Möt dina kollegor
Vi som jobbar på Högskolan i Gävle vill göra skillnad och bidra till förändring i samhället. Det gör vi tillsammans genom vår utbildning och vår forskning som fokuserar på samhällsutmaningar. Vår vision lyder "Förstahandsvalet för alla som vill göra skillnad" - våra studenter, våra medarbetare och våra samarbetspartners.
Här möter du några av oss och som på olika sätt bidrar till vår vision att göra skillnad.
”Här får jag möjlighet att utforska ämnet jag brinner för”
Från ett område i södra Kina med ständig sommar till Sverige med iskalla vintrar. Kontrasten var stor för Haihan Li när hon först kom till Gävle. Nu är hon glad att hon valde doktorandstudier just vid Högskolan i Gävle eftersom det ger henne en stor frihet att fördjupa sig inom industriell ekonomi.
Läs hela intervjun med Haihan Li
Haihan Li är doktorand inom industriell ekonomi och hennes studier fokuserar på att utveckla en djupare förståelse för vilka beslut företag behöver ta när produktion ska flyttas från ett land till ett annat.
– Jag forskar om processen kring det och vilka faktorer som behöver övervägas vid besluten. Det är ett litet lärosäte och jag gillar att forska här. Jag trivs i miljön, känner mig trygg och är glad att jag valde att börja forska vid Högskolan i Gävle.
Hon forskar till 80 procent och övriga 20 procent i anställningen undervisar hon och handleder studenter.
– Jag uppskattar verkligen stödet jag får från min handledare. Det gör att jag känner mig inspirerad och vill forska mer. Vid större lärosäten kan en handledare ha ansvar för många fler doktorander och då blir det svårare att ha kontakt och få hjälp i forskningen. Här är det litet och lättare ha kontakt med varandra.
Har goda förutsättningar att genomföra sin forskning
Haihan Li är uppvuxen i ett område i södra Kina där det i princip alltid är sommar, säger hon. Efter att ha pluggat en period vid universitetet i Nottingham i England började hon leta efter doktorandtjänster och kom då i kontakt med Högskolan i Gävle med hjälp av handledaren i England.
– Jag blev rekommenderad till ett forskningsprojekt här. Då visste jag inte så mycket om Sverige, utan tänkte mest att det är ett kallt land i Norden. Men jag tänkte att det skulle vara intressant att göra forskning här och nu när jag är här känner jag att jag har goda förutsättningar att genomföra min forskning.
Stor frihet som doktorand
Hon uppskattar även miljön på och runt campus.
– Högskolan i Gävle är välkomnande och vackert beläget med parken precis bredvid och det är nära in till centrum. Lärosätet har ett fint bibliotek med ett hav av böcker där du kan fördjupa dig i det som intresserar dig. Som doktorand upplever jag en stor frihet och möjlighet att utforska ämnet som jag brinner för, säger Haihan Li.
Text: Anna Sällberg
”Jag har stor frihet och kan styra min tid”
”Det bästa med att jobba på Högskolan är att jag kan lägga upp mitt arbete självständigt. Jag har stor frihet och kan styra min tid”, säger Niclas Björsell.
Läs hela intervjun med Niclas Björsell
Niclas Björsell kom till Högskolan i Gävle redan 1991. Här har han gjort en lång resa karriärmässigt. Idag är Niclas professor och vetenskaplig ledare inom intelligent industri, efter att tidigare ha doktorerat på KTH. Men han började som vikarie och övningsassistent för över 30 år sedan.
– Jag jobbade inom industrin men hade en gammal kollega som var anställd på Högskolan i Gävle, och jag fick frågan om ett vikariat här och tackade ja.
Ser flera fördelar
I början av 1990-talet öppnades nya möjligheter med forskarutbildning på Högskolan. Niclas var med under utvecklingen av doktorandutbildningar med ingenjörsinriktning.
– En väldigt rolig period. Det var utvecklande att få vara med och bygga upp forskarutbildningen från grunden, säger han.
Niclas Björsell ser flera fördelar med att Högskolan i Gävle är ett lite mindre lärosäte.
– Det gör det lättare att få ett brett kontaktnät inom flera ämnesområden här. Det är intressant och stimulerande och jag lär mig mycket av det.
AI och industrin
Idag handlar mycket av Niclas forskning om samarbeten med industrin och AI. Hans vetenskapliga arbete ligger inom det område man kallar tillämpad forskning, där målet är att ta fram ny kunskap som går använda praktiskt inom industrin.
– Det händer väldigt mycket hela tiden nu inom det man kallar industrins digitalisering, det gäller att man hänger med, och den snabba utvecklingen gör mitt jobb stimulerande.
Niclas trivs bra med att bo i Gävle.
– Jag och min fru bor i Strömsbro och vi ser ingen anledning att flytta från huset även om barnen nu är utflugna. Jag kan gå till golfbanan eller sätta på mig skidorna vid garaget. Vill man ha restauranger och nattliv så finns det på cykelavstånd. Gävle är en lagom stor stad och det är dessutom nära till Stockholm och Uppsala.
Text: Anders Munck
”Jag vill och kan göra skillnad”
Intresset för möten mellan människor och samhällsfrågor väcktes redan i unga år då Josefin Westerberg Jacobson inledde sin yrkesbana inom restaurangbranschen. Detta ledde vidare till psykologistudier vid Uppsala universitet och sedan till forskarstudier inom vårdvetenskap som avslutades med disputation 2010. Det var under Josefins tid som doktorand som hon fick upp ögonen för Högskolan i Gävle.
Läs hela intervjun med Josefin Westerberg Jacobsson
– Det var några av mina doktorandkollegor från Gävle som talade så gott om ”sin” högskola och beskrev en arbetsplats där man trivdes, där det var högt engagemang och närhet till kollegor och ledning, säger hon.
Josefin fick efter sin disputation flera intressanta jobberbjudanden men valde att påbörja en anställning som universitetslektor vid Högskolan i Gävle, ett val hon inte har ångrat.
– I mitt arbete gör jag skillnad i flera steg, dels genom alla studenterna som går ut och gör skillnad, dels genom forskning inom områden där vi i dag har stora samhällsutmaningar. Det handlar om forskning om gängkriminalitet, psykisk (o)hälsa, stress, stöd för utsatta, våld i nära relationer, våld och hot i arbetslivet, social förändring med mera. Forskningsområden som är så viktiga och där forskningen verkligen kan spela roll.
Trivs med chefsuppdraget
När Akademin för hälsa och arbetsliv 2016 sökte nya avdelningschefer hade Josefin först ingen tanke på att söka men blev uppmuntrad av kollegor. Sedan dess arbetar hon som chef för Avdelningen för socialt arbete, kriminologi och folkhälsovetenskap, ett uppdrag hon trivs mycket bra med.
– Jag är så glad att jag vågade söka! Uppdraget som chef är både utvecklande, utmanande och framför allt väldigt spännande. Jag har ett stort förtroende för mina medarbetare som tar ett stort ansvar för verksamheten. Jag har också ett mycket gott stöd i en väl fungerande ledningsgrupp och numera även av en biträdande avdelningschef, säger Josefin Westerberg Jacobson.
Josefin beskriver sitt uppdrag som meningsfullt.
– Det bästa med mitt jobb är att få möjlighet att uppmuntra andra och se människor växa. Det skapar en känsla av meningsfullhet, att tillsammans få arbeta mot gemensamma mål. Jag upplever att verksamheten blir mer begriplig då vi har nära till varandra, samarbetar över ämnesgränserna och bjuder på vår kunskap och erfarenheter.
Försöker att ha möten utomhus
Att få tid för reflektion är viktigt tycker Josefin särskilt under perioder då det är mycket att göra.
– Jag försöker skapa utrymme för reflekterande promenader i vår vackra campusmiljö då och då eller ta möten utomhus om det är möjligt.
Samarbete är något som Josefin värderar högt. Ett exempel är den internationella konferensen International Consortium for Social Development (ICSD) som avdelningen anordnade under hösten 2023. Forskare från hela världen bjöds in för att diskutera aktuella frågor inom socialt arbete i krisperioder.
Viktigt att samarbeta internationellt
När människor från olika delar av världen träffas inser man hur påtagliga kriserna runt om i världen är och att vi behöver samarbeta om det ska kunna förändras.
– Det var ett omfattande arbete som blev mycket lyckat, vi kan verkligen åstadkomma så mycket mer då vi känner engagemang, delaktighet och när allas insats och arbete är lika viktigt.
Josefin bor med sin familj i Uppsala och dagpendlar till Högskolan i Gävle.
– Jag tar tåget från Uppsala till Gävle, det går hur bra som helst. Jag har möjlighet att arbeta på tåget och sparar på så vis en del tid. Väl framme tar jag en kort promenad till jobbet genom vår gröna oas, Boulognerskogen, det är en fantastisk start på dagen!
Text: Ulrika Birgersson
Sidan uppdaterades 2024-10-29