Distansstudent

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller om du vill låna böcker och läser en distansutbildning vid Högskolan och bor inom Sverige men utanför Gävle kommun. För att läsa bibliotekets e-böcker loggar du in med ditt användarkonto. Lånekort behöver du bara om du vill låna tryckta böcker.

Skaffa lånekort

Går du en distansutbildning vid Högskolan i Gävle och bor utanför Gävle kommun och vill ha böcker hemskickade (inom Sverige) behöver du inte komma till biblioteket för att få lånekort.

  1. Fyll i registreringsformuläret.
  2. Skicka ett mejl till biblioteket@hig.se och ange namn och att du har fyllt i registreringsformuläret och även att du vill ha böcker skickade till din hemadress.
  3. Vi skickar ett lånekort hem till dig när allt är klart.

Böcker hemskickade

Tryckta böcker som finns på högskolebiblioteket kan skickas hem till dig som läser på en distansutbildning vid Högskolan i Gävle och bor utanför Gävle kommun. Vi skickar endast böcker inom Sverige.

Återlämna böcker

Du ansvarar själv för att returnera boken i tid. Kursböcker måste vara oss tillhanda senast på återlämningsdatumet för att du ska slippa förseningsavgift. Returportot för böckerna betalar du själv.

Böcker som ska återlämnas skickas till adress:
Högskolan i Gävle
Biblioteket
Kungsbäcksvägen 47
801 76 GÄVLE
(Om försändelsen skickas som paket, välj Företag som mottagare.)

Uppdatera dina kontaktuppgifter när du flyttar

Tänk på att uppdatera dina kontaktuppgifter när du flyttar, vi får inte information om adressändringar automatiskt. Du ändrar dina kontaktuppgifter inne i ditt bibliotekskonto.

Beställa böcker

Sök först fram boken i bibliotekskatalogen.

Om boken finns tillgänglig på hyllan beställer du den via e-post, på adress: biblioteket@hig.se

Om boken är utlånad reserverar du den själv i bibliotekskatalogen. När det är din tur att få boken får du först ett mejl om att boken väntar på dig. (Hör av dig och tala om ifall du inte vill ha den.) Vi skickar boken till dig nästa dag om vi inte hör något annat.

Lånetid

Lånetiden är 2 veckor för kurslitteratur och 4 veckor för övrig litteratur. När vi skickar böcker till dig får du, vid första utlånet, 7 extra dagars lånetid som kompensation för postgången. Logga in på ditt bibliotekskonto för att se vilket återlämningsdatum gäller.

Böckerna ska skickas tillbaka så de anländer till biblioteket senast på förfallodagen för att du ska undvika förseningsavgift.

Förseningsavgiften är 10 kronor per dag och bok och gäller kurslitteratur som är märkt med KURS.


Betala förseningsavgifter

Förseningsavgift för kursböcker är 10 kr per bok och dag, maxbelopp är 300 kr per bok och 1200 kr per låntagare.

Om du kommer till biblioteket under våra bemannade öppettider betalar du avgiften med kort eller Swish.

Kan du inte komma till oss så betalar du till Högskolan i Gävles bankgirokonto nr: 5050 – 5809. Som betalningsmeddelande anger du: 3146-9701-9101-95-99. Skicka också ett e-postmeddelande till adress biblioteket@hig.se, med ditt namn och en kopia på inbetalningen så vi ser att du betalat.

Låna om och reservera

Genom att logga in på ditt bibliotekskonto kan du låna om och reservera böcker i bibliotekskatalogen, om böckerna inte är reserverade av någon annan. Du loggar in på bibliotekskontot med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod.

Om vi inte har boken

Om du behöver en bok som vi inte har, är det bäst om du vänder dig till ditt närmaste folkbibliotek för att få hjälp att låna boken från ett annat bibliotek. Böcker från andra bibliotek kan vi inte skicka till dig utan du måste hämta dem hos oss. Om du däremot vill ha en artikel som vi inte har, så får du en kopia hemskickad.

Kontakt

Bibliotekets informationsdisk, profilbild

Bibliotekets informationsdisk

Måndag–fredag 9–16

Skicka tillbaka böcker

Böcker som ska återlämnas skickas till adress:

Högskolan i Gävle
Biblioteket
Kungsbäcksvägen 47
801 76 GÄVLE

(Om försändelsen skickas som paket, välj Företag som mottagare.)

Sidan uppdaterades 2024-05-07