Magister i supply chain management 60 hp

Som student på Magisterprogrammet i supply chain management (SCM) får du avancerad kunskap och färdigheter inom hantering av försörjningskedjor. Programmet täcker centrala ämnen som logistik, inköp, produktion, distribution och efterfrågan, samt hur elementen integreras för att göra hela kedjan både effektiv och hållbar.

Högskolepoäng

60 hp

Anmälningskod

HIG-19724

Sista ansökningsdag

januari 15, 2025

Studieform

Normal

Undervisningsspråk

Engelska

Studietid

september 1, 2025–juni 7, 2026

Förkunskapskrav

Examen på grundnivå om minst 180 hp inom huvudområdet Industriell ekonomi, eller motsvarande.

Engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå.

Urval

Högskolepoäng

Utbildningsplan

Om programmet

Industriell ekonomi är ett ämne som kombinerar teknik med samhällsvetenskap. Det handlar både om teknik och om områden som ekonomi och beteendevetenskap.

Fokus ligger på att skapa kunskap om hur man styr, planerar och utvecklar industriella verksamheter med hjälp av tekniska, ekonomiska och organisatoriska strategier, och att göra detta på ett hållbart sätt – både för miljön, samhället och ekonomin.

Examen

Magisterexamen

Ämnen inom programmet år 1

Hantera alla steg i inköp, produktion och leverans

Programmet fokuserar på ett viktigt område inom industriell ekonomi: hur man leder och styr försörjningskedjor, också känt som supply chains. Supply chain management (SCM) handlar om att hantera alla steg i inköp, produktion och leverans. En viktig del av SCM är samarbetet med kunder, leverantörer och andra partners i kedjan. Du lär dig om olika delar av SCM, med särskilt fokus på social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet.

Få en viktig roll i näringslivet

Tidigare studenter jobbar ofta inom näringslivet, och inte sällan på ledande positioner inom områden som produktionsplanering, inköp och hantering av leverantörer och logistik. Utbildningen kan också vara en ingång för vidare forskarstudier på Högskolan i Gävle eller andra lärosäten.

God arbetsmarknad och ökad efterfrågan på kunskap inom supply chain

Generellt ser arbetsmarknaden bra ut och de flesta nyutexaminerade har historiskt sett fått jobb inom branschen som motsvarar utbildningen. Kunskap inom supply chain har trendmässigt blivit allt viktigare för ett företags konkurrenskraft.

Utbildningen och FN:s globala mål

Ikon för FN:s globala mål 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Ikon för FN:s globala mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Ikon för FN:s globala mål 12 Hållbar konsumtion och produktion

Utbildningen ger dig aktuell kunskap om olika verktyg och metoder som samhället behöver för att långsiktigt skapa förutsättningar för hållbar utveckling. Under utbildningen lär du dig också att förstå och utveckla lösningar för flera av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Att hantera sina försörjningskedjor på ett ansvarfullt sätt är mycket viktigt för att säkra anständiga arbetsvillkor hos leverantörer som ofta befinner sig i länder med lägre krav från myndigheter. Samtidigt är globala försörjningskedjor drivande för ekonomisk tillväxt både i Sverige och andra länder.

9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

När globala försörjningskedjor hanteras på ett ansvarfullt sätt kan de ofta vara drivande till att sprida ”best practice” till olika aktörer i många länder, vilket kan göra industrin både mera innovativ och mera hållbar. Det handlar både om att upprätta egna produktionsenheter, och att utveckla lokala leverantörsbaser.

12 Hållbar konsumtion och produktion

Programmet handlar om metoder och tekniker för att utforma och styra kedjor av aktörer från råvaror till konsument och är därmed grundläggande för industriell produktion och även konsumtion. Numera tas allt fler hållbarhetsaspekter med i beräkningarna när man utformar dessa kedjor, delvis på grund av direkta krav från kunder och konsumenter, men också för att långsiktig affärsverksamhet förutsätter detta.

Kontaktperson

Robin von Haartman, profilbild

Robin von Haartman

Utbildningsledare

Vid specifika frågor om programmets innehåll kontakta utbildningsledaren. Vid frågor om behörighet, ansökan, antagning, förutsättningar för genomförandet och allmän studievägledning:
studentsupport@hig.se

Sidan uppdaterades 2024-10-16