Entreprenörsvecka för en hållbar framtid samlade studenter från hela Europa

Högskolan i Gävle var nyligen värd för Innovation and Entrepreneurship Week – Green Campus. Över 20 studenter deltog med syfte att utveckla idéer till konkreta koncept inom innovation och entreprenörskap.

Ulf Larsson håller en presentation för deltagarna. Foto: Simon Forsmark

Ulf Larsson håller en presentation för deltagarna. Foto: Simon Forsmark

Evenemanget pågick under fem dagar och schemat var fyllt med en rad olika aktiviteter. Studenter från sju olika europeiska länder och elva olika universitet fick bland annat delta i inkluderade workshops, seminarier och nätverkssessioner, där de fick möjlighet att utbyta idéer och dra nytta av expertråd från både akademi och industri. Fokus under veckan var på hållbarhet och förnybar energi.

– Det har varit en fantastisk upplevelse att se så många studenter från olika delar av världen samlas på vårt campus för att dela med sig av sina idéer och erfarenheter. Denna mångfald av perspektiv och kreativitet är kärnan i vad vi försöker uppnå med AIM-projektet där innovation och entreprenörskap uppmuntras. Sådana här tillfällen är gör att studenterna får möjlighet att utveckla sitt entreprenöriella tänkande, säger João Gomes, projektledare för AIM vid Högskolan i Gävle.

Under veckan besöktes även olika forsknings- och utvecklingsanläggningar. En höjdpunkt var besöket på Högskolans solcellslabb och Gävle Energis fabrik, där de på nära håll fick se de senaste framstegen inom förnybar energiteknik.

– Vår huvudsakliga målsättning med veckan var att inte bara inspirera studenter att tänka stort utan också att ge dem verktygen och kunskapen för att förverkliga sina idéer. Genom att få besöka dessa anläggningar är vi övertygade om att man kan hämta ännu mer inspiration från miljöer där idéer faktiskt blir till verklighet, säger João Gomes.

Ett grönt campus

En utmaningarna var att utveckla idéer om ett grönt och hälsosamt campus för Högskolan i Gävle år 2050 och hur de sedan kan implementeras. Fyra team delade med sig av sin syn och sina lösningar relaterade till energi, mat, hälsovård, mobilitet och kunskapsöverföring, samt att ha hubben som ett innovationsnav för nystartade företag. Priser delades ut för bästa gruppresentation, bästa individuell pitchen och den bästa idén för ett "grönt campus".

– Att få möjligheten att delta under den här veckan har verkligen varit en ögonöppnare för mig. Jag har fått inte bara kunskap utan också inspiration och ett nätverk som jag tror kommer att vara ovärderliga för min framtid. Att få möjlighet att arbeta med likasinnade och engagerade personer har varit en verklig energikick för mig och jag ser fram emot att använda det jag lärt mig här för att göra en verklig skillnad i världen, sammanfattar Mohammad Zubair, student vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Fler innovationsveckor väntar

AIM-projektet kunna ta ett steg mot en mer inkluderande och hållbar framtid för entreprenörskap inom högre utbildning med hjälp av Innovation and Entrepreneurship Week och förberedelserna för nästa upplaga som hålls i september är redan i full gång.

Sidan uppdaterades 2024-04-18