Konstruktion och produktdesign - Ingenjör 180 hp
Vill du bli expert inom maskinteknik med inriktning mot produktutveckling? Då är vår ingenjörsutbildning Konstruktion och Produktdesign rätt väg. Programmet fokuserar på att ge dig kunskap och erfarenhet för att utveckla smarta och innovativa produkter, från visualisering av idéer till framtagning av färdiga produkter. Som maskiningenjör kan du arbeta som konstruktör, produktutvecklare, underhållschef, produktionschef eller fortsätta dina studier på ett mastersprogram. Möjligheterna är obegränsade!
Högskolepoäng
180 hp
Anmälningskod
HIG-19146
Sista ansökningsdag
april 15, 2025
Studieform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska
Studietid
september 1, 2025–juni 4, 2028
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c eller Matematik D.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Om programmet
Utbildningen ger en helhetssyn på produktframtagningsförloppet ”från grundidé till färdig produkt”. Med modern teknologi lär du dig utveckla, konstruera och producera produkter. I dina studier finns avancerade datahjälpmedel som exempelvis:
- Ett av marknadens mest effektiva CAD-system för konstruktion och ritningsgenerering.
- FEM-program för hållfasthetsanalyser.
Du läser kurser inom maskinteknik, matematik, industriell ekonomi, datavetenskap och miljövetenskap. Undervisningen bedrivs i form av projektarbeten, föreläsningar, laborationer och seminarier.
Det första året är gemensamt för alla ingenjörsutbildningar. Då läser du teknik, matematik och ingenjörsstödjande kurser samtidigt som du får en grund för fortsättningen inom maskinteknik.
Examen
Högskoleingenjörsexamen
Ämnen inom programmet
Få inblick i ingenjörens vardag
Programmet har en stark anknytning till näringslivet och flera av regionens företag visar ett aktivt intresse. Genom projektarbeten, företagsanknutna studieuppgifter, studiebesök och examensarbetet får du en bra inblick i ingenjörens vardag och arbetssituation. Du övar på att arbeta i projekt med olika befattningar i projektgrupper och på att hålla en projektplan. Ditt avslutande examensarbete görs vanligen på ett företag och är ett viktigt steg ut i arbetslivet.
Designprocessen - från idé till färdig produkt
Under utbildningen får du lära dig designprocessen, prototyptillverkning och verktyg för produktutveckling. Utbildningen inkluderar även kurser inom mekanik och hållfasthetslära för att garantera hållbara produkter med lång livslängd. Kurser inom tillverkningsmetoder och materiallära ger dig kunskaper för att tillverka olika produkter effektivt.
Maxa med arbetslivserfarenhet redan under studietiden!
Cooperative Education (Co-op) innebär att du varvar dina studier med arbete under planerade arbetsperioder. Du kan välja denna studieform när du läser ett ingenjörsprogram vid Högskolan i Gävle.
Med Co-op förlänger du din studietid med sex månader i och med tre arbetsperioder på ett företag. De sex månaderna inkluderar även examensarbete och 30 veckors arbetslivserfarenhet.
Under ditt första läsår får du mer information om Co-op och hur det fungerar. Det finns krav på studieprestation innan du söker din plats. Antalet platser är begränsade och Högskolan garanterar inte någon plats eller del av studieformen, eftersom det är arbetsgivaren som avgör om du får en anställning.
Många olika yrken och branscher
En ingenjörsexamen inom maskinteknik är en stabil grund för en mängd olika yrken inom många olika branscher. Arbetsgivare får en tydlig bild av dina färdigheter och kompetenser och vet vad du kan och kan bidra med. Maskiningenjör är ett starkt varumärke med gott anseende speciellt inom industrin.
Efter examen finns det också goda möjligheter att studera vidare på ett masterprogram.
En bred arbetsmarknad med stora behov
Som examinerad maskiningenjör möter du en bred arbetsmarknad. Traditionell tillverkningsindustri samt konsult- och försäljningsföretag har stora behov av maskiningenjörer.
Efter examen kan du arbeta med produkt- och produktionsutveckling, konstruktion, materialutveckling, produktionsberedning, försäljning, logistik och kvalitetsteknik. Att vara projektledare är en vanlig befattning efter en tids arbetslivserfarenhet.
Utbildningen och FN:s globala mål
Läs mer om hur utbildningen är kopplad till FN:s globala mål
Utbildningen kan framför allt kopplas till tre av FN:s globala mål. Miljöaspekten tas med i alla delar – allt från produkter och system till processer och tjänster. Det visar tydliga miljöfördelar i förhållande till befintliga eller alternativa lösningar och ger dig stora möjligheter att påverka utvecklingen i rätt riktning utifrån ett miljöperspektiv.
8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
I utbildningen medverkar du i flera projektarbeten med uppgifter hämtade från industrin. I kurserna får du som student träna på att utveckla hållbara, smarta och ekonomiska lösningar för framtidens samhälle.
9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Som maskiningenjörsstudent kommer du känna dig inkluderad, hörd och lära dig att använda resurser på ett effektivt sätt för att säkerställa en hållbar livsmiljö för kommande generationer.
12 Hållbar konsumtion och produktion
Utbildningen ger dig en helhetssyn på förloppet att ta fram produkter ”från grundidé till färdig produkt”. Du lär dig effektiva metoder och system för att konstruera och skapa hållbara produkter som kan möta framtidens samhälleliga utmaningar.
Högskolans kvalitetsarbete
Här kan du läsa mer om Högskolan i Gävles kvalitetsarbete och hur du som student kan bidra i arbetet
Sidan uppdaterades 2024-12-12