Forskningsprojektet Cycle4Climate i gång – söker enkätdeltagare
Med ny cykelbana, busshållplatser och en pågående enkät om resvanor är nu den första fasen av det internationella forskningsprojektet Cycle4Climate (C4C) i full gång i Gävle. Målet är att hitta verktyg som ska få fler att ta cykeln.
– Vi vill gärna att fler som jobbar i området Sörby Urfjäll deltar i enkäten, säger Karl Samuelsson, projektledare vid Högskolan i Gävle.

Bild från projektet Cycle4climates startmöte. FOTO: Högskolan i Gävle.
Cycle4Climate är ett EU-finansierat samarbetsprojekt mellan fyra städer – Gävle (Sverige), Espoo (Finland), Pärnu (Estland) och Riga (Lettland) – och lika många universitet. I projektet testas lokalt anpassade åtgärder för att öka cyklandet i stadsmiljö. Samtidigt genomförs gemensam forskning, bland annat i form av enkäter, trafikmätningar och fokusgrupper.
Resultaten ska mynna ut i en verktygslåda med effektiva åtgärder för beslutsfattare inom stadsplanering.
– Vi behöver lära oss mer om varför folk väljer att ta cykeln, men även varför andra tar bilen, säger Karl Samuelsson, forskare i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.
Sörby Urfjäll blir testområde
I Gävle har nu projektet kommit i gång för fullt. Sörby Urfjäll, ett industriområde som idag domineras av biltrafik och tunga transporter, är testområde. Första steget i satsningen är en separerad cykelbana med markeringar och avskiljare längs Utmarksvägen, och nya busshållplatser. Arbetet pågår mellan maj och juni 2025.
Parallellt erbjuds företag i området att ta fram en grön resplan, med stöd av en mobilitetscoach. Det kan handla om allt från samåkning, bättre cykelparkeringar och tjänstecyklar till cykelserviceträffar och cykel-AW:s. Företag som deltar får också möjlighet till synlighet som hållbara aktörer.
Viktig resvaneundersökning pågår
För att förstå invånarnas behov genomförs just nu en resvaneundersökning i form av en enkät riktad till alla som arbetar eller är engagerade i föreningar i Sörby Urfjäll. Enkäten, framtagen av Högskolan i Gävle och Tartu universitet tillsammans med kommunen, undersöker både resvanor och upplevelser av infrastrukturen. Enkäten har skickats ut via föreningar och företag i testområdet, men om du jobbar i Sörby Urfjäll eller besöker en förening i området går det också att svara via länken nedan.
– Vi vill ta reda på varför en del väljer bilen och andra cykeln. Resultatet blir ett viktigt underlag för nästa fas av projektet, både för högskolan och kommunen, därför ser vi gärna att så många som möjligt med koppling till Sörby Urfjäll i form av jobb eller föreningsengagemang svarar på enkäten, säger Karl Samuelsson.
Undersökningen är en del av projektets fältexperimentella ansats, där insatser och förändringar följs upp med ny datainsamling. En liknande enkät kommer att genomföras igen mot slutet av projektperioden 2027, vilket gör det möjligt att utvärdera effekterna på ett systematiskt sätt.
- Att få möjligheten att samarbeta med våra lokala forskare kring den utmaning som persontransporter innebär, och som hela Europa försöker lösa, är en ynnest – samtidigt som det borde vara självklart! säger Martina Nilsson, projektledare på Gävle kommun.
Kontakt
Karl Samuelsson forskare i miljövetenskap, Högskolan i Gävle
E-post: karl.samuelsson@hig.se
Tel: 026-64 84 26
Martina Nilsson, projektledare, Gävle kommun
E-post: martina.1.nilsson@gavle.se
Tel: 026-17 83 02
Anders Munck pressansvarig, Högskolan i Gävle
E-post: anders.munck@hig.se
Tel: 070-794 65 23
Sidan uppdaterades 2025-05-12