Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter och alumner på masterprogrammet i arbetshälsovetenskap.
De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle.

Malin Svensson, student

Program: Masterprogrammet i
arbetshälsovetenskap
Ålder: 36 år
Hemort: Gävle

Lärarna är engagerade och jag får lära mig att använda mina kunskaper både praktiskt och teoretiskt.

Läs hela intervjun med Malin

Det här gör jag när jag inte pluggar

Jag jobbar deltid som amanuens i ett forskningsprojekt om flexibelt arbete på Högskolan i Gävle. På fritiden åker jag snowboard och längdskidor när vädret tillåter. Jag gillar även att spela gitarr och sjunga.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

När jag sökte bland masterutbildningar var det den här som tilltalade mig mest. Det var även en fördel för mig att den var på distans (det här var innan Corona då fler utbildningar krävde att man var på plats). Jag hade tidigare läst en separat kurs på Högskolan i Gävle och tyckte att det fungerade bra, och att det verkade vara en bra skola.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag har en kandidatexamen i folkhälsovetenskap, så från början var min tanke att läsa en masterutbildning inom det. Jag visste då inte att den här utbildningen fanns. När jag hittade den kändes det som rätt val för mig eftersom just hälsa i arbetslivet intresserar mig extra mycket. Jag hade i mina tidigare studier läst mycket om hur antalet sjukskrivningar ökar och många blir sjukskrivna av exempelvis stress. Det är ett tecken på att något inte fungerar i dagens arbetsliv och jag vill gärna kunna bidra med att människor kan få det bättre på sina jobb, eftersom en stor del av tiden faktiskt spenderas där.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa är att det är en väldigt bred utbildning som inkluderar allt från ergonomi till psykosocial arbetsmiljö. Lärarna är engagerade och jag får lära mig att använda mina kunskaper både praktiskt och teoretiskt.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Vi som läser Masterprogrammet i arbetshälsovetenskap kommer från lite olika utbildningsbakgrund. Vissa har precis som jag läst folkhälsovetenskap innan, medan andra läst exempelvis personalvetenskap. Detta gör att vi kan lära oss av varandras olika synvinklar.

Vad är det bästa med Gävle?

Det bästa med Gävle enligt mig är att det finns tillgång till flera av de aktiviteter jag tycker om att göra, bland annat snowboard, längdskidor och klättring. Det känns som en “lagom stor stad” där det mesta finns samtidigt som det är nära till naturen.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill på något sätt jobba med att människor ska få det bättre på sina arbeten. Från början hade jag tänkt mig att arbeta inom företagshälsovården. Nu när jag är med och jobbar i ett forskningsprojekt har jag fått upp ögonen för den världen och kan även tänka mig att gå vidare inom forskning.

Möt några av våra alumner

Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst Masterprogram i arbetshälso­vetenskap tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Annika Hed Ekman, alumn

Examensår: 2016
Program: Masterprogrammet i
arbetshälsovetenskap
Arbete: arbetsmiljökonsult/ergonom vid FöretagsHälsa Region Gävleborg.

Hårt arbete och envishet lönar sig! Det är roligt att plugga ihop med andra, och det kan man göra över nätet om man bor långt ifrån varandra.

Läs hela intervjun med Annika

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag jobbar idag som arbetsmiljökonsult och ergonom vid FöretagsHälsa Region Gävleborg. Det innebär att jag har uppdrag på organisationsnivå såväl som individnivå och inom många aspekter av arbetsmiljö, ergonomi och rehabilitering för Regionen och de kommuner som är kunder. I uppdraget ingår medverkan i systematiskt arbetsmiljöarbete, undervisning inom området och också rehabiliterings- och anpassningsarbete. Som ergonom gör jag utredningar och riskbedömningar och ger förslag till förbättringar tillsammans med kunden.

Jag har fått förmånen att medverka i undervisning vid HiG inom arbetshälsa och belastningsergonomi.

Min grund har jag som legitimerad fysioterapeut med en lång yrkeserfarenhet från sjukhus, primärvård och rehabilitering. Efter vidareutbildning inom ergonomi vid HiG och Centrum för Belastningsskadeforskning – då i Umeå – har jag arbetat inom företagshälsovården som ergonom inom tung industri. Min drivkraft har varit nyfikenhet. Det ledde mig till Masterprogrammet i arbetshälsovetenskap där jag läst på halvfart parallellt med arbete som ergonom. Våren 2016 kunde jag plocka ut min examen.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Genom hela mitt yrkesliv har jag arbetat tillsammans med andra i olika former och roller. Det tycker jag är det bästa med yrket. Kan jag påverka i riktning mot en bättre arbetsmiljö för mina kunder och kundanställda så blir jag glad.

Hur har dina studier vid HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Jag har utnyttjat möjligheten till vidareutbildning inom mitt fält vid HiG, först inom ergonomi och rehabilitering, senare inom arbetshälsovetenskap.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

I efterhand kan jag se att jag skaffat mig ett nytt yrkesområde som arbetsmiljökonsult och ergonom och ett nytt fält, företagshälsovården, att arbeta inom. Masterprogrammet har, förutom ett stort kontaktnät, gett både bredd och djup inom arbetshälsa och också en vana att skriva och läsa rapporter.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Hårt arbete och envishet lönar sig! Det är roligt att plugga ihop med andra, och det kan man göra över nätet om man bor långt ifrån varandra. Som ergonom vill jag trycka på att det är viktigt att ha en bra arbetsplats hemma och att resa sig och gärna ta en promenad mellan varven.

Vilka är dina framtidsplaner?

Det är kul att få att jobba med arbetsmiljöfrågor. Så vill jag fortsätta hålla mig uppdaterad inom forskningsområdet.

Karin Hägg Green, alumn

Examensår: 2016

Program: Masterprogrammet i
arbetshälsovetenskap
Arbetar idag som: beteendevetare och organisationskonsult inom företagshälsovården

Jag har fortfarande användning för en del av det utbildningsmaterial vi använde oss av under utbildningen. Ibland plockar jag fram något som stöd i mitt yrke. 

Läs hela intervjun med Karin

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.
Mitt yrke som beteendevetare och organisationskonsult inom företagshälsovården involverar många möten med människor i olika situationer. Jag arbetar med bland annat individsamtal, grupphandlingar, föreläsningar och kartläggningar. Jag arbetar för att skapa bättre förutsättningar för den psykosociala arbetsmiljön på olika företag runtom i Värmland. Det är ett varierande arbete och jag lär mig nya saker dagligen.

Jag sökte jobb under den sista terminen på min utbildning, då bodde jag och min man i London men vi hade bestämt oss för att eventuellt flytta till Sverige. Månaden innan min examen fick jag komma på en intervju. Jag var nervös och frågade mig själv flera gånger om jag verkligen skulle klara av ett jobb inom arbetsmiljö. Jag fick tjänsten och flyttade till Sverige i augusti för att börja arbeta. Jag kastades in i en värld där jag träffade människor som arbetade inom olika yrken. Jag har tidigare arbetat inom olika slags yrken och aldrig riktigt känt mig hemma.

Jag har sett att det behövs förändringar inom olika yrken för att människor ska må bra. Jag sökte utbildningen på Högskolan då jag vill jobba med att få människor att må bättre. Framförallt inom arbetet då det är en så central del av våra liv. Vår hälsa ska inte bli lidandes för att vi måste arbeta. När jag fick tjänsten på Avonova och hade arbetshälsovetenskapsutbildningen i bagaget kände jag att jag hade hamnat rätt. Här får jag träffa människor och hjälpa till att utveckla och skapa förutsättningar för att främja arbetsmiljön och människors hälsa, både på individ- och organisatorisk nivå.

Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa med mitt yrke är att det är varierat. Varje dag är det nya problem som ska lösas. Jag får utnyttja min kreativa sida i mina handledningar för att förklara olika fenomen. Det är ett flexibelt och självständigt arbete och det gillar jag. Att arbeta självständigt är något som jag lärde mig under utbildningen.

Hur har dina studier på Högskolan i Gävle påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
Mina studier har påverkat mig genom att jag sett behovet för att arbeta med arbetsmiljö. Jag har också märkt hur viktigt det är att det finns förutsättningar för att skapa balans inom arbetet. Det har påverkat mitt intresse och kunskap inom området då jag känner att jag har en bred grund att stå på. Jag känner mig trygg i min yrkestitel på grund av att jag haft engagerade och kompetenta lärare.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Jag har en enorm nytta av utbildningen i mitt arbete. Utbildningen är mycket bred, både den fysiska arbetsmiljön och den psykosociala arbetsmiljön, på individ-, grupp- och organisatorisk nivå. Det är viktigt att ha alla delarna med sig då ett arbete är så mycket mer än den fysiska eller psykosociala arbetsmiljön.

Jag har fortfarande användning för en del av det utbildningsmaterial vi använde oss av under utbildningen. Ibland plockar jag fram något som stöd i mitt yrke. Det känns tryggt att använda det som jag lärt mig och att det går att tillämpa i praktiken.

Vad minns du särskilt från din studietid?
Jag minns framför allt alla seminarium som vi har haft genom åren. Det blir en tydligare känsla av att man studerar, då det kan bli lite ensamt att sitta själv. Det har varit ett mycket bra upplägg av kurser, men samtidigt otroligt krävande. Man behöver vara studiemotiverad och fokuserad för att klara av det. Lärarna var engagerade, hjälpsamma och alltid snabba med att svara på frågor när man hade kört fast.

Vilka är dina framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att utveckla min roll som beteendevetare och organisationskonsult. Under de kommande åren hoppas jag på att lära mig mer om hur man ska få människor att må bättre på sina arbeten. Sjukskrivningarna ökar och vi behöver hitta rätt förutsättningar för att det inte ska vara ohälsosamt att arbeta. Om jag får vara med i den delen av utvecklingen är jag nöjd för stunden. Sedan om 20 år kanske jag skulle vilja forska inom området, men jag känner att jag behöver lite mer erfarenhet i verkliga livet först.

Anna Helmer, alumn

Examensår: 2013
Program:
Masterprogrammet i
arbetshälsovetenskap
Nuvarande arbetsplats och yrke:
Lunds universitet, avdelningschef vid sektionen HR

Utbildningen blev ett bra komplement för mig i min roll inom HR där jag fick möjlighet att utveckla och fördjupa mina kunskaper

Läs hela intervjun med Anna

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag läste linjen för personal- och arbetslivsfrågor i Uppsala och tog examen i mitten av 1990-talet. Därefter arbetade jag några år inom privat sektor med rekrytering, kompetensutveckling och chefsstöd. 2008 flyttade jag och min familj till Lund där jag började arbeta som personalsamordnare vid Lunds universitet.

Jag har sedan dess arbetat brett inom alla delar av HR-området men har alltid varit särskilt intresserad av frågor som rör verksamhetsutveckling och arbetsmiljö, med fokus på OSA (organisatorisk och social arbetsmiljö).

För drygt ett år sedan blev jag tillfrågad att gå in som tillförordnad avdelningschef vilket gav mersmak, och under hösten 2020 sökte jag därför en ordinarie anställning som avdelningschef inom den centrala HR-sektionen på LU. Det är den anställningen jag har nu :)

Vad är det bästa med ditt yrke

Att vara ett bollplank för medarbetarna, kunna bidra och skapa förutsättningar för att de ska få utrymme att göra det de är bra på och att vi tillsammans gör nytta för verksamheten.

Hur har dina studier på Högskolan i Gävle påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Jag tycker utbildningen blev ett bra komplement för mig i min roll inom HR där jag fick möjlighet att utveckla och fördjupa mina kunskaper, framförallt inom arbetsmiljö och organisationsteori.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Ja, absolut! Den har gjort mig tryggare i min egen kompetens inom framförallt arbetsmiljöfrågor.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Distansstudier är ju lite speciellt men det var alltid lika roligt när vi hade utbildningstillfällen på plats på högskolan. Ett härligt campus tycker jag och otroligt inspirerande att träffa människor från olika delar av Sverige som hade olika erfarenheter och yrken. Det blev många intressanta samtal och perspektiv som vi kunde dela med varandra, både på plats men även i våra studiegrupper.

Vilka är dina framtidsplaner?

Då jag precis bytt jobb så är det framförallt att fortsätta utforska chefsuppdraget och utvecklas inom den rollen.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)