Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter och alumner på Basåret. De berättar vad de tycker om utbild­ningen och hur det är att plugga i Gävle.

Albin Larsson, student

Program: Tekniskt basår

Ålder: 20 år

Hemort: Östersund

Ta chansen, det är värt det för din egen utveck­ling, här finns bra kamrater och skolan och lärarna är toppen, säger Albin Larsson som flyttade ner från en liten by i Jämtland för att läsa Basåret på Högskolan i Gävle.  

Läs hela intervjun med Albin

Albin läste el & energi på gymnasiet i Östersund och jobbade sedan ett år på byns sågverk. Men kände att han ville uppleva något nytt och insåg att om han stannade kvar så skulle det bli samma sak hela tiden.

- Jag är inte bunden till någonting nu och det blir svårare sedan när man kanske fått familj. Så jag tog chansen, du borde göra samma sak. Det är värt det för din egen utveckling.

Tackade nej först

Han säger att han först tackade nej, men ändrade sig en vecka innan kursstart. Det är Basåret han sökte till, för att få förkunskaperna till ingenjörsprogrammen.

- Jag hade en kompis som pluggade här och han tyckte det var bra, med bra lärare, och den garanterade platsen till ingenjörsutbildningarna är en stor trygghet.

Han har nu läst i drygt två månader och trivs jättebra och bostad fick han direkt på Campus Sätra.

Lärare som stöttar

Albin har funnit kamrater fort och studierna fungerar bra, med lärare som hjälper till och stöttar.

- Jag har klasskamrater som vill plugga lika mycket som jag vill, det är inte som i gymnasiet, att man slutar och går hem. Vi stannar kvar i princip varje dag och läser tillsammans och hjälper varandra så att vi förstår.

Lantmätare eller energisystem

Siktet är inställt på antingen lantmätare eller energisystemingenjör. Energisystem läste han i gymnasiet och lantmätare tror han kommer från hans bakgrund, då han har varit med sin pappa i skogen sedan han var liten och inser vad den betyder.

  • Jag gillar det jag har hört om att vara lantmätare och energisystem lockar med förnybar energi.

Albin funderar också på och är mycket intresserad av den nya helt unika civilingenjörsutbildningen i lantmäteri som Högskolan startar om ett år.

Drömmar om framtiden

Han säger att han tror att han kommer att vilja bo kvar i Sverige, men om han vill flytta hem till Östersund eller dra sig mot Stockholm, det vet han inte.

- Jag har läst att lantmätare även kan arbeta med fastigheter, som också är ett intresse för mig.

Att starta eget skulle heller inte vara dumt och där tror han att det kan vara lättare åt lantmäterihållet, än energisystem som känns svårare.

- Det kommer från pappa, som har eget och trivs, det är fritt och man väljer hur man jobbar och jag har sett att det blir en annan drivkraft när man kämpar för sig själv.

"Östersund finns ju ändå kvar"

Albin kommer från en liten by i Jämtland och är uppväxt med naturen, skogen och jakten. Han gick i en liten skola och beskriver sin uppväxt som bra och trygg.

- Jag uppskattar min hembygd väldigt mycket. Naturen är nära, med jakten och fisket och jag gillar vintern med fjällen.

Amanda Leima, student

Program: Tekniskt basår och därefter Miljöingenjör

Ålder: 23 år

Hemort: Bergby

Du får en försmak på hur tentamen, rapportskrivning, laborationer och en massa annat går till på en högskola.

Läs hela intervjun med Amanda

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag kände att vara nära familj och vänner prioriterade mitt val av ort för studier. Flytta runt har jag gjort innan och vill nu vara hemma.

Varför valde du just den här utbildningen?

De kurser som behövdes för att komma in på ingenjörsprogrammen hade jag inte sedan tidigare. Komvux tittade jag på först men sen så hörde jag av en kompis att det fanns ett basår på högskolan, där man pluggar in de ämnen som man behöver. Valet att börja här blev ganska självklart för mig då.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att den är placerad på högskolan och inte på Komvux. Man kommer in i högskolelivet innan allvaret börjar. Folk här vill ju verkligen studera. Alla som studerar är i olika åldrar med olika bakgrund och orsak till varför de är här. Man får också lära känna många nya människor.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Då det här är en förberedande utbildning innan du börjar på ett program så får du ju lite försmak på hur tentamen, rapportskrivning, laborationer och en massa annat går till på en högskola. Eftersom nästan inga föreläsningar är obligatoriska så är det självdisciplin som gäller. Det kan vara ganska skönt om man även vill jobba lite på sidan om. Jag tycker att det är skönt att man kan få en andra chans att ta upp studierna på ett smidigt sätt.

Vad är det bästa med Gävle?

Gävle är bra på många sätt. Jag tycker det är lätt att hitta i stan, kanske också har att göra med att jag har bott här. Det finns mycket att göra om dagarna när man vill hitta på något. Vill man shoppa och inte hittar allt i stan så går det bussar ut till Valbo köpcentrum. Bio, bowling, krogen eller varför inte en promenad i Boulognerskogen och spela minigolf en fin dag. Staden växer också en hel del, det är roligt att följa den utvecklingen.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag har valt att läsa till miljöingenjör och det är något jag vill jobba med. Att det inte bara är ett kontorsjobb, utan att jag får vara ute på fältet, gör det till ett jobb jag skulle trivas med. Jag ser fram emot att göra skillnad för miljön.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Sök! Det är väldigt roligt även om det kan vara tufft. Helt klart ett av de bättre besluten jag tagit i mitt liv. Jag trivs väldigt bra här på högskolan och det hoppas jag att andra också gör och kommer att göra. Jag har blivit bemött på ett sånt bra sätt av alla och det ger mig mer energi till att lyckas.

Julian Strömqvist, student

Program: Tekniskt Basår och därefter
Industriell ekonomi – högskoleingenjör

Ålder: 25 år
Hemort: Gävle
Program på gymnasiet: Sam-Sam

Det här gör jag när jag inte pluggar:
Ja, vad gör jag när jag inte pluggar? Är nog inte mer intressant än att jag umgås med vänner och tränar när jag kan. Jobba försöker jag också göra lite vid sidan av. Är skönt att växla lite mellan att studera och arbeta till och från. Dock är jag en av ”nördarna” som älskar att studera då jag verkligen brinner för de kurser jag läser i.

Det skapas även ett ovärderligt kontaktnät ute hos stora företag som är i behov av vår kompetens efter examen.

Läs hela intervjun med Julian

Varför ville du börja plugga?

När jag gick på gymnasiet förstod jag inte vikten av en utbildning. När jag tog examen hade jag därför inte fullständiga betyg. Efter att ha arbetat med diverse saker under några år började jag fundera på om det inte fanns mer där ute. Jag började därför på Komvux i syfte att få min gymnasiekompetens och öppna upp möjligheten till att söka utbildningar på högskola/universitet.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Några år efter jag var klar med gymnasiekompetensen fick jag nys om Tekniskt basår med plats på valfri ingenjörsutbildning på Högskolan i Gävle. Jag läste om de olika ingenjörsutbildningarna och Industriell ekonomi fastnade jag för på en gång. Efter att ha läst om innehållet och om vad utbildningen mynnade ut i fick jag motivation att via basåret få en plats.

Varför valde du just den här utbildningen?

Industriell ekonomi- högskoleingenjör hade en blandning av de delar som för mig är intressant. Att ha förståelse för hur företag arbetar ur synvinklar som styrning, management, logistik, produktion och ekonomi sätter dig liksom mitt i ”navet”. Idag är dessa frågor av stor vikt för många företag. Då utbildningen dyker ner i ett antal olika områden får man en bra översikt av hur de olika delarna samspelar och påverkar varandra.

Vad är det bästa med utbildningen?

Sedan jag började utbildningen har mitt intresse för logistik och styrning av produktion vuxit sig allt större. De lärare jag mött i de här delarna har en otrolig kompetens och förståelse.

Utbildningen ger oss även möjlighet att arbeta med företag. Detta skapar en slags verklighetsanknytning och förståelse för hur verkligheten fungerar. Det skapas även ett ovärderligt kontaktnät ute hos stora företag som är i behov av vår kompetens efter examen.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Högskolan i Gävle har sedan början på 90-talet erbjudit denna utbildning, vilket har gett dem tid att finslipa detaljer och skapa ett starkt samarbete med näringslivet när det gäller utformning av kurser och dess innehåll.

Vad är det bästa med Gävle?

Jag brukar säga att Gävle är en liten men stor stad. Här finns i princip allt man behöver och mer därtill, samtidigt som allt är nära. Det är även väldigt nära till de vänner och klasskamrater man har.

Vad vill du jobba med i framtiden?

I framtiden vill jag arbeta med intern logistik hos företag. Det handlar alltså om att effektivisera processer på ett sätt som gynnar både företaget och kunderna, ur perspektiv som miljö och ekonomi.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

För dig som skall söka till högskolan, oavsett vilken utbildning, anser jag att det är viktigt att noga läsa om de utbildningarna som du tycker är intressanta. Det gör dig förberedd för det som komma skall och det ger dig även större chans att verkligen välja den utbildningen som är den rätta för just dig. Har du frågor och funderingar var inte blyg att kontakta utbildningsledare för djupare information.

Oskar Lindqvist, student

Program: Tekniskt basår och därefter Energi­systemingenjör

Ålder: 24 år
Hemort: Söderhamn
Program på gymnasiet: El- och energi­programmet
Det här gör jag när jag inte pluggar: Spelar tv-spel, umgås med vänner och spelar gitarr.

En annan fördel är garantiplatsen man får på en ingenjörsutbildning vid godkända betyg från basåret.

Läs hela intervjun med Oskar

Varför ville du börja plugga?

Att studera på högskola fanns inte på kartan för mig utan jag upptäckte det då jag läste upp mina betyg på Komvux för att få högskolebehörighet. Det var min mattelärare som väldigt starkt rekommenderade mig att söka Tekniskt basår med studieort i Söderhamn. Det var då jag upptäckte mitt intresse för fysik och matte som senare ledde mig till att fundera på högre studier.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

När jag läste Tekniskt basår tittade jag på en hel del olika ingenjörsutbildningar runt om i landet. Det som gjorde att jag till slut valde Gävle var för deras Co-op utbildningar. Det innebär att jag kombinerar studier med en betald arbetsperiod (10 veckor) på ett företag varje läsår.

Varför valde du just den här utbildningen?

Efter Tekniskt basår valde jag Energisystemingenjör. Den utbildningen har en Co-op inriktning och det kändes bekant eftersom jag gick el- och energiprogrammet på gymnasiet. Jag är också intresserad av förnybar energiproduktion och utbildningen känns väldigt relevant eftersom vi måste ställa om till ett effektivare och förnybart energisystem.

Vad är det bästa med utbildningen?

Basåret förberedde mig på hur det är att studera på högskolan och hjälpte mig även att hitta en studieteknik som passade för mig. En annan fördel är garantiplatsen man får på en ingenjörsutbildning vid godkända betyg från basåret.

Innehållet i Energisystemingenjörsprogrammet täcker hela energisystemet från produktion till distribution och till den slutliga användningen i våra bostäder, industrier m.m. Vi fokuserar på hur energin används, om den går att använda på ett mer effektivt och ekonomiskt sätt.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Om du väljer att gå med Co-op inriktning så får du en betald arbetsperiod på 10 veckor varje år. Du får kontakt med ett företag där du eventuellt kan få sommarjobb eller en anställning när du tagit examen.

Vad är det bästa med Gävle?

Det är en liten storstad där det mesta ligger inom cykelavstånd. Gävle kommun erbjuder också bostadsgaranti för antagna studenter.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill arbeta med energieffektivisering eller något som har med förnybar energi att göra som till exempel vindkraft. Vi får se helt enkelt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Ta reda på så mycket du kan om den utbildning du är intresserad av, det kan du göra genom att kontakta studievägledarna. Du kan också skugga en student där du får följa med någon som läser den utbildningen du är intresserad av.

Paul Eriksson, student

Program: Tekniskt basår och därefter Auto­mations­ingenjör

Ålder: 29 år
Hemort: Södertälje
Program på gymnasiet: Samhällsvetenskapliga programmet

Det här gör jag när jag inte pluggar:
Utöver mina studier är jag ungdomstränare i föreningen Brynäs IF för pojkar födda 2007. Jag har en tidigare karriär som professionell ishockeyspelare med erfarenhet från spel i Ryssland, Finland och Kazakstan, därför var valet väldigt enkelt att vara kvar inom ishockeyn och bidra med min kunskap och erfarenhet till framtidens hockeyspelare.

Eftersom jag läste Samhällsvetenskapliga programmet behövde jag gå Tekniskt basår för att få behörighet till en ingenjörsutbildning.

Läs hela intervjun med Paul

Varför ville du börja plugga?

Jag har alltid haft tankar på att läsa vidare efter gymnasiet, men inte varit helt säker på vad jag ville läsa. Jag gick på Djurgårdens IF:s hockeygymnasium i Stockholm och som alla andra 16 åringar var målet att ta sig hela vägen från SHL till NHL. Jag ville ge ishockeyn en ärlig chans och prova att bli så bra som möjligt. Under mina år som aktiv spelare växte tankarna att läsa vidare. Både min pappa och farfar har en ingenjörsutbildning sedan tidigare och i slutet av karriären började mina planer på att börja studera ta form.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag ska vara ärlig och säga att när jag började söka utbildningar gjorde jag det utifrån möjligheten att kunna kombinera studierna med ishockeyn. Under den tiden (2016) fanns det ett hockeyettanlag i Gävle, nämligen Valbo HC. När jag blev erbjuden ett kontrakt var Högskolan i Gävle ett perfekt val att kombinera spel med studier. Jag hade även hört väldigt gott om Högskolan då min syster och hennes svåger har studerat här.

Varför valde du just den här utbildningen?

Eftersom jag läste Samhällsvetenskapliga programmet behövde jag gå Tekniskt basår för att få behörighet till en ingenjörsutbildning.
Jag hade sedan några år tidigare bestämt mig för att läsa till byggnadsingenjör. Det berodde på att min syster då läste till fastighetsmäklare och jag tyckte det lät väldigt intressant. Med en viss fallenhet för matematik valde jag att läsa en kurs i byggnadsteknik.
Där stannade de planerna och när Högskolan arrangerade Co-op-dagen under mitt första år som student, fick jag möjlighet att se och höra när studenter och företag berättade om hur deras vardags kunde vara. Där och då blev jag väldigt intresserad av just automation. Efter den dagen beslutade jag mig för att söka till Automationsingenjör.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det jag gillar bäst med utbildningen är att vi varvar teori med praktiska moment. I varje kurs ingår det några laborationer eller något projekt som ska göras och ibland båda två. Det vi har fått prova hittills är PLC och DCS programmering, bygga elektriska kretsar och projekt där jag tillsammans med en klasskompis gjorde ett bevattningssystem för en växt som skulle styras med en micro controller.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Är man som mig och inte har någon tidigare erfarenhet inom automation, så finns möjligheten att kombinera studierna med praktik genom Co-op. Istället för att traditionellt läsa utbildningen på tre år kan man läsa den på fyra år istället och har anställning på ett företag i tio veckor varje år.
Jag valde att läsa utbildningen på fyra år och jag har haft mina praktikperioder på ett industriföretag i Gävle, som även erbjöd mig sommarjobb efter praktiken.

Jag tycker det är en perfekt kombination, du får erfarenhet och en bild av vad du kan jobba med efter examen.

Vad är det bästa med Gävle?

Jag är ju som sagt väldigt sportig av mig så jag måste ju säga att Gävle är väldigt cykelvänligt. Jag transporterar mig dagligen runt i Gävle på cykeln, som även går väldigt bra vintertid om man är rätt klädd förstås.

Utöver det måste jag rekommendera Hemlingby som ligger i Gävle, ett toppenställe om man gillar att springa eller åka skidor på vintern.

När man pluggat och tränat färdigt går man självklart och hejar fram Gävles stolthet, Brynäs IF.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag har fått en väldigt bra och bred bild av vad automation är för något tack vare studierna och min praktik. Jag ser mig själv jobba med automation och gärna inom projektledning.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Har du bestämt dig för att läsa en ingenjörsutbildning i Gävle, vill jag först säga grattis! Sen vill jag passa på att rekommendera att gå på alla aktiviteter som Högskolan arrangerar där du får möjlighet att träffa olika företag och knyta kontakter inom branschen.

Sofia Persson, student

Program: Tekniskt basår och därefter Byggnads­ingenjör

Ålder: 25 år
Hemort: Gävle
Program på gymnasiet: Samhällskunskap med inriktning ekonomi

Det här gör jag när jag inte pluggar: Tränar, umgås med familj och vänner, letar en tomt att bygga hus på, försöker vara ute i skogen så mycket som möjligt.

...man får chansen att forma och utveckla en studieteknik som fungerar för en själv

Läs hela intervjun med Sofia

Varför ville du börja plugga?

Anledningen till att jag började plugga var först och främst för att jag var supertrött på att jobba i matbutik med obekväma arbetstider. Jag kände att jag ville skaffa mig en utbildning för möjlighet till fast anställning samt jobba med något jag verkligen brinner för. Sedan är det väl ingen hemlighet att lönen förbättras efter en högskoleutbildning.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde Högskolan i Gävle på grund av att jag kommer härifrån från början. Jag har bott och arbetat i Oslo i fem år efter gymnasiet men fick hemlängtan och då föll det sig naturligt att välja Högskolan i Gävle. Jag visste också att HiG erbjöd Tekniskt basår vilket var aktuellt för mig då jag saknade både matte och fysik för ingenjörsutbildningen.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag valde att läsa basåret just för att jag saknade Matematik 3c, Matematik 4, Fysik 1, Fysik 2 samt Kemi 1 som behövdes för att söka mig vidare till nästa utbildning. Att man är garanterad en plats på någon av ingenjörsutbildningarna på HiG efter godkänt basår var också en stor anledning till att jag valde utbildningen.

Jag hade siktet inställt på att läsa till Byggnadsingenjör från start. Jag har alltid varit intresserad av byggnationer, både arkitekturen och konstruktionen. Tanken på att få vara med och påverka framtidens byggande när det kommer till projektering, plan­lösning och effektivisering är något jag verkligen ser fram emot!

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med basåret är först och främst att det är väldigt varierande. Det är både teori, beräkningar och laborationer under året. Något mer som jag upplevde väldigt bra med basåret är att man får chansen att forma och utveckla en studieteknik som fungerar för en själv. Detta är säkerligen individuellt men i mitt fall med jobb i Oslo, backpacking runtom i världen och boendes med mina bästa vänner var det en stor omställning att börja studera. Att börja med ett basår var räddningen för mig då det hjälpt mig otroligt mycket på vägen till de studier jag ägnar mig åt idag.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Att det finns väldigt bra och engagerade lärare under utbildningen!

Vad är det bästa med Gävle?

Närhet till familj och vänner, Hemlingby motionsspår, alla drivna människor och företag som vågar tro på nyexaminerade.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill jobba tillsammans med kompententa och roliga människor där vi projekterar nya bostäder på ett innovativt, spännande och okomplicerat sätt. Jag vill även kunna under­lätta för beställare i byggbranschen utan kunskap inom området att få exakt de dom önskar när det kommer till konstruktion och utformning av hus.

Har du något tips till den som ska söka till högskolan?

Tänk inte så mycket! Bara gör, det brukar bli bäst så. Det enda som kan hända är att det blir fel, och då är det bara att göra om och göra rätt.

Mattias Oppitz, alumn

Utbildning och examensår: Tekniskt basår och därefter Maskiningenjör, Co-op, 180 hp, examensår 2015.
Ålder: 26.
Nuvarande arbetsplats och yrke: ÅF Industry i Gävle som konstruktör.

Varje dag är en ny utmaning och dagarna ser inte likadana ut

Läs hela intervjun med Mattias

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.

Jag jobbar som konstruktör på ÅF i Gävle sedan årsskiftet. Efter examen jobbade jag åt EQC Engineering men vi blev uppköpta av ÅF. Mina första två praktikperioder var på Rejlers och de två sista var på EQC. På gymnasiet läste jag Industriprogrammet i Söderhamn mot skärande bearbetning. Jag visste redan då att jag inte ville stå vid en maskin hela livet utan ville ha mera utmaningar och variation. Sen gillar jag att arbeta med teknik och datorer. Eftersom jag ville läsa vidare men inte hade behörighet så var Tekniskt Basår en jättebra lösning för mig.

Hur upplevde du Tekniskt basår?

All hjälp jag fick av lärarna var jättebra. Jag hade problem med matten i gymnasiet och jag tyckte inte att det var speciellt roligt men på högskolan gick det jättebra och framförallt så var det roligt.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Som sagt ville jag ha mer variation och det är väl det som gör jobbet roligt. Varje dag är en ny utmaning och dagarna ser inte likadana ut. Sen är kollegorna ett stort plus.

Hur har dina studier vid HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

I och med Co-op, där jag varit ute på olika konsultföretag (ett stort och ett litet) och sett vad en maskiningenjör arbetar med, har jag bara blivit mer säker på vad jag vill jobba med.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Absolut, en bra utbildning med modern verkstad och teknologi i framkant har gett mig en bra grund som konstruktör. Sen kommer jag att lära mig nya saker varje dag, livet ut.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Bland annat gemenskapen, HiGTech (Shell Eco Marathon) och sättet vi studerade på. Det var mycket projektbaserade kurser i mindre grupper och det tycker jag är riktigt bra för det speglar arbetslivet och sättet vi arbetar på.

Vilka är dina framtidsplaner?

Först vill jag jobba ett tag som konstruktör för att bli trygg i min roll, efter det vet man aldrig vad som händer, det lutar åt projektledning och lite mer ekonomi.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)