Focus Day - processnära digitalisering

Välkommen till FocusDay, ett samverkansforum där stålföretag och akademi möts för att tillsammans diskutera och vidareutveckla idéer inom processnära digitalisering.

Högskolan exteriör

FocusDay är en del av Jernkontorets TO60-samarbetet och bygger på ett upplägg där företag formulerar konkreta frågeställningar som de vill diskutera – och akademi och andra företag bidrar med sin kompetens.

Dag: 26 augusti
Tid: 09.00-16.00
Plats: Högskolan i Gävle, Krusenstjernasalen

Inkomna frågor inför Focus Day

1. Dynamiska MES-system

Frågeställare: Uddeholms AB
Kompetenser: AI/ML, Automation, Materialkunskap, Processkunskap
Tillämpningar: Digitala tvillingar, Optimering

Uddeholm har nyligen implementerat nya MES-system i vår produktion. Vi arbetar nu utefter hypotesen att vi ska kunna optimera enskilda processteg utefter varje material-individs unika egenskaper och tidigare processteg. Vi vill därför diskutera hur ett sådant system skall göras produktionsduglig.

2. Påverkan av processparametrar på temperaturprofil vid induktionsvärmning inför extrusion

Frågeställare: Alleima
Kompetenser: AI/ML, iba
Tillämpningar: Optimering, Processförståelse

Vid extrusion av rostfria sömlösa rör värms extrusionskutsarna i induktionsugnar. I detta fall i den stora extrusionspressen, EP4000, i enstycksugnar. För att säkerställa att egenskaper på materialet är så likvärdigt som möjligt (tex nivån av utskiljningar) och att presskraften vid extrusion blir som den förväntas, är det viktigt att ha en så homogen temperaturprofil som möjligt. Det som påverkar temperaturprofilen både längs och tvärs materialet är framförallt tid och effekthistoriken under värmning samt hur kutsen är positionerad i induktionsspolen. Tid och effekt samt positionen i ugnen loggas i iba. Temperaturen mäts via en så kallad polispyrometer (en punkt) under värmning och används som underlag för när operatören ska tömma ugnen. Dessutom mäts temperaturen på ytterytan av en annan pyrometer när ugnen töms och då får operatören en bild av hur temperaturprofilen ser ut på ytan längs kutsen hela längd. Värdet från polispyrometern samt temperaturprofilen (100 punkter per kuts) lagras också i iba. Samtliga värden från iba är detta fall överfört till MLS (SQL databas för ett internt system för Mät , Lät och Styr)

Uppdraget innebär att använda detta MLS/SQL underlag och se om man via AI/ML kan se samband mellan processparametrar (Tid, Effekt, Position) och erhållen temperaturprofil

3. Simuleringar/optimering för energioptimering

Frågeställare: Uddeholms AB
Kompetenser: Automation, Materialkunskap, Processkunskap
Tillämpningar: Modelering/Simulering, Optimering

Inom Uddeholm använder vi FOCS (Furnace Optimization Control System) för att optimera energiförbrukningen i våra ugnar. Vår fråga är hur andra företag jobbar med frågan – finns det andra verktyg? Köpa eller bygga? Har akademin erfarenhet av detta område? Finns det möjlighet till samarbete för kunskapsutbyte?

4. Utveckling av statistisk modell för prediktion av bandprofil

Frågeställare: Alleima
Kompetenser: AI/ML, iba, Materialkunskap, Mätteknik
Tillämpningar: Digitala tvillingar, Modellering/Simulering

Vid varmvalsning av band är målet att tillverka ett band med en kombination av rätt mekaniska egenskaper, rätt mikrostruktur och en tvärprofil och planhet som passar fortsatt bearbetning genom kallvalsning. Med tvärprofil avses tjocklekens variation över bredden. I nedanstående bild visas principerna för styrning av planhet och profil vid valsning av band.

Av dessa är valsbombering, skevning och valsböjning de vanligast förekommande. Vid Alleimas varmbandverk används bombering, skevning, böjning och valsförskjutning. Bombering innebär en slipning av valsar med en större tjocklek på valsens mitt för att kompensera för valsutböjning. I föreliggande uppgift skall loggade valsningsparametrar korreleras med data från verkets multimätare där temperatur och tvärprofil mäts samtidigt. Målsättningen med arbetet är att utveckla en modell för prediktion av tvärprofil som funktion valsningsparametrar som: valskraft, valsböjkraft, skevning och valsförskjutning. Exempel på andra parametrar som kan påverka profilen är bandbredd, tjocklek, kantvalsning i förparet samt inkommande tjocklek till varmbandverket från förvalsningen.

Anmälan

Anmäl dig i formuläret nedan senast den 17 juni. Kom ihåg att kryssa i samtliga frågor du är intresserad av att vara med och diskutera.

Focus Day arrangeras av Högskolan i Gävle i samarbete med Jernkontoret

Logga Högskolan
Logga Jernkontoret

Kontaktperson

Niclas Björsell, profilbild

Niclas Björsell

Professor elektronik

Hitta hit

Från centrum till Högskolan är det knappt två kilometer och det tar bara några minuter att cykla eller åka bil eller buss där emellan.

Hitta till Högskolan

Hitta på Campus

Se en karta över Campus för att få information hur du hittar till Högskolans olika byggnader.

Karta över Campus

Sidan uppdaterades 2025-06-03