Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter på Bastermin. De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter tycker om utbildningen och vad de pluggar idag.

Rasmus Dejenfelt

Rasmus Dejenfelt, student

Program: Bastermin
Ålder: 21 år
Hemort: Göteborg


Om du känner dig osäker på att direkt ge dig på en utbildning som kommer att ställa höga krav och istället vill värma upp lite innan så är Bastermin perfekt.

Läs hela intervjun med Rasmus

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Främsta anledningen till att jag valde att läsa Bastermin i Gävle var att den gav möjligheten att få en reserverad plats på någon av ingenjörsutbildningarna som Högskolan erbjuder. Den utbildning jag vill läsa, Miljöingenjör, finns på få platser i Sverige och HiG verkade ge den bästa utbildningsformen i mitt tycke. Utbildningen som HiG erbjuder sticker dessutom ut bland liknande utbildningar. Samarbetet mellan Högskolan och företag i form av Co-op-inriktningen är något riktigt bra.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag saknade fysik 2 som krävdes för att direkt kunna påbörja någon av ingenjörsutbildningarna och valde då att gå en Bastermin av den anledningen och även för att fräscha upp matematiken och kemin. Möjligheten att få en reserverad plats på något av högskolans ingenjörsprogram efteråt var dessutom väldigt lockande.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att man blir varm i kläderna och inte får en kalldusch när man väl ska påbörja sin programutbildning efteråt. Kommer du direkt från gymnasiet kommer du kanske inte uppleva det problemet men om du har varit iväg från studierna i några år så är det lätt att hjärnan får en blackout av allt du förväntas kunna när du påbörjar ditt program. I det fallet är det optimalt att ha läst en Bastermin då det leder till en bättre förståelse för framtida kursers innehåll. Det ger dig också träning i studieteknik innan du påbörjar den riktiga utbildningen.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Förutom föreläsningar och räkningstillfällen tillkommer även ett flertal olika praktiska moment. De är till för att du som student ska sätta den kunskap du lärt dig i ett rent praktiskt perspektiv. För många förenklar det förståelsen över det de lärt sig. Det är också ett roligt sätt att lära för studenter som gillar att illustrera och tänka sig hur de kan utnyttja teorin i praktiken.

Vad är det bästa med Gävle?

Närheten till allt skulle jag säga. Inne i centrum hittar man det mesta man behöver och det finns mängder med bra caféer och andra platser att sitta och plugga på. En student ska också vara fysiskt aktiv för att studera och må bra och det finns mängder med träningsanläggningar runtom i staden och fina löpspår.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Utbildningen som följer Basterminen för min del är Miljöingenjörsprogrammet. Jag hoppas att jag i framtiden hittar mig själv i den rollen eller att jag fortsatt vidareutbildar mig mot forskarhållet. Jag vill kunna ägna mig åt att föreläsa och jobba med projektering och redovisningar av framtidens teknik.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Om du känner dig osäker på att direkt ge dig på en utbildning som kommer att ställa höga krav och istället vill värma upp lite innan så är Bastermin perfekt. Utnyttjandet av studietillfällena är också en oerhört viktig del för att hänga med i föreläsningarna och för att klara tentorna. Utanför studierna är det viktigt att tänka på att skolan har två campus där det erbjuds bra studentbostäder men det är viktigt att ställa sig i kö så tidigt som möjligt för att öka chanserna att snabbt få en bostad när det väl är dags att studera.

Angelika, student

Program: Bastermin och därefter Bygg­nadsingenjör
Hemort: Gävle

Program på gymnasiet: Bild och formgivning
Det här gör jag när jag inte pluggar: Sover, tränar, odlar chilibuskar.


Innan jag kom in på Byggnadsingenjörsprogrammet så kompletterade jag min behörighet med en Bastermin på Högskolan i Gävle.

Läs hela intervjun med Angelika

Varför ville du börja plugga?

Jag ville ta de första stegen till att få en karriär inom det område jag brinner för. En sökan efter yrkesmässig stabilitet fick mig att våga satsa på mig själv och min framtid med en utbildning som kommer öppna många dörrar för mig.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag är född i Gävle och det kändes naturligt att välja Högskolan i Gävle som förstahandsval. Innan jag kom in på Byggnadsingenjörsprogrammet så kompletterade jag min behörighet med en Bastermin på Högskolan i Gävle.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag ville gå en utbildning som innefattade mitt intresse av matematik och arkitektur men samtidigt kunde ge stora möjligheter i min framtida karriär inom yrket. Utbildningen kan leda till många olika yrken inom byggbranschen och det lockade att kunna ha valmöjligheter även efter examen.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att det finns en röd tråd mellan kurserna vilket gör att man verkligen får fördjupa sig inom ämnena under utbildningens gång. Utbildningen varvar föreläsningar, räkneövningar och laborationer som ger ökad förståelse för innehållet i kurserna.

Vad är det bästa med Gävle?

Att det är en fantastisk studentstad att bo i! Närheten till havet och naturen gör att man kan få avkoppling från studierna mellan varven.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag skulle vilja jobba som projekteringsledare, vara ”spindeln i nätet” och samordna kontakter för att säkerställa framgångsrika projekt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Välj en utbildning som verkligen intresserar dig! Tentaplugget blir lite lättare när man lär sig om saker man brinner för. Att hålla rutinerna och se studierna som ett heltidsjobb kommer göra att du inte behöver sitta uppe halva nätterna innan inlämningar och tentor.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)