Högskolan i Gävle populäraste högskolan igen

- Vi kan återigen glädja oss åt att vi har flest antal förstahandssökande bland högskolorna när det gäller program och kurser sammantaget, säger rektor Ylva Fältholm, vid en redovisning av söksiffror efter att ansökningsperioden inför höstterminen avslutats.

Fyra studenter som diskuterar.

Söksiffrorna fram till 16 april visar att Högskolan i Gävle, HiG, för sjätte året i rad, behåller positionen som Sveriges populäraste högskola utifrån det totala antalet förstahandssökande om man slår ihop program och fristående kurser. Nära 11 000 förstahandssökande (10 816) blev det i år. HiG hade flest förstahandssökande när det gäller sökande till fristående kurser, men var ”bara” trea när det gäller sökande i första hand till program. Sammantaget blev det ändå flest förstahandssökande till program och kurser bland Sveriges högskolor.

Totalt hade HiG över 31 000 (31 466) sökande sammanlagt och det är en ökning med två procent jämfört med ifjol. I snitt i hela landet ökade ansökningarna med nio procent.

Utredningskriminologi populärast

När det gäller populäraste programmet så ligger kandidatprogrammet i utredningskriminologi fortfarande i topp med 779 förstahandssökande, vilket gör programmet till Sveriges 32:a mest populära program bland alla program på samtliga lärosäten. Socionomprogrammet som ges på olika lärcentra har 763 förstahandssökande. Ekonomprogrammet på distans har fått 706 förstahands­sökande. De tre populäraste programmen är alltså samtliga på distans eller erbjuds på olika orter.

Går fortfarande att söka

Även om den officiella ansökningsperioden avslutades i mitten på april finns det fortfarande möjlighet att söka många utbildningar, program och kurser, på Högskolan i Gävle.


Text: Tommy Löfgren

Sidan uppdaterades 2024-04-26