Systemanalys av vätgaslösningar
Projektets mål är att med hjälp av en systemanalys av värdekedjan för vätgas inom sektorerna industri, energi och transport överbrygga kunskapsklyftor och hitta synergier hos berörda målgrupper.
Projektets mål är att med hjälp av en systemanalys av värdekedjan för vätgas inom sektorerna industri, energi och transport överbrygga kunskapsklyftor och hitta synergier hos berörda målgrupper.
Figur 1. Karl Hillman tankar vätgas i en bränslecellsbil. Fotograf: Nils Petter Nilsson, bilderna tillhör Region Gävleborg.
Projektet pågår under 2021-2022 med fokus på Gävleborg, med kopplingar till Dalarna. Det övergripande målet är att stimulera regional utveckling genom systemintegration av vätgaslösningar inom industrin, transportsystemet och energisystemet för att därigenom frigöra potentialen att bidra till klimatneutralitet/övergången till en koldioxidsnål ekonomi.
Projektets mål är att med hjälp av en systemanalys av värdekedjan för vätgas inom sektorerna industri, energi och transport överbrygga kunskapsklyftor och hitta synergier hos berörda målgrupper med sikte på en gemensam regional färdplan för vätgas. Pdf, 6 MB.
Figur 2. Vätgasprojektets mål och aktiviteter.
Här sker en bred kartläggning av innovationssystemet/värdekedjorna för vätgas och de tre ingående sektorerna industri, transportsystem och energisystem. Detta görs med avseende på ingående aktörer (kunskap, förståelse och acceptans), hur olika tekniska applikationer passar vår region (potential, klimatpåverkan och kostnader) och en analys av den sociala hållbarheten.
Baserat på kartläggningen hoppas man kunna identifiera några delar av systemet som kräver mer utredning genom en eller flera fördjupade studier. Skäl för sådan fördjupning kan vara att en viktig aktör i systemet saknas, att berörda aktörer står långt ifrån varandra, att teknikutvecklingen är ovanligt snabb, att många aktörer upplever ett behov av mer information som till exempel jämställdhet eller affärsmässighet eller liknande.
I en avslutande syntes sammanställs och bearbetas resultat från kartläggning och fördjupade studier för att svara mot målgruppernas utmaningar. Analyserna är olika systemanalytiska verktyg och kan exempelvis vara tekno-ekonomisk analys, socioteknisk analys, livscykelanalys och cost-benefit-analys. Här är det viktigt att potentialen/hävstången i en ökad jämställdhet belyses.
Högskolan i Gävle och projektet samverkar bland annat genom partnerskapet Mid Sweden Hydrogen Valley (MSHV). Länk
Figur 3. Collage av bilder på bränslecellsbil som tankas med vätgas. Fotograf: Nils Petter Nilsson, bilderna tillhör Region Gävleborg.
Vi bjuder in till en eftermiddag där vi diskuterar vilka utmaningar som kommer med energiomställningen i Gävleborg ut ett rättviseperspektiv.
Tisdag 21 juni 2022 kl. 11-12 online för Klimatkommunerna. Länk till bilder och video
Vi medverkade vid vätgasaktiviteter under Företagarforum i Sandviken 5-7 maj. Länk
Tisdag 5 april 2022 kl. 13.00-16.30 på Sandbacka Science Park i Sandviken. Dokumentation Pdf, 6 MB.
(Program och information finns på https://www.regiongavleborg.se/mshv ) Öppet för vätgasrådets medlemmar och alla intresserade av av att följa utvecklingen inom region Gävleborg och Dalarna vad gäller omställningen till en hållbar energiförsörjning genom vätgas. Dokumentation
Vätgasprojektet var värd för det vandrande Högskolan i Gävle Instagramkontot @mitthig under vecka 44 2021 https://www.instagram.com/mitthig/
Digitalt 21 september 2021. TEMA: Vätgasens betydelse i samhällsomställningen.
Dokumentation från Forskarna på slottet (2021-09-21)
Zandén Kjellén, P. (2021). Hydrogen and heavy trucks in Gävleborg
Nordegren & Epstein i P1 (startar vid 27.30) (2021)
Högskolan i Gävle bidrar till nationell vätgasstrategi (2021)
Forskaren om höga elpriser – "Vi behöver vänja oss" (2022-01-17)
Peder Kjellén om elpriser (2022-01-17)
Hjärta och hjärna - I elbilen (2022-06-11)
Miljöprofessorn om elpriset: Det värsta är troligtvis över (2023-01-24)
Vätgas skulle kunna minska utsläpp från vägtransporter med 70 procent (2021-09-12)
Högskolan i Gävle välkomnar nationell vätgasstrategi (2021-01-22)
Gefle Dagblad Nu trappas bensinpriserna upp: "Var kommer det sluta?" (2021-10-10)
TT (ca 25 publiceringar) Höjt bensinpris lyft för elbilar (2021-10-15)
Samforsk Kunskapsklyftor i vätgasens nya värdekedjor ska överbyggas (2021-11-17)
TT (ca 40 publiceringar) Köp begagnad bil klimatsmart (2021-12-26)
Behövs verkligen en 100 mil lång vätgaspipeline? (Ny teknik, 2022-02-17)
Nya trenden: Flytta ut tillverkning av vätgas till havs (Ny teknik 2022-06-13)
Blay, J.B. (2022). Offshore wind to hydrogen for powering port land mobility: Case study in Port of Valencia
Lärkfors, S. och Svedlund, C. (2021) Vätgasdrivna arbetsmaskiners tekniska mognad
Blom, L., Eriksson, O., Hillman, K., Zandén Kjellén, P. (2020). Havsbaserad vindkraft - beskrivning av samhällsnytta: Uppdragsforskningsrapport
Gävleborg utvecklar och utvecklas (se s. 24) (2021)
Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Region Gävleborg, Högskolan i Gävle, Gävle Energi och Svea Vind Offshore.
Karl Hillman, projektledare
karl.hillman@hig.se
Ta del av information om kommande aktiviteter och publikationer i anslutning till genom att fylla i din e-post nedan.