Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter och alumner på Fastighetsmäklarprogrammet.
De berättar vad de tycker om utbildningen, om möjligheten till utbytesstudier, hur det är att plugga i Gävle och vad de jobbar med idag.

Reseberättelse

Följ våra två studenter; Ylva och Lova på deras resa till Turin, Italien. Där tillbringade de fem månader inom Högskolans utbytesprogram.

Anna Sjögren, student

Program: Fastighetsmäklarprogrammet de två första åren och Ekonomprogrammet det sista och tredje året. 

Ålder: 24 år 

Hemort: Tyresö i Stockholm 


Det här gör jag när jag inte pluggar: Jag umgås mycket med mina fina vänner. Tillsammans lagar vi mat, har spelkvällar, tittar på film och serier och gör annat roligt. Jag älskar att spela tennis men på grund av diskbråck och en nyligen genomförd steloperation har det inte blivit mycket av det på senaste tiden. Men jag är hoppfull och tror att jag kommer kunna spela mer i framtiden. Jag umgås såklart ofta med min familj också.      

Jag brinner för att hjälpa människor och gillar också den sociala kontakten som uppstår i ett yrke som detta.

Läs hela intervjun med Anna

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

När jag kom på att jag ville bli fastighetsmäklare var det aktuellt att undersöka och utvärdera de olika skolor och universitet som erbjöd den utbildningen. En vän, som då studerade till fastighetsmäklare på Högskolan i Gävle sa: Ska du studera till fastighetsmäklare, ska du studera på Högskolan i Gävle. Utbildningen de erbjuder har det bästa ryktet bland fastighetsmäklarutbildningar i Sverige, har de bästa lärarna, har det bästa upplägget med kurser, erbjuder ett aktivt studentliv med diverse föreningar och är helt enkelt den bästa skolan att läsa denna utbildning på. För mig lät detta magiskt bra och jag blev såld direkt. Idag kan jag stolt säga allt det som min vän en gång sa till mig om utbildningen. Den är förstklassig!

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag valde att studera till fastighetsmäklare för att jag tror att det kan vara ett yrke som passar mig. Jag brinner för att hjälpa människor och gillar också den sociala kontakten som uppstår i ett yrke som detta.

När jag fick nys om möjligheten att läsa till ett år samt två kurser (utöver kurserna som lästes detta år) för att få en komplett ekonomie kandidat, var det ett självklart val. Jag kände mig inte heller klar med studielivet efter endast två år och såg detta som en alldeles unik chans. Ju mer erfarenhet desto bättre.

Vad är det bästa med utbildningen?

Jag tycker att upplägget på utbildningen är välplanerad och bra. Lärarna är generellt otroligt duktiga och hjälpsamma och en personlig relation skapas oftast mellan lärare och student, vilket jag tycker är underbart. Det som däremot var det bästa med just fastighetsmäklarutbildningen var möjligheten att engagera sig ideellt i föreningen Högskolemäklarna. Detta gjorde jag, vilket jag är övertygad om bidrog till en ännu bättre tid i Gävle för mig. För ekonomstudenter finns också möjligheten att engagera sig i olika event som bidrar till en bättre upplevelse och studietid i Gävle, bland annat arbetsmarknadsdagen “Kontaktia”. Utöver detta finns föreningen Gavlecon som både fastighetsmäklare, ekonomer och rättsvetare har möjlighet att gå med i, vilket också är jättekul.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Vi fastighetsmäklarstudenter blir något bortskämda av olika fastighetsmäklarföretag som kommer hit och anordnar olika event och mingel – allt för att vi studenter ska få en bild av olika framtida arbetsgivare.

Något som också är bra att veta är möjligheten som finns att åka på ett utbyte till ett annat land. Detta var något som jag skulle göra tillsammans med mina vänner, men som på grund av corona ställdes in. Jag älskar att resa och för mig var det ett självklart val att åka till ett annat land och läsa en termin där. Denna möjlighet finns ju framöver, vilket jag också tycker gör Högskolan i Gävle mer attraktiv.

Vad är det bästa med Gävle?

Det absolut bästa under min studietid i Gävle är alla fantastiska människor jag har lärt känna, där många är bestående för resten av livet. Utöver detta var en otrolig upplevelse att få sitta med i Högskolemäklarnas styrelse under två år. Det gjorde mig till en starkare och bättre version av mig själv, och jag växte otroligt mycket som människa. Studentlivet är jätteroligt och underbart – med allt från inspark till sittningar och fester i vårt klubbhus som kallas NV. Staden är liten men väldigt mysig, jag blev faktiskt positivt överraskad vad Gävle har att erbjuda!

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill arbeta som fastighetsmäklare och gör just nu min praktik på fastighetsmäklarföretaget Svenska Mäklarhuset, närmare bestämt på SMH Living, vilket är ett unikt mäklarkoncept i Stockholms innerstad. Jag har även en anställning där från 1/6.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Om du ska studera till fastighetsmäklare eller ekonom - välj Högskolan i Gävle! Det är väldigt unikt att kunna kombinera fastighetsmäklarstudier med ett år av ekonomistudier (samt tillägg av två kurser) och få en ekonomie kandidat. Jag tycker det är ballt och en unik chans.

Jag hoppas att du som vet att du vill plugga, eller du som står i valet och kvalet om att plugga, tar chansen och ansöker till Högskolan i Gävle nu. Det kommer att vara ett äventyr som du sent kommer glömma och aldrig ångra.

Möt några av våra alumner

Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst Fastighetsmäklarprogrammet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Patrik Jogedal, alumn

Examensår: 2017
Program: Fastighetsmäklarprogrammet
Arbete: Svensk fastighetsförmedling i Gävle

Det gör inget om det blir sena kvällar eller helger, bara kunden blir nöjd

Läs hela intervjun med Patrik

2017 gick Patrik Jogedal från student på Fastighetsmäklarprogrammet till mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

– Egentligen var det inte själv­klart att jag skulle bli mäklare. Men jag har alltid varit intres­serad av branscher som inne­fattar försäljning. Jag tänkte att om jag skulle plugga något var det viktigt att det var handgrip­ligt och att det snabbt skulle leda till en väg in i arbetslivet.

För honom vore det en skräck att gå en lång utbildning och sedan tröttna.

– Jag var varse om statistiken. Ungefär 25 procent av de som börjar jobba som mäklare slutar under sitt första år. Det kan vara ett på­frestande jobb, för många är det svårt att han­tera stressen. Även för mig. Framför allt som nyexaminerad när allt är nytt samtidigt som man tidigt måste börja prestera för att skapa en egen kundkrets.

Högskolan i Gävle – ett självklart val

Mäklare är ett provisions- och prestationsbase­rat yrke. Säljer du bra så tjänar du bra. Det är hård konkurrens, vilket de flesta nog redan vet. Det är troligtvis även därför många upplever jobbet som stressigt. Men Patrik berättar att det självklart är beroende på vilken ort man är verksam i, konkurrensen i Stockholms inner­stad skiljer sig exempelvis mot Gävle.

– Men samtidigt känns det gan­ska naturligt att få betalt efter pre­station. Jag tror att fler branscher skulle må bra av det. Det ger ett incitament till att göra det lilla extra.

Patrik kommer från Järvsö. Där pluggade han samhällsprogram­met med inriktning ekonomi på gymnasiet och jobbade sedan i 2 år innan han började på Högskolan. När det var dags att söka blev Högskolan i Gävle ett självklart val. Mäklarprogrammet hade ett bra rykte och det var samtidigt inte för långt hem.

Mäklardagarna

– Det var verkligen en fantastisk tid. Jag hade en bra balans mellan studier och nöjen. Och något som var superbra var Mäklardagarna. Det är ett gyllene läge att få kontakt med olika mäklarfirmor och se vad som passar mig.

Han berättar att mäklaryrket handlar väldigt mycket om att hitta rätt.

– Det är upp till dig att göra din research innan. Först och främst måste du testa jobbet. Följ med en mäklare i vardagen och se vad det innebär. Många kanske har sett dokusåpan med Fredrik Eklund, men det är inte riktigt så verkligheten ser ut.

Han berättar att du även måste tänka till när det är dags att söka jobb. Kolla upp själva mäklarbyrån. Finns det verkligen plats för en mäklare till, hur ser dina framtidsutsikter ut? Och sedan bör du också fundera på vilken marknad som passar dig, en stor eller liten stad?

Från praktik till anställning

Det var när Patrik flyttade till en ny lägenhet som han sprang på en tidigare franchisetagare för Svensk Fastighetsförmedling i Gävle. De började prata där i trapphuset. Han öppnade sedan dörren till det jobb Patrik har idag. Den tidigare franchisetagaren tog nämligen kon­takt med nuvarande ägaren och såg till att de träffade varandra, bara några dagar senare. Det började först som en praktikperiod men övergick sedan till sommarjobb och fast an­ställning. Idag är Patrik ansvarig för nyproduk­tionsförsäljningar på kontoret men säljer även villor.

– Man kan säga att jag halkade in på ett bananskal när jag fick det här jobbet.

Patrik visste redan från början att han ville stanna i Gävle.

– Jag trivs så bra, och hade därför ställt in siktet på någon av byråerna här.

Från början fanns det en liten oro över att han var så ung.

– Vissa kunder har bott väldigt länge i sin bostad och sedan ska jag som relativt ung få förtroendet att sälja den. Jag som bara var 24 år.

Trivs som mäklare

Men det var aldrig några problem. Han trivs verkligen som mäklare och drivs av att se kun­derna bli nöjda.

– Det låter klyschigt, men så är det. Det gör inget om det blir sena kvällar eller helger, bara kunden blir nöjd. Jag är väldigt engagerad och det bästa med jobbet är att jag får vara en trygg punkt i processen. Att köpa eller sälja sin bostad är kanske den största affären kunden gör.

Han håller med om att yrket har ett rykte om att vara ”säljigt”. Men han tänker inte så.

– Det handlar inte om att sälja till vilket pris som helst, utan en viktig del är att båda parter ska vara nöjda med affären. Jag ser det mer som om jag faktiskt hjälper kunderna med någonting viktigt.

Visst är han en tävlingsmänniska, han håller med om att det krävs i det här jobbet. Men på en bra nivå. Det är viktigt att vilja framåt, och som mäklare kommer du alltid att jämföras med andra. Fler viktiga egenskaper är disciplin, lyhördhet och ständigt kundfokus.

– Jag ser inte att det finns någon risk att jag skulle tröttna på det här yrket. På jobbet är stämningen fantastisk. Och man vet aldrig hur en dag kommer att se ut.

Det är svårt att planera vardagen. Det kan vara långa dagar, visningar är ofta på kvällarna.

– Men det är också tjusningen, att inte veta. Det är just variationen i vardagen som ständigt utmanar och gör jobbet intressant. Och det är såklart till stor fördel och guld värt att jag har en sambo med bra tålamod.

5 FRÅGOR

Tips till dig som ska välja utbildning?

– Bena ner det: Var vill du jobba? På kontor? Börja utesluta saker. Och titta tillbaka, vad har fun­kat tidigare? Välj något du inte tröttnar på.

Bra egenskaper för att lyckas med studierna?

– Disciplin. Disciplin. Disciplin. Det är väl­digt fria tyglar när du studerar. Disponera tiden så du inte nöter gamla tentor de sista dagarna, det blir bara yt-inlärning.

Hur gick det att söka jobb efteråt?

– Det gick ganska lätt för oss att få jobb. Var en jättebra marknad då.

Hur hjälpte studierna på HiG?

– Programmet har varit suveränt. Väldigt yrkesförbe­redande, eftersom lärarna själva var mäklare.

Vad saknar du mest från student-tiden?

– Gemenskapen. När alla delar samma dröm och jobbar mot samma mål. Det är nåt speciellt att plugga. Vänner … minnen.

Philip Grabert, alumn

Examensår: 2018

Program: Fastighetsmäklarprogrammet
Arbetar idag som: Fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Gävle

Jag skulle nog vilja påstå att HiG har den bästa fastighetsmäklarutbildningen i landet.

Läs hela intervjun med Philip

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

I mitt yrke som fastighetsmäklare kombineras många faktorer som jag tycker är fantastiskt roliga, bl.a. relationer, psykologi, kommunikation, tävling och förhandling. Kort och gott så hjälper jag privatpersoner i deras specifika livssituation att starta ett nytt kapitel och förverkliga deras bostadsdrömmar.

Jag arbetade som personlig tränare innan jag började plugga. Det var i många avseenden väldigt likt fastighetsmäklaryrket bara det att jag arbetade med en annan tjänst, människors hälsa. Att skapa förtroende hos kunder, se deras specifika behov och sedan komma upp med en lösning fungerade på samma sätt. Möjligheten att styra över min egen tid är också något som passar mig utmärkt

Jag har även sysslat med elitidrott, närmare bestämt fotboll i Djurgårdens IF vilket har gjort att jag är tävlingsinriktad lagd och sätter upp mål för vad jag vill uppnå resultatmässigt och personligt. Med allt det här i bagaget så resulterade det i att jag valde att söka till mäklarprogrammet.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Att få hjälpa samt vara med och göra skillnad för människor i deras största affärer i livet är den största vinsten i yrket. Att skapa förtroende och bygga långsiktiga relationer när jag träffar kunder är den viktigaste grundstenen i jobbet och samtidigt den roligaste utmaningen för min del. När jag känner att mina säljare känner sig trygga i processen, genom hur jag förmedlar tjänsten, så ger det mig en bekräftelse och självuppfyllelse att jag gjort allt jag kan för att hjälpa dom. Förhandlingsbiten att få köpare/säljare att komma överens är också en fantastiskt rolig del i jobbet.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? / Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Jag sökte programmet specifikt för att jobba med det jag nu gör, själva studierna påverkade mig inte jättemycket i det valet. Dock var valet av skola väldigt viktigt och där har mäklarprogrammet på Högskolan i Gävle gett mig de bästa förutsättningarna för att förbereda mig för jobbet. Jag skulle nog vilja påstå att HiG har den bästa fastighetsmäklarutbildningen i landet. Branschen satsar också väldigt mycket resurser på att interagera med studenter genom arbetsmarknadsdagen och företagspresentationer vilket ger studenter som läser där goda förutsättningar för att lyckas i praktiken.

Vad minns du särskilt från din studietid?

En sak jag minns är många fantastiska lärare som lagt ner både tid och engagemang för att utbilda mig, mina kursare och andra studenter.

Men framförallt så minns jag gemenskapen i vår fantastiska studentförening Gavlecon och allt som föreningen gör för medlemmarna. Det var som en enda stor familj på +750 människor. Jag satt själv i styrelsen ett år och det var nog det roligaste åren på högskolan. Allt ifrån insparken till alla de aktiviteter som vi anordnade, kommer alltid att vara ett minne för livet.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag tänker arbeta som mäklare i några år framöver. Det finns en drivkraft att inom 5-7 år starta upp ett eget kontor med andra framgångsrika individer.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)