Vägledning för skrivande av preliminär forskningsplan doktorand ECE

Den här sidan riktar sig till dig som planerar att söka doktorandtjänsten inom Early Childhood Education (ECE) vid Högskolan i Gävle. Här ges information om forskargruppens inriktning samt exempel på möjliga teman, teoretiska perspektiv och metodologiska ansatser som kan utgöra grund för din forskningsplan.

Forskningsgruppen Early Childhood Education (ECE) forskningsintresse riktas mot undervisning, lärande och utbildning i fritidshem och förskola samt mot yrkesprofessionsfrågor och lärares yrkesmässiga utveckling. Inom gruppen bedrivs praktiknära forskningsstudier likväl som andra typer av forskning.

I det kommande avhandlingsarbetet, monografi eller sammanläggningsavhandling, kommer fokus, utifrån forskningsämnet inom vilket avhandlingen skrivs, att ligga på didaktiska frågor och det är därför av vikt att det kommande projektet vilar på ett intresse att utforska olika aspekter av undervisning inom ramen för fritidshemmet och/eller förskolan. Undervisning i dessa institutioner ges en vid tolkning på så vis att omsorg, utveckling och lärande utgör en helhet. De didaktiska frågorna i det kommande forskningsprojektet kan därför riktas mot olika aspekter av undervisning, vilket här kan innebära situationer där omsorg, utveckling och/eller lärande betonas.

Det kommande avhandlingsarbetet ska, efter diskussion med handledarna utgå från teorier och metoder som är kompatibla med exempelvis nedanstående didaktiska forskningsintressen och förslag på innehåll i forskningsplanen. De teoretiska ramarna kan handla om övergripande teorier som barndomssociologi och visuella kulturstudier, men också exempelvis teorier som diskursanalys som riktas mot olika kunskapsobjekt. Val av metod kan se olika ut – beroende på vad som undersöks kan olika metodologiska och teoretiska ramverk bli aktuella.

Nedanstående förslag utgör möjligt innehåll som ligger inom ramen för ECE:s forskning - men ska inte ses som en begränsning. Förslagen kan användas och modifieras, men även andra ämnen är möjliga att adressera i forskningsplanen. Sökande ombeds beakta att ett krav är att planen ska ligga inom Early Childhood Education och/eller Extended Education samt inom ämnet didaktik.

Förslag 1: Undervisning i fritidshem och/eller förskola

Här kan fokus riktas mot olika delar i den undervisning som genomförs i fritidshem och/eller förskola. Det innebär att planering, genomförande och dokumentationen av lärares planerade undervisning fokuseras. Fokus kan även riktas mot spontan/oplanerad undervisning, det vill säga där undervisning sker i samband med att fritidsläraren/förskolläraren uppmärksammar något i den pågående verksamheten som fungerar som utgångspunkt för en undervisningshandling.

Den teoretiska inramningen kan här utformas på olika sätt men de didaktiska utgångspunkterna bör ses som en bas i det analytiska arbetet. I detta förslag kan empirin samlas in/produceras genom olika typer av fältarbeten. I samband med lärarnas dokumentation och planering är det även möjligt att ta del av dessa dokument som ett sätt att fördjupa förståelsen av olika typer av undervisningspraktiker.

Förslag 2: Lärares arbete med att inkludera barns/elevers perspektiv och delaktighet i undervisningen

I detta förslag är fokus att utgå från hur lärare på olika sätt försöker att involvera och göra barn/elever delaktiga i den undervisning och de aktiviteter som genomförs. Här betonas hur lärarna arbetar för att tillgodose barns/elevers möjligheter att göra sina röster hörda i syfte att uppmärksamma sina behov och intressen.

Då utgångspunkten är att inkludera barns/elevers perspektiv bör de teoretiska utgångspunkterna harmoniera med frågor såsom demokrati, barns rättigheter och barndomssociologiska utgångspunkter. I detta förslag kan empirin samlas in/produceras genom att både lärare och elever/barn involveras för att på ett mer omfattande sätt synliggöra praktiken.

Förslag 3: Lärares omsorgsperspektiv

I detta förslag riktas forskningsintresset mot lärarnas omsorgsperspektiv, det vill säga på vilket sätt de betonar, integrerar eller bortser från omsorgsaspekter i den undervisning eller de vardagsaktiviteter som genomförs.

Den teoretiska inramningen kan utformas på olika sätt för att stötta undersökande av de didaktiska utgångspunkterna i det omsorgsarbete som studeras. I detta förslag kan empirin samlas in/produceras genom att såväl lärare som barn/elever omfattas, även om det är lärarnas handlingar som är fokus.

Förslag 4: Visuella uttryck, metoder och tekniker

I detta förslag riktas studierna mot hur visuella uttryck, metoder och/eller tekniker används inom utbildning. Men också mot vad dessa möjliggör och/eller förhindrar inom ramen för undervisning och utbildning inom fritidshem och/eller förskola när det kommer till didaktiska frågor.

Den teoretiska inramningen kan utformas på olika sätt exempelvis inom ramen för barndomssociologi eller visuella kulturstudier. I detta förslag kan empirin samlas in/produceras genom att inkludera såväl lärare som barn/elever och här kan visuella forskningsmetoder användas.

Förslag 5: Lärarstudenters didaktiska ställningstaganden

Här fokuseras olika utbildningsfrågor riktade till blivande förskollärare och/eller lärare i fritidshem. Utbildningsfrågorna kan exempelvis riktas mot lärarstudenters verksamhetsförlagda utbildning i syfte att synliggöra och utveckla såväl den pågående praktiken som studenternas kunskaper, kunskapsutveckling och reflektioner.

Den teoretiska inramningen kan utformas på olika sätt. I detta förslag kan empirin samlas in/produceras genom fältarbete under verksamhetsförlagd utbildning.

Kontaktpersoner

Lena O Magnusson, profilbild

Lena O Magnusson

Universitetslektor i bildpedagogik, Fil.dr estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap.

Björn Haglund, profilbild

Björn Haglund

Universitetslektor i didaktik, docent i Barn- och ungdomsvetenskap.

Ulysning: doktorander inom didaktik

Vägledningen är till dig som har för avsikt att söka doktorandtjänsten inom ECE. Tjänsten är utlyst via Offentliga jobb. Där finns utlysningstext, kravprofil samt information om hur du gör din ansökan.

Till annonsen hos Offentliga jobb

Sidan uppdaterades 2025-04-07