett av projektets mål var att utveckla en metodik för att analysera rumslig tillgänglighet till både ekosystemtjänster och urbana tjänster, samt att utvärdera hur denna tillgänglighet påverkar invånares vardagliga upplevelser. - Projekt byggbranschen (Ricardo Ramírez Villegas)
Länk till annan webbplats.
Studien baserade på en generell kartläggning av de mer vanligt förekommande byggsystemen där miljömässiga och ekonomiska konsekvenser av produktionsmetoder, materialval, val av installationssystem, energiförsörjning och energieffektivitet vägdes in. - Ett tak fem möjligheter (Marita Wallhagen)
Det strategiska innovationsprojektet ”Ett tak – fem möjligheter” utforskar frågor kring etablering av gröna tak i stadsområden. - Augmented Urbans (Marita Wallhagen)
Projektet handlade om att utforma attraktiva, hållbara och resilienta utemiljöer. I projektet arbetade Högskolan i samarbete med Gavlegårdarna för att utforma attraktiva och mer långsiktigt hållbara utemiljöer för människor och biologisk mångfald.
Forskare och doktorander inom området

Stephan Barthel
Professor

Johan Colding
Professor

Marita Wallhagen
Docent

Åsa Gren
Docent

Andreas Haga
Lektor

Karl Samuelsson
Forskare

Sidan uppdaterades 2025-01-23