Byggnadsteknik - Ingenjör 180 hp
Skapa framtidens byggande! Världen förändras och vi måste tänka smartare
kring byggande och hur vi bygger för att skapa ett hållbart samhälle. Du kan vara med och förändra den byggda miljön genom att läsa till ingenjör i byggnadsteknik.
Högskolepoäng
180 hp
Anmälningskod
HIG-19132
Sista ansökningsdag
april 15, 2025
Studieform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska
Studietid
september 1, 2025–juni 4, 2028
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c eller Matematik D.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Om programmet
Programmet innehåller ett introduktionsår som är gemensamt för alla ingenjörsutbildningar. Under första läsåret studeras teknik, matematik och ingenjörsstödjande kurser och en grund ges för fortsatta studier inom byggnadsteknik.
År två och tre innebär en successiv fördjupning inom huvudområdet byggnadsteknik. Området inkluderar flera olika delar som exempelvis bärande konstruktioner, analys och design av byggnadskonstruktioner, byggnadsfysik och byggnadsmateriallära. Fokus ligger på att förbereda dig för arbete med planering, projektering och utformning av byggnader, samt att göra ändringar i befintliga byggnader. Du får en helhetsbild av hur byggnader påverkas av tekniska, arkitektoniska, ekonomiska, sociala och miljömässiga förutsättningar.
Examen
Högskoleingenjörsexamen
Ämnen inom programmet
Från grundläggande byggteknik till avancerad konstruktion
Under år två läggs en grund där du studerar bland annat konstruktion, hållfasthetslära, arkitektur, CAD (computer-aided design), mätteknik och miljöteknik. Det tredje året innehåller fördjupning inom byggnadsmekanik, grundläggning, geoteknik och avancerad konstruktion med fokus på de vanligaste byggnadsmaterialen som trä, betong och stål.
Du tar även del av kurser som handlar om energiteknik och ändring av byggnader, samt en projektkurs där kunskaper som tillägnats under utbildningen tillämpas. Det tredje året avslutas med ett examensarbete.
Titel: Byggnadsingenjör
Efter utbildningen kan du titulera dig som byggnadsingenjör. Arbetet som högskoleingenjör är kreativt och ger dig bra möjligheter till utveckling. Som byggnadsingenjör kan du arbeta med ett flertal olika uppgifter.
Exempel på några tänkbara uppgifter och yrkesroller för en byggnadsingenjör kan vara sådant som:
- Dimensionera och utveckla byggnadens bärande konstruktion utifrån arkitektens idéer.
- Överföra arkitektens idéer till byggnadsritningar och andra handlingar som behövs för att kunna uppföra en byggnad. Ofta ”byggs” byggnaden upp i 3D ritprogram.
- Handlägga bygglovsärenden hos kommuner.
- Arbeta med energifrågor såsom energieffektivering av byggnader.
- Skapa och konstruera småhus för något småhusföretag och även kanske arbeta som säljare.
- Besikta och utreda eventuella fel/skador som kan uppkomma i en byggnad.
- Leda byggprojekt.
Trots att utbildningen är inriktad på det som kallas projektering som innebär att skapa underlag för att kunna bygga, utesluter det inte att du kan arbeta med själva uppförandet samt som exempelvis platschef, arbetsledare eller utsättare.
Maxa med arbetslivserfarenhet redan under studietiden!
Cooperative Education (Co-op) innebär att du varvar dina studier med arbete under planerade arbetsperioder. Du kan välja denna studieform när du läser ett ingenjörsprogram vid Högskolan i Gävle.
Med Co-op förlänger du din studietid med sex månader i och med tre arbetsperioder på ett företag. De sex månaderna inkluderar även examensarbete och 30 veckors arbetslivserfarenhet.
Under ditt första läsår får du mer information om Co-op och hur det fungerar. Det finns krav på studieprestation innan du söker din plats. Antalet platser är begränsade och Högskolan garanterar inte någon plats eller del av studieformen, eftersom det är arbetsgivaren som avgör om du får en anställning.
En ljusnande arbetsmarknad
Efter att ha sett mörkt ut i några år börjar byggbranschen nu att vända, bland annat som en följd av ett stort behov av nya byggnader och ekonomiska förändringar i samhället. Om ett par år kommer det sannolikt att finnas gott om jobb inom branschen.
Utbildningen och FN:s globala mål
Läs mer om hur utbildningen är kopplad till FN:s globala mål
Utbildningen vilar på byggnadsteknisk grund och tre av FN:s globala mål är centrala. Det innebär att hållbarhetsaspekten tas med i alla delar av byggprocessen – från idéstadiet till förvaltnings- och rivningsskedet. Utbildningen ger dig som person stora möjligheter att kunna påverka utvecklingen i rätt riktning utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
7 Hållbar energi för alla
Tillgång till hållbar, tillförlitlig och förnybar energi är en förutsättning för att kunna möta flera av världens utmaningar. Du lär dig projektera energieffektiva byggnader utifrån system- och hållbarhetsaspekter. Med ingenjörsfärdigheter som modellering, optimering och simulering lär du dig att skapa byggnader med minimal energianvändning och med god inomhusmiljö.
11 Hållbara städer och samhällen
Ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart perspektiv är en förutsättning för hållbart byggande. Du lär dig planera och anpassa byggnader för hållbar urbanisering.
13 Bekämpa klimatförändringarna
Hållbart byggande är en förutsättning för att kunna möta dagens och framtida klimatförändringar. Du lär dig om hur miljöanpassad byggnadsteknik, som till exempel materialval och konstruktionslösningar, kan minimera klimatavtrycket.
Högskolans kvalitetsarbete
Här kan du läsa mer om Högskolan i Gävles kvalitetsarbete och hur du som student kan bidra i arbetet
Sidan uppdaterades 2024-12-13