Personal- och arbetslivsprogrammet 180 hp
Hjälp andra att må bra på jobbet! Personalen är en organisations viktigaste tillgång. Att jobba med personal- och arbetsmiljöfrågor och medverka till att utveckla både medarbetare och organisationer gör dig till en viktig del av varje arbetsplats och av en hälsosam, positiv samhällsutveckling.
Högskolepoäng
180 hp
Anmälningskod
HIG-19806
Sista ansökningsdag
april 15, 2024
Studieform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska
Studietid
september 2, 2024–juni 6, 2027
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet +
Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Om programmet
PA-programmet är en treårig samhällsvetenskaplig utbildning som leder till en filosofie kandidatexamen med psykologi som huvudområde samt förbereder dig för arbete som personalvetare. Programmet ger dig en bred kompetens i samhällsvetenskap samt en fördjupad kompetens inom området psykologi med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor.
PA-programmet har nyligen reviderats och en ny utbildningsplan gäller fr.o.m. Ht-21.
Utbildningen består av sex temaområden där varje tema omfattar cirka 30 högskolepoäng. Dessa huvudteman avspeglar på olika sätt områdena individ, organisation och arbetsliv:
Tema 1. Psykologiska grunder
Tema 2. Juridik och företagsekonomi med arbetslivsprofil
Tema 3. Psykologiska metoder och arbetsliv
Tema 4. Hållbart arbetsliv
Tema 5. Personalvetenskapliga tillämpningsområden
Tema 6. Vetenskapligt arbete
Tema 1 introducerar dig till utbildningen och yrkesområdet, ger dig grundläggande kunskaper om psykologiska teorier samt behandlar individen med koppling till personal- och arbetslivsfrågor.
Tema 2 och 5 ger dig en grundläggande kunskap i arbetsrätt och företags- och personalekonomi och under tema 5 ges även kursen HR-arbete på strategisk och operativ nivå. Under tema 3 ingår kurserna Psykologiska forskningsmetoder och Personlighet och arbetspsykologisk testning. Temat Hållbart arbetsliv behandlar sociologi, ledarskap och kommunikation samt arbetsmiljö och hälsa. Under tema 6 ges metodkunskaper och möjlighet till fördjupade och tillämpade studier av personalarbetets innehåll. Temat avslutas med ett vetenskapligt examensarbete inom det personal- och arbetsvetenskapliga området.
PA-programmet startar en gång per år, under höstterminen.
Examen
Filosofie kandidatexamen
Ämnen inom programmet år 1
Nyckelroll för människan i arbetslivet
Medarbetares kompetens, engagemang och välmående är avgörande för organisationers framgång, och med en bred kompetens om människan i arbetslivet har du som personalvetare en nyckelroll på många arbetsplatser. Under utbildningen har du regelbunden kontakt med yrkesverksamma inom HR-området genom arbetslivsanknutna examinationsuppgifter, fältstudier och gästföreläsningar, och du får därmed värdefulla kunskaper och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.
En kompetens som efterfrågas mer och mer
När HR-funktionen får en allt viktigare position inom både näringsliv och offentlig sektor ökar också behovet av personer med utbildning inom strategiska personalfrågor. Utbildningen till personalvetare ger dig en bred kompetens och därigenom en god beredskap att möta utmaningar som du som personalvetare kan ställas inför i din kommande yrkesroll.
Från rekrytering till arbetsmiljö
Efter examen kan du arbeta med ett brett spektrum av operativa och strategiska arbetsuppgifter - från rekrytering, kompetensutveckling och organisationsutveckling till att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatsen. Du får också en filosofie kandidatexamen med psykologi som huvudämne och behörighet till studier på avancerad nivå, till exempel till Masterprogram i arbetshälsovetenskap.
Student- och alumnintervjuer
Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter och alumner på Personal- och arbetslivsprogrammet. De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.
Sofia Koebe Gustafsson, student
"Att få ha hand om olika personalfrågor som rekrytering och arbetsmiljö ser jag så mycket fram emot att få arbeta med."
Läs hela intervjun med Sofia Koebe Gustafsson
Program: Personal- och arbetslivsprogrammet
Hemort: Västerås
Det här gör jag när jag inte pluggar:
Jag tränar, är med kompisar och sitter som utbildningsansvarig för studentföreningen PA Gefle
Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag pratade med en student från Högskolan i Gävle på SACO-mässan i Stockholm. Hon byggde upp en väldigt gemytlig bild av skolan, campus och staden generellt vilket gjorde att jag fastnade direkt.
Varför valde du just den här utbildningen?
Det var faktiskt min pappa som trodde att programmet skulle passa mig från första början. Så jag läste på om utbildningen och kände ganska snart att han nog hade helt rätt i det. Jag är väldigt intresserad av hur människan fungerar och tar naturligt på mig ledarroller så av den anledningen kändes det som att utbildningen prickade rätt.
Vad är det bästa med utbildningen?
Jag tycker längden på utbildningen är lagom och att samtliga kurser känns både intressanta och relevanta för det vi ska arbeta med efter studierna.
Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Hittills har det varit mycket grupparbeten vilket jag tycker är roligt. Dels ger det en bra lärdom i hur man arbetar tillsammans med andra och dels finns det en trygghet i att veta att man har sin studiegrupp och inte är ensam i allt nytt som högskolan redan innebär.
Vad är det bästa med Gävle?
Jag tycker Gävle är en jättefin och mysig stad! Jag älskar den gamla arkitekturen och miljön med bland annat Gavleån och Boulognerskogen.
Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill jobba som HR-chef på ett företag. Att få ha hand om olika personalfrågor som rekrytering och arbetsmiljön ser jag så mycket fram emot att få arbeta med.
Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Att det är värt att lägga ner tid för att hitta utbildningen som passar just dig. Studentlivet blir så otroligt mycket roligare när man pluggar med likasinnade personer och med kurser som känns intressanta.
Passara Granbäck, student
"Jag har alltid haft ett brinnande intresse för psykologi."
Läs hela intervjun med Passara Granbäck
Program: Personal- och arbetslivsprogrammet
Hemort: Gävle
Det här gör jag när jag inte pluggar:
Spenderar allra helst min lediga tid med min familj, pysslar med huset, tar en promenad eller träffar vänner. Sitter som vice ordförande i studentföreningen PA Gefle. Just nu jobbar jag som jobbkonsult på Clockwork över sommaren.
Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Främst för att Gävle är min hemort men även för det goda rykte som Högskolan i Gävle har.
Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har alltid haft ett brinnande intresse för psykologi vilket var en bidragande faktor till varför jag valde att studera PA-programmet på just Högskolan i Gävle, detta då programmet inriktar sig mot psykologi.
Vad är det bästa med utbildningen?
Utbildningens innehåll ger en väldigt bred kunskap som är av stor nytta oavsett om du väljer att rikta in dig mot HR eller någon annan bransch.
Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Under utbildningen kommer du få möjligheten att skapa arbetskontakter, främst genom fadderföretag, vilket är en bra första kontakt med arbetslivet.
Vad är det bästa med Gävle?
Gävle är en lagom stor stad där man har nära till det mesta. Från rofylld natur- och kustnära smultronställen till innerstan som bjuder på ett bra utbud av mat och shopping.
Vad vill du jobba med i framtiden?
Employer Branding, organisationsutveckling och ledarskap är områden jag tycker är otroligt spännande och något jag ser mig själv arbeta inom i framtiden.
Har du något/några tips på den som ska söka till högskolan?
Öppna upp dig för att engagera dig utöver studierna. Föreningslivet exempelvis är väldigt roligt och givande och skapar möjligheter för ditt första nätverkande inom näringslivet.
Frida Åberg, student
"Utbildningen ger kännedom inom många områden vilket ger en bra grund att stå på och utvecklas vidare från."
Läs hela intervjun med Frida Åberg
Program: Personal- och arbetslivsprogrammet
Hemort: Holmsveden
Det här gör jag när jag inte pluggar:
Driver FRIMAB Kompetensstöd tillsammans med min man där vi stöttar beslutsfattare inom IT- och HR-frågor
Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag ville kompetensutveckla mig inom HR och mellanmänskliga relationer
Varför valde du just den här utbildningen?
Den har en bredd jag gillar och är inriktad mot psykologi vilket passade mig mycket bra. HR-arbetet handlar i mångt och mycket om relationer och då behövs kompetens inom psykologi både gällande individ och grupper
Vad är det bästa med utbildningen?
Bredden! Utbildningen ger kännedom inom många områden vilket ger en bra grund att stå på och utvecklas vidare från.
Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Fantastiska lärare!
Vad är det bästa med Gävle?
Lagom stor stad, det mesta finns inom gångavstånd.
Vad vill du jobba med i framtiden?
HR-relaterad digitalisering.
Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Gört bara gört! Tveka inte, högskolan är för alla, oavsett bakgrund och ålder.
Möt några av våra alumner
Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst Personal- och arbetslivsprogrammet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.
Arvid Weiss, alumn
"Bredden i programmet gav mig en tydlig helhetsbild över personalarbetets alla delar..."
Läs hela intervjun med Arvid Weiss
Utbildning och examensår: Personal- och arbetslivsprogrammet, examensår 2020
Det här gör jag när jag inte jobbar:
Tyvärr är jag inte mer märkvärdig än att min fritid mestadels består av matlagning (älskar att laga mat), träning och konsumtion av en stor mängd film och tv-serier. Ibland hinner jag också med att dra ut och fiska eller träffa vänner för lite brädspel.
Nuvarande arbetsplats och yrke:
Idag driver jag och två fantastiska kollegor ett eget bolag tillsammans som heter Skillpartner. Min officiella titel är arbetsmarknadskonsult men för att referera till lite kurslitteratur så bemannar jag inofficiellt samtliga delar inom Mintzbergs konfigurationer i dagsläget.
Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval
Skillpartner är ett tjänsteföretag som riktar sig mot aktörer inom kompetensförsörjning och vi hjälper till att stärka deras organisationer genom både utbildningar och konsulter. Som arbetsmarknadskonsult inom bolaget arbetar jag brett med personal- och arbetsmarknadsfrågor, exempelvis rekrytering och arbetsrätt. Vägen från en karriär inom försvarsmakten till personalvetare som sedan börjar arbeta med arbetsmarknadsfrågor har absolut inte varit spikrak men har alltid drivits av nyfikenhet och ett genuint intresse för det jag gör.
Vad är det bästa med ditt yrke
I mitt yrke får jag möjligheten att träffa väldigt många företag vilket är spännande ur många aspekter. Men det absolut bästa är att man gemensamt har möjligheten och förutsättningarna att kunna förbättra arbetsmarknaden och göra den mer inkluderande, mer rättvis och mer hållbar.
Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
Mina studier har såklart rustat mig inför rollen jag har idag, både teoretiskt men också i praktiken genom de arbeten vi fick genomföra ute hos organisationer i Gävle. Bredden i programmet gav mig en tydlig helhetsbild över personalarbetets alla delar och medgav också att jag redan under utbildningen hittade ämnen som jag intresserade mig mer för än andra. Detta gjorde att jag redan under studietiden fick en ungefärlig riktning på vilka frågor jag ville jobba med inom min roll som personalvetare.
Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Ibland ser man inte skogen på grund av alla träden. Så kan det vissa gånger kännas när man blickar tillbaka på sin studietid. Det fanns stunder då man som student inte förstod varför man skulle lära sig vissa områden men som idag har blivit kunskaper som hjälper mig att förstå sammanhang och framförallt kunna betrakta något ur olika perspektiv. Jag känner att min utbildning har gett mig en oerhört bra grund att stå på idag och som jag kommer bygga vidare på under resten av karriären.
Vad minns du särskilt från din studietid?
Kurslitteratur, tentor, föreläsningar och uppsatser blev en så naturlig del av studentlivet och ens tillvaro vilket har medfört att jag inte tänker så mycket på denna del av studietiden idag. Det jag däremot särskilt kommer ihåg är alla stunder med de fantastiska personerna jag träffade under studietiden och vilka jag idag kan kalla för vänner. Alla sena nätter, alla skratt, alla tårar (tentor) och all gemenskap som vi delade tillsammans under dessa år gjorde allt så himla enkelt.
Vilka är dina framtidsplaner?
I dagsläget ligger allt mitt fokus på att utveckla bolaget framöver och växa så det knakar. Och samtidigt ha väldigt kul under resan.
Anna-Karin Axelsson, alumn
"PA-programmets innehåll är som klippt och skuret för min roll. Som enhetschef är alla kurser vi läst relevanta."
Läs hela intervjun med Anna-Karin Axelsson
Utbildning och examensår: Personal- och arbetslivsprogrammet, examensår 2020
Det här gör jag när jag inte jobbar:
Umgås med familj och vänner.
Nuvarande arbetsplats och yrke:
Enhetschef i Gävle kommun.
Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval
Jag har tidigare arbetat många år i tågbranschen och såg då många brister i arbetsmiljön där jag arbetade, detta gjorde att ville vidare och jag bestämde mig för att söka PA-programmet. Under utbildningstiden arbetade jag extra inom Gävle kommun och sökte därför ett sommarvikariat som chefsstöd där. Samma dag som jag tog min examen fick jag meddelande att jag fått tjänsten. Jag arbetade hårt under sommaren och när vikariatet tog slut i slutet av september fanns ingen möjlighet till förlängning. Men efter två veckor som arbetslös ringde en verksamhetschef inom socialpsykiatrin upp mig och ville att jag skulle komma på intervju för en tjänst som enhetschef. I dag arbetar jag som enhetschef och ansvarar för två verksamheter inom socialpsykiatrin i Gävle kommun där 18 medarbetare arbetar. Arbetet som enhetschef är väldigt varierande och jag har ansvar för bland annat arbetsmiljö och ekonomi på verksamheterna.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Att jag har möjlighet att göra skillnad och att det är så varierande.
Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
Att studera har gett mig bättre självförtroende och en kunskap jag kan luta mig emot.
Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
PA-programmets innehåll är som klippt och skuren för min roll. Som enhetschef är alla kurser vi läst relevanta. Allt från företagsekonomin, arbetsrätten och psykologin till ledarskap har jag haft nytta av.
Vad minns du särskilt från din studietid?
Grupparbetena minns jag, de var många och ibland påfrestande men jag har haft väldigt mycket nytta av dem för att förstå grupprocesser.
Vilka är dina framtidsplaner?
Att inte stå still och att ständigt lära mig är mitt mål. Jag vill arbeta med personalfrågor på något sätt, just nu känns arbetet som chef roligt och jag har mycket kvar att lära mig. Jag vill bli en grym ledare.
Pär Bäckman, alumn
Pär Bäckman, alumn
"...det jag minns med oerhört stor glädje är den gemenskap och respekt vi hade för varandra i klassen."
Läs hela intervjun med Pär Bäckman
Utbildning och examensår: Personal- och arbetslivsprogrammet, examensår 2019
Det här gör jag när jag inte jobbar:
Försöker få så mycket tid som möjligt i Roslagens skärgård där vi har hus och i övrigt är det träning, umgås med familj och vänner samt läser biografi- och historieböcker.
Nuvarande arbetsplats och yrke:
Akademiska sjukhuset i Uppsala, Verksamhetsutvecklare
Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval
Jag har sedan 2012 arbetat på akademiska sjukhuset och under studietiden blev jag kontaktad av en chef som bad mig söka ett jobb inom ett projekt som skulle drivas i regionen. Kort efter utbildningen fick jag arbete som biträdande avdelningschef och sedan tf avdelningschef vilket var otroligt lärorikt. Efter 1 år i de rollerna kom möjligheten upp att gå tillbaka till min förra arbetsplats men då inte inom projektet utan som verksamhetsutvecklare för akademiska sjukhuset med inriktning mot slutenvården och med inriktning koordinering och även vara den som har koll på HR-frågor på vår enhet. Mitt jobb som verksamhetsutvecklare handlar mycket om att stötta andra medarbetare och chefer i deras arbete med förändringar eller själv driva projekt som ska leda till något nytt eller förändring.
Vad är det bästa med ditt yrke
Att jag får kombinera både operativa och strategiska frågor samt att få arbeta med olika personer med olika befattningar.
Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
Studierna har det såklart bidragit till att jag känner till vilka delar som ingår i rollen som personalvetare. Vidare har de gett mig verktyg och kunskap att klara av min roll. Under utbildningen fick vi även föreläsningar från olika företag och befattningar samt att några studieämnen var mer intressanta vilket bidragit till vilken inriktning jag valt att gå och vilka frågor som jag ser som mer intressanta att jobba med.
Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Stor del i mitt arbete handlar om att möta medarbetare och chefer och arbeta med förändringar och då i olika grupper och där kommer mycket av utbildningen in med allt från psykologin, arbetsrätt, arbetsmiljö till företagsekonomi och offentlig förvaltning. Grupprocesserna är återkommande och en viktig del att förstå i min nuvarande roll.
Vad minns du särskilt från din studietid?
Det finns mycket jag minns från studietiden men det som jag minns med oerhört stor glädje är den gemenskap och respekt vi hade för varandra i klassen. Hur vi stöttade och peppade varandra under studietiden och framförallt inför tentor och inlämningar. Sedan är det framförallt grupparbetena och hur de tog oss igenom grupprocesserna och hur utvecklande det var att se hur man själv utvecklades termin efter termin.
Vilka är dina framtidsplaner?
Att utvecklas och växa i rollen som verksamhetsutvecklare.
Högskolans kvalitetsarbete
Här kan du läsa mer om Högskolan i Gävles kvalitetsarbete och hur du som student kan bidra i arbetet
Urvalsgrupp för dig med arbetslivserfarenhet
För dig som anmält dig senast sista anmälningsdag (15/4-2024 ) är 30 % av platserna reserverade för behöriga sökande med minst två års arbetslivserfarenhet. Platserna i denna grupp meritvärderas baserat på gymnasiebetyg.
Sidan uppdaterades 2024-06-25