Hållbart värdeskapande genom cirkulära affärsmodeller
Projektet ska skapa förutsättningar för en mer hållbar näringslivsverksamhet genom att väcka intresse, stödja och uppmuntra till affärsmodeller mot en cirkulär inriktning.
Projektet Hållbart värdeskapande genom cirkulära affärsmodeller, drivs av RISE genom Fiber Optic Valley i samverkan med Högskolan i Gävle, stålklustret Triple Steelix och Region Gävleborg. Genom satsningen får företagen ett kostnadsfritt erbjudande att göra en flygande start i sitt förändringsarbete.
Projektets mål är att väcka intresset, stödja och uppmuntra till att använda affärsmodeller mot en cirkulär riktning hos både företag och inom den offentliga sektorn. De som medverkar får verktyg för att genom cirkulära affärsmodeller bidra till att skapa ett stort mervärde för kunder, minska koldioxidutsläpp och utveckla marknaden för att cirkulera material och minska avfall.
Inom ramen för projektet har två fördjupningsområden identifierats, dessa är:
- Utveckling och implementering av cirkulära affärsmodeller i och tillsammans med länets företag.
- Kartläggning av materialflöden för att skapa en marknad för begagnat material
I vårt område undersöker vi möjligheter kring resurser och energi för att uppnå bättre resurseffektivitet, hitta nya affärsmodeller och vara mer cirkulära
Kartläggning av materialflöden
Högskolan i Gävle kartlägger materialflöden hos lokala företag
- Undersöker materialflöden i företagen för att hitta möjligheter att förbättra både resurseffektivitet och affärsmodellerna mot cirkularitet
- Utvecklar cirkularitetsmått på produkt och företagsnivå.
Industriell Symbios
Industriell och Urban Symbios är ett sätt att skapa långsiktiga samarbeten mellan lokala och regionala aktörer för att möjliggöra en mer effektiv användning av material, energi och andra tillgängliga resurser både i industriellt och urbant sammanhang.
Projektet syftar till att utveckla en faciliteringsplattform som stimulerar industriell och urban symbios genom att samarbeta för att hitta nya affärsmodeller och arbeta mer hållbart.
Genomförda seminarier
Cirkulär ekonomi: nya möjligheter, nya utmaningar
Den 26 januari 2021 genomfördes ett seminarium kring Cirkulär ekonomi som arrangerades av Högskolan i Gävle och Gästrike Återvinnare.
Här kan du se seminariet i efterhand:
Samarbetspartners
- Europeiska regionala utvecklingsfonden
- Region Gävleborg
- Fiber Optic Valley
- Gästrike Återvinnare
- RISE
Sidan uppdaterades 2024-12-12