Öppen ingång - Ingenjör 180 hp

På det här programmet utforskar du olika inriktningar under ditt första läsår och gör ditt val inför år två. Samtidigt lägger du grunden genom kurser i teknik, matematik och ingenjörsstödjande ämnen. Du får mer insikt i ingenjörsyrket och de inriktningar som finns.

Högskolepoäng

180 hp

Anmälningskod

HIG-19148

Sista ansökningsdag

april 15, 2025

Studieform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

september 1, 2025–juni 4, 2028

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c eller Matematik D

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Utbildningsplan

Om programmet

Öppen ingång - Ingenjör utgör en start för att inleda studier som leder till en högskoleingenjörsexamen omfattande 180 högskolepoäng vid Högskolan i Gävle.

Programmet innehåller ett introduktionsår som är gemensamt för alla ingenjörsutbildningar. Under det första året utforskar du och tränar på olika färdigheter inom ingenjörsområdet, innan valet av en specifik inriktning görs till år två. Detta är särskilt fördelaktigt för dig som är osäker på vilken inriktning du ska välja.

Examen

Högskoleingenjörsexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar (180 hp) på ett av högskoleingenjörsprogrammen vid Högskolan i Gävle, varav kurserna inom öppen ingång är en del (60 hp).

Vad innebär det att läsa Öppen ingång - Ingenjör 180 hp

Studenter som antas till Öppen ingång - Ingenjör 180 hp garanteras en plats på något av Högskolan i Gävles högskoleingenjörsprogram det följande läsåret. Detta gäller under förutsättning att de specifika förkunskapskraven uppfylls för valt program. De kurser som genomförs under det första året ger behörighet till samtliga högskoleingenjörsprogram, förutsatt att de genomförs med godkända resultat. Men skulle antalet sökande överstiga antalet tillgängliga platser på ett visst program, kan det i särskilda fall bli aktuellt med en urvalsprocess. Detta kan medföra att en student i sådana fall erbjuds plats på något av de andra högskoleingenjörsprogrammen.

Val av ingenjörsinriktning

I slutet av det första året gör du ditt val av ingenjörsinriktning. Informationstillfällen kommer att erbjudas där du får veta mer om de olika inriktningarna och sökprocessen. Förutom val av ingenjörsutbildning så kan du även välja att läsa den valda utbildningen med Co-op-inriktning, som innebär att du under studietiden har arbetsperioder ute på ett företag.

Grunder i ingenjörsrollen med fokus på digitalisering och hållbarhet

Som ingenjör förväntas du ha ett ingenjörsmässigt förhållningsätt där du löser problem på ett strukturerat arbetssätt. Därför får du under ditt första år bredd i olika ämnen och även insikter i ingenjörsrollen och yrket. Digitalisering och hållbar omställning är särskilt i fokus för utbildningen vilket ingår under det första året tillsammans med matematik, projektledning och projekt.

Viktiga färdigheter för ingenjörer: problemlösning, skrivande och kreativitet

Utöver tekniska kunskaper betonas också utvecklingen av övergripande färdigheter och förmågor som är avgörande för ingenjörsarbete. Detta kan innefatta akademiskt skrivande, problemlösning, kreativt tänkande och kommunikation. Dessa färdigheter är viktiga både för fortsatta studier på år två och tre men även för en kommande karriär som ingenjör.

Kontaktperson

Magnus Lemoine, profilbild

Magnus Lemoine

Verksamhetsutvecklare

Sidan uppdaterades 2024-12-12