Upptäck vägar till hälsa och hållbarhet

Vill du vara med och skapa en hälsosammare och mer hållbar värld? Våra fristående kurser i folkhälsovetenskap ger dig djupgående kunskap inom hälsofrämjande arbetsliv, hållbart hälsobeteende, folkhälsopsykologi och mindfullness. Du får insikter i hur psykologiska, sociala och miljömässiga faktorer påverkar hälsa, samt verktyg för att analysera, utveckla och implementera strategier som förbättrar både individers och samhällets välmående. Här kan du läsa mer om våra kurser och hur du kan bidra till en bättre folkhälsa!

Fristående kurser inom folkhälsovetenskap

Våra kurser kombinerar teorier och praktiska metoder. Det stärker din kompetens att kunna driva förändring. Perfekt för dig som vill bidra till en mer hållbar, hälsosam och inkluderande framtid.

Stress och coping – hantera stress och stärk din hälsa

Stress påverkar oss alla och kan ha stor inverkan på vår fysiska, psykiska och sociala hälsa. Den här kursen ger dig insikter i stressteorier, tidiga varningssignaler och effektiva copingstrategier för att hantera stress i vardagen.

Du får ta del av den senaste forskningen och förstå hur stress påverkar olika grupper i samhället. Genom diskussioner får du möjlighet att reflektera och utveckla strategier för ett mer hållbart liv.

Hälsofrämjande och inkluderande arbetsliv

Vill du skapa hållbara och hälsofrämjande arbetsplatser? Denna kurs ger dig verktyg för att analysera arbetsrelaterad hälsa, identifiera frisk- och riskfaktorer samt argumentera för insatser som stärker välmående och inkludering.

Med stöd av aktuell forskning och regelverk får du en djupare förståelse för hur arbetslivet kan anpassas för framtiden där mångfald och hälsa går hand i hand.

Mindfulness och hälsa – naturens roll för välmående

Kan naturen vara en väg till bättre hälsa? I kursen får du utforska sambanden mellan naturupplevelser, mindfullness och stresshantering. Du får fördjupad kunskap om begreppet mindfullness och dess betydelse för välbefinnande.

Genom både teori och praktiska övningar får du insikter i hur naturbaserade mindfullness- metoder kan tillämpas för att främja hälsa. Kursen baseras på aktuell forskning och ger dig konkreta verktyg.

Matvanor, fysisk aktivitet och hälsa – för en hållbar framtid

Hur påverkar mat och rörelse vår hälsa? I den här kursen får du insikter i hur matvanor och fysisk aktivitet hänger ihop med människors livsvillkor och samhällets utveckling. Du lär dig grundläggande begrepp, utforskar hållbara lösningar och får verktyg för att främja hälsa på olika nivåer exempelvis i grupper, organisationer eller i lokalsamhällen.

Kursen kräver inga förkunskaper och erbjuder möjlighet till diskussioner där du kan reflektera och dela perspektiv med andra.

Hälsobeteende för hållbar utveckling

Vill du bidra till en hållbar framtid där hälsa och hållbarhet samverkar? Kursen ger dig insikter i hur sociala, ekonomiska och miljömässiga faktorer påverkar hälsobeteenden genom hela livet. Du får analysera teorier om hälsobeteende ur ett hållbarhetsperspektiv och utveckla innovativa strategier för att främja hälsa på individ-, grupp- och samhällsnivå.

Genom kritisk reflektion och praktiska verktyg lär du dig om de komplexa samband som skapar en mer hållbar värld.

Folkhälsopsykologi

Hur påverkar psykologiska och demografiska faktorer befolkningens hälsa? Kursen ger dig verktyg för att analysera och tillämpa psykologiska teorier och modeller för att förstå och påverka hälsobeteenden. Du lär dig identifiera ohälsosamma mönster, utveckla strategier för jämlik hälsa och applicera effektiva hälsomodeller för långsiktigt hållbara hälsoutfall.

Kursen ger dig en kritisk inblick i folkhälsopsykologins roll inom folkhälsovetenskapen och rustar dig för att driva positiv förändring.

Kontaktperson

Anna-Karin Enhol Näslund

Universitetsadjunkt, avdelningen för socialt arbete, kriminologi och folkhälsovetenskap

Sidan uppdaterades 2025-03-07