Jan Sjölund utsedd till Årets lärare

En engagerad lärare som är inspirerande, lyhörd och kommunikativ i sin undervisning. Det gör att Jan Sjölund utsetts till Årets lärare av Högskolan i Gävles studenter.

Jan Sjölund.

Jan Sjölund. Foto: Anna Sällberg

Jan Sjölund är universitetsadjunkt i svenska och undervisar i kurser i skrivande på Högskolan. I motiveringen till utmärkelsen står det att han tilldelas den eftersom han ”har visat på ett otroligt engagemang som lärare, både inom sitt utbildningsområde med mycket engagerande och inspirerande kursupplägg och föreläsningar.”

– Jag är alldeles uppriktigt otroligt glad, stolt och överraskad! Jag tycker så mycket om undervisningen och att möta studenterna och det här är en så fin bekräftelse på att i alla fall ganska många studenter uppskattar det mötet lika mycket som jag, säger Jan Sjölund.

"Det är en stillsamt dramatisk plats"

Han är även frilansjournalist och har jobbat som reporter på flera dagstidningar och på Sveriges Radio. Han har publicerat diktsamlingar på Albert Bonniers förlag och jobbar numera med grävande journalistik vid sidan om arbetet på Högskolan i Gävle.

Det är studenterna som driver honom framåt i arbetet som lärare.

– Att få möta och bekräfta människor i den där zonen där deras skrivande pågår och där text blir till är oavbrutet fascinerande. Det är en stillsamt dramatisk plats där liv förändras och berättelser föds. Sedan är det ju fantastiskt att få undervisa just i kommunikation nu när världskartan ritas om inifrån just av ständiga tekniska revolutioner på kommunikationsområdet. Studenterna tvingar mig att hålla skärpan och att jobba hårt hela tiden, och det är bra, säger Jan Sjölund.

Text: Anna Sällberg

Motivering Årets lärare 2023:

"Jan har visat på ett otroligt engagemang som lärare, inom sitt utbildningsområde med mycket engagerande och inspirerande kursupplägg och föreläsningar. Men även gentemot sina studenter mot vilka han är exceptionellt lyhörd och kommunikativ. Han får sina studenter att känna sig sedda och inspirerade, samtidigt som hans lärandestil lägger en tillmötesgående grund för att utvecklas både som student och person. Han är både kompetent och inkännande, och därför anser studenterna att han är en fantastisk lärare, helt utöver det vanliga. Därför är Jan väl förtjänt utmärkelsen Årets lärare 2023."

Kontaktperson

Jan Sjölund, profilbild

Jan Sjölund

Journalist och skrivkursansvarig på Högskolan i Gävle

Sidan uppdaterades 2024-03-26