Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter och alumner på masterprogrammet i miljövetenskap.
De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle.

Carolina Svedlund, student

Program: Master i miljövetenskap - beslutsfattande för hållbar utveckling.
Ålder: 33 år
Hemort: Växbo

I min klass är det bara en eller två personer som har engelska som modersmål så alla sitter liksom i samma båt.

Läs hela intervjun med Carolina

Carolina Svedlund läste till miljöstrateg och fortsätter nu med ett forskarförberedande masterprogram. - Ett självklart val för mig då jag är mycket intresserad av hur vi kan främja ett mänskligt beteende som gynnar ett mer hållbart samhälle.


För henne där slutmålet hela tiden varit att forska inom hållbarhet, gärna med fokus på människan och hur den beter sig och hur man kan främja ett mer hållbart samhälle, var det självklart att fortsätta med det forskarförberedande masterprogrammet - Master in Sustainability Science – Environment and Decision Making.

- Jag pratade med en lärare på Miljöstrategprogrammet, när de utformade mastern, och utbildningsplanen och kurserna lät så spännande att något annat aldrig funnits på kartan.

Plugga på engelska och helt på distans

Att det är ett internationellt program och helt engelskspråkigt har hon inte sett några svårigheter med.

- Det märks knappt att vi kommer från olika kulturer, det vi läser är ju samma vetenskap oberoende av varifrån vi kommer. Engelskan är heller inget som försvårar, all litteratur är redan på engelska och det underlättar faktiskt att ha allt på samma språk,

- Visst, det var lite nervöst under de första lektionerna men de släppte fort. I min klass är det bara en eller två personer som har engelska som modersmål så alla sitter liksom i samma båt.

Och en viss försmak av vad det innebär att läsa på distans hade hon redan fått, då halva hennes kandidatutbildning övergick till distansstudier i och med Covid.

- Det går jättebra, jag har ju lyxen att bo i samma stad som utbildningen och jag och en klasskompis brukar försöka sitta tillsammans på skolan ibland för att komma lite hemifrån.

Ett tryck på arbetsmarknaden

Hon ser mastern som en verkligt bra förlängning av miljöstrategprogrammet, med en bra mix av nya kunskaper och fördjupningar.

- Det roligaste med programmet är nog mångfalden i det, dels i de erfarenheter som alla elever kommer med, men också lärarna. Det är heller inte ovanligt att de tar in experter på det specifika ämne vi ska prata om för dagen

- Det märks också ett större och större tryck efter vår kunskap från arbetsmarknaden. Hållbarhetsarbetet efterfrågas nu i allt, från utformningen av arbetsmiljön till hur en produkts värdekedja ser ut.

Tränar och drömmer om landet

Carolina Svedlund är 33 år och kommer från den lilla byn Växbo utanför Bollnäs. Till Gävle flyttade hon för att läsa till frisör i gymnasiet och har, förutom en liten sväng till Oslo efter studenten, blivit kvar.

- Jag trivs jättebra i Gävle, en lagom stor stad med nära till skog och natur vilket är väldigt viktigt för mig. Jag har svårt att tänka mig att bo i en större stad, drömmen är snarare att flytta tillbaka ut på landet.

- Jag tränar mycket, ett skönt avbrott i studierna där det mest handlar om att sitta framför datorn. Just nu är det mest fokus på powerlifting och löpning, då jag ska springa Köpenhamn Maraton i maj, säger Carolina Svedlund.

Text: Martin Bråtman, student Kommunikationsprogrammet

Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2023-11-28
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)