Gå till eugreenalliance
Sök

Idrottsvetenskapliga programmet, inriktning hälsofrämjande livsstil 180 hp

Var med och skapa idrott för alla! Att vi idrottar är viktigt för hälsan, men alla har olika förutsättningar att idrotta. Du kan vara med och jobba för att idrotten ska vara tillgänglig
och lika för alla, och så klart för att idrotten ska vara schysst.

Vad är idrottsvetenskap?

Idrottsvetenskap är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde som handlar om den idrottande individen och idrottskulturen. Det idrottsvetenskapliga programmet vid Högskolan i Gävle har inriktning mot hälsofrämjande livsstil och förbereder för arbete med idrott och fysisk aktivitet för alla.

Tonvikt på idrott ur ett hälsoperspektiv

Programmet har två huvudspår; anpassad fysisk aktivitet (AFA) och dopning. AFA handlar om att synliggöra och inkludera grupper av människor i idrott för att möjliggöra en fysiskt aktiv livsstil för alla. Området dopning belyser både problematiken inom idrotten och missbruk av prestationshöjande preparat inom arbetsliv och fritid.

En kompetens som behövs i framtiden

  • Efter utbildningen har du möjlighet att jobba både inom privat och offentlig sektor. Du har goda kunskaper om idrottssektorn och kan arbeta som exempelvis förenings­utvecklare eller idrottsutbildare. Du kan också leda, planera och genomföra projekt och ge personlig rådgivning inom anpassad fysisk aktivitet och dopning. Du har också möjlighet att fortsätta dina studier på avancerad nivå. Högskolan i Gävle erbjuder master­utbildning i arbets­hälso­vetenskap.
  • Studentkontakter med omgivande samhälle på det Idrottsvetenskapliga programmet Pdf, 213 kB.

Certifiering

Efter examen i programmet har du förutom en kandidatexamen i idrottsvetenskap också möjlighet att bli certifierad enligt EuropeActive Standards, EQF minst level 4, Personal Trainer och EQF level 6, Advanced Health & Exercise Specialist, vilket öppnar en arbetsmarknad i Europa.

Distans

Programmet ges helt på distans och har fem obligatoriska tillfällen i Gävle, varav det första hela vecka 35 (första veckan på terminen). Därutöver finns också schemalagda obligatoriska aktiviteter via Högskolans utbildningsplattform, Canvas, och video­konferensverktyget Zoom.

 

Examensarbeten

Se idrottsvetarna presentera sina examensarbeten vid RF-SISU Gävleborgs Idrottsfrukost med temat idrott, folkhälsa och antidoping. (Från 25 mars 2022.)

Anmälningsinformation

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Ansökan

Start
Studieform
Studietid
Ansökan *
Hösttermin 2023
Distans
2023 - 2026

Antal platser: 30

Studieort: Gävle

Anmälningskod: HIG-19207

Undervisningsspråk: Svenska

Studietakt: Helfart

Urval: Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

*) Webbanmälan på antagning.se öppnar cirka en månad före sista anmälningsdag.

Kontakt

Vid frågor om programmet kontakta

studentsupport@hig.se

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)