Så påverkas cheferna när småföretag växer
När småföretag expanderar innebär det en omställning för cheferna - som har konsekvenser för deras hälsa.
En ny studie vid Högskolan i Gävle har undersökt hur chefers hälsa och arbetssituation påverkas när företag växer, och hur expansionen kan ske utan att den går ut över arbetshälsan.
Elena Ahmadi är en av de första som forskar på chefers hälsa i små växande företag. I sin doktorsavhandling inom arbetshälsovetenskap har hon bland annat följt 20 chefer i 12 företag i Gävleborgs län, där företagen haft god tillväxt och gått bra ekonomiskt.
Chefer i små företag har en avgörande betydelse för sitt företags välmående och effektivitet tack vare deras centrala roll. Samtidigt har chefer i småföretag en speciell situation som skiljer sig från större företag. Tidigare forskning visar att det finns ett samband mellan chefers välbefinnande och deras ledarskap och de anställdas hälsa.
Påverkar produktiviteten
Tillväxt skapar jobb och innebär ofta ekonomisk framgång, men medför också organisatoriska förändringar. Hur tillväxten och förändringarna påverkar chefernas arbetshälsa är outforskat.
- Hur cheferna mår påverkar deras ledarskapsbeteende och deras företags produktivitet. Min forskning visar att chefer var mer produktiva när de mådde bra, exempelvis var de mer på golvet och pratade med medarbetarna, visade mer uppskattning och var öppna för kontakter. När de inte mådde bra var de mindre sociala eller lösningsorienterade och mer kritiska mot sin omgivning, säger Elena Ahmadi.
Det finns flera avgörande skillnader mellan att vara chef i ett litet företag jämfört med ett större, bland annat vad gäller hälsorisker. Småföretag är mer sårbara eftersom de har färre anställda, vilket innebär att chefen ofta måste jobba mer operativt och ibland täcka upp för sjuka medarbetare. Det är dessutom vanligt att chefer i småföretag samtidigt är den ägare och entreprenör som driver företaget – med allt vad det innebär i form av påfrestningar.
- De flesta av cheferna jag mötte inom ramen för mina studier mådde bra och hade en god balans mellan arbete och privatliv, men det är klart att jobbet hade varit en utmaning för dem emellanåt. Det blir en belastning när man är få på företaget och chefen måste rycka in när det egentligen inte är tänkt, säger Elena Ahmadi.
- Samtidigt när de tittar tillbaka på hur det var när företaget var mindre berättar de att de jobbade långa timmar, kvällar och helger. Några jobbade upp till 100 timmar per vecka under flera år. Flera berättar att de inte mådde bra, fick problem med fysisk och psykisk hälsa och hade dålig balans mellan arbete och privat liv.
"Cheferna måste rusta för tillväxt"
När småföretagen växer, får större resurser och anställer fler personal innebär det oftast ett lyft för chefernas arbetsmiljö eftersom arbetsuppgifter kan delegeras i större utsträckning, vilket frigör tid och minskar belastningen på cheferna.
- Cheferna kan gå ifrån att vara allt-i-allo och får en mer renodlad ledarroll. De beskriver att det resulterar i minde arbetsbelastning, färre arbetstimmar och bättre balans mellan arbete och privat liv, säger Elena Ahmadi.
Men tillväxtfasen kan också vara krävande. Det kan leda till en osäkerhet i organisationen och det krävs anpassningar för att hantera tillväxt.
- Cheferna framhåller att man måste rusta organisationen för tillväxt, skapa en mer utvecklad struktur, bättre rutiner, och utökat ledarskap på flera nivåer, säger Elena Ahmadi.
Fakta
Om studien:
Managers in the context of small business growth: a qualitative study of working conditions and wellbeing | BMC Public Health (springer.com) Länk till annan webbplats. har tittat på chefers välbefinnande och arbetssituation i små företag (mellan 4 och 50 anställda) med olika nivåer av tillväxt. Tillväxten var en del i företagets kontext.
Om avhandlingen:
Avhandlingen fokuserar på chefers arbete, arbetsvillkor och välbefinnande i små växande företag (Managers’ Work, Working Conditions and Wellbeing in Small Companies with Profitable Growth (diva-portal.org) Länk till annan webbplats.). Studierna i avhandlingen undersökte: chefers arbete i SMF med lönsam tillväxt (1), hur chefers välbefinnande påverkar deras ledarskap (2), vilka faktorer som påverkar chefers välbefinnande (3) och hur upplever chefer sin arbetsmiljö och välbefinnande i samband med tillväxt (4).
Om Framför:
Avhandlingen följer ett regionalt projekt som heter Framför (Framgångsrika företag i Gästrikland) och som har pågått i 24 år i samarbete mellan Högskolan i Gävle, näringslivsorganisationer och kommuner i Gästrikland. Framför-projektet årligen ger utmärkelse till 50 mest framgångsrika företag i Gästrikland. Projektet nominerar 120 företag, som ligger högst i ekonomisk ranking bland andra företag i Gästrikland. I nomineringen betonas tillväxt med bibehållen lönsamhet. Högskolans studenter intervjuer de nominerade företag och sedan 50 företags väljs ut för att få diplom under festliga former, och det firar vi på högskolan och bjuder in alla företag och landshövding. Elena Ahmadi har följt projektet under flera år och studerat företagen som var nominerade för utmärkelsen.
Så kan småföretag expandera utan att det går ut över arbetshälsan
* Prioritera hälsa och välmående. Var lyhörd och närvarande (och stöttande) som chef, och viktigast: glöm inte det egna välmåendet. Chefernas hälsa påverkar deras arbetsinsats och smittar av sig till medarbetarna. Elena Ahmadis forskning visar att cheferna var mer konstruktiva när de mådde bra och till och med destruktiva när de inte mår bra.
* Mentorskap. Det är bra om det finns en erfaren person som kan stötta/coacha chefen inom organisationen, exempelvis någon i företagets styrelse, som gjort en liknande ”resa” tidigare. Erfarenhet av expansioner är värt mycket när en ny organisation ska formas och inte minst för att inte göra om onödiga misstag, men också för att ge mer trygghet och minska stress som påverkar arbetshälsan.
* Rusta för ny organisation. Förändringar innebär ofta personalomsättningar och nya roller både för de nyanställda och för befintlig personal. Här krävs att cheferna har en beredskap – det kan komma att bli mer arbete i början även om nyanställningarna på sikt skulle minska chefens belastning.
* Satsa på att skapa ett positivt socialt klimat med tillitsfulla relationer och regelbundna interaktioner med medarbetare. Det främjar både chefers och medarbetarnas välmående, vilket i sin tur bidrar till en frisk och effektiv arbetsplats. Medarbetare som är nöjda och mår bra är också en skyddande faktor för chefens eget välmående, som studierna i avhandlingen visar, och leder till ökad produktivitet i organisationen. Välmående medarbetare ger energi och bidrar till en positiv arbetsmiljö.
* Försök att bibehålla närhet till medarbetare, samt ett aktivt och närvarande ledarskap som kännetecknar små företag även när företag växer. Detta kan exempelvis göras genom att sprida ledarskap på olika nivåer och involvera fler i ledarskapsutövandet (underchefer och arbetsledare).
* Stöd till nya chefer. Expansion innebär ofta att nya chefer anställs. Om de är oerfarna behöver de extra stöd för att kunna växa in i sin roll.
Sidan uppdaterades 2024-09-30