Gå till eugreenalliance
Sök

Studentintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter på Ekonomprogrammet. De berättar vad de tycker om utbildningen, om möjligheten till utbytesstudier och om hur det är att plugga i Gävle.

Ylva och Lova

Reseberättelse från utbytesstudier i Turin, Italien.

Program: Ekonomprogrammet (Lova) och Fastighetsmäklarprogrammet (Ylva)

Läs hela intervjun med Ylva och Lova

Ylva Österberg och Lova Lindman var hösten 2021 i Turin, Italien på ett fem månader långt Erasmusutbyte.

Varför valde ni att åka på utbytesstudier?

Vi tänkte att det skulle bli en annorlunda och rolig upplevelse som samtidigt kan vara mycket lärorik. Kombinationen med att utforska nya kulturer och möjlighet till att få kunskaper som inte hade varit möjliga i Gävle på samma sätt fick oss att vilja åka på utbyte. Vi tänkte att det skulle bli en upplevelse för livet och så blev det också!

Varför just Turin?

Vi valde Turin eftersom vi båda först och främst tänkte att det var kul att åka till södra Europa. För vi tänkte att den kulturella upplevelsen skulle bli större om vi valde ett land långt ifrån Sverige. Därför blev Italien ett självklart val så vi fick möjlighet att utforska det italienska köket, fotboll, historia, arkitektur och allt annat som hör till deras mycket spännande kultur.

Hur hade ni det i Turin?

Vi hade det verkligen superbra! Under utbytet hade vi möjlighet att besöka flera häftiga platser i Italien, allt från Sicilien till Rom till alperna. Turin var även en stad som vi inte visste så mycket om med hade verkligen så mycket att erbjuda. På de få månaderna som vi bodde där blev vi helt kära i staden. Det som var mindre bra med vårt utbyte var att kurserna tyvärr var av varierande kvalitet. Några av dem var ostrukturerade och lärarna var inte bra. Något som kan vara bra att ha i åtanke dock är att Italien är mycket byråkratiskt så många processer som att hyra boende och anmäla sig till tentor var väldigt tidskrävande och komplicerade. Så vi hade en del problem också, men det var så värt det! Vi hade höga förväntningar men ändå överträffade dem alla.

Hur skilde sig undervisningen från Sverige?

Den var lite mer ostrukturerad än vad vi är vana vid i Sverige. Lektionerna var ofta mer integrerande än vad de är i Sverige. Vi tyckte de flesta kurser vi valde att läsa var intressanta.

Hur var studentlivet i Turin?

Studentlivet i Turin var väldigt kul, det anordnades många event och resor som man kunde delta på. De flesta som vi umgicks med var andra utbytesstudenter eftersom vi främst gick på dessa. Vi upplevde att det var väldigt många internationella studenter i Turin vilket var superkul.

Skulle ni rekommendera andra studenter att åka på utbyten och varför?

Ja! För att man lär sig så mycket och får uppleva massa roliga saker. Ett minne för livet!!

Har ni något tips till andra studenter som funderar på att åka utomlands och studera?

Sök boende i tid! Vi hittade snabbt och smidigt boende för vi började leta redan på sommaren. Många av de vi träffade där hade börjat sent i tid och fick stora problem som att behöva betala dyrt hotell första månaden osv. Sen tipsar vi även om att gå med i facebookgrupper för erasmusstudenter innan ni åker dit. För att få information om eventuella välkomstaktiviteter osv. Ta med er dubbelt av alla grejer, så som bankkort och försäkringskort.

Hermela Ghebrezghi, student

Program: Ekonomprogrammet
Ålder: 23
Hemort: Solna

Det bästa med utbildningen är självklart att alla faktiskt vill vara här och har ett intresse för det de valt att studera.

Läs hela intervjun med Hermela

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag valde att plugga på Högskolan i Gävle för den enkla anledningen att man får välja sin inriktning inom ekonomi under programmets gång, då andra skolor redan har en inriktning invävd i programmet.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag gick ekonomprogrammet inriktning ekonomi på gymnasiet och visste att jag ville fortsätta med ekonomi, så det var ett självklart val för mig.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är självklart att alla faktiskt vill vara här och har ett intresse för det de valt att studera.

Förutom själva utbildningen är det alla människor man lär känna som är det bästa. Högskolan i Gävle har ett samlat campus vilket innebär att alla studenter håller sig inom samma område, vilket ger chans att lära känna människor som pluggar något helt annat än vad du gör.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Något som kan vara roligt att känna till är Kontaktia. Det är en arbetsmarknadsdag för oss ekonomer där vi får möta branschen på en mässa under dagen och som sedan avslutas med en bankett på kvällen. Denna dag är väldigt uppskattad och otroligt rolig. Mässan hålls på Högskolan och avslutas med en inspirerande föreläsning. Här har vi ekonomer chans att mingla med företag och knyta kontakter inför arbetslivet efter examen.

I övrigt anordnas det en massa aktiviteter och fester av Gavlecon, som är studentföreningen för ekonomer, mäklare och rättsvetenskapare. Vi har även ett föreningshus på campus och det är där de flesta aktiviteter och fester sker.

Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle är att det är en väldigt mysig stad, inte alltför stor eller liten. Jag som kommer från Stockholm hade svårt att vänja mig med en mindre stad i början men idag tycker jag Gävle är en perfekt studentstad.

Vad vill du jobba med i framtiden?
I framtiden vill jag jobba med marknadsföring och reklam.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Kom gärna och besök vår fina skola, eller varför inte skugga någon av oss student­ambassadörer? Så får du följa med på en föreläsning, se hur en typisk dag ser ut för oss studenter och om du har några frågor om programmet, besvarar vi dem.

Sara Jai, student

Program: Ekonomprogrammet
Ålder: 19
Hemort: Uppsala

Ekonomi är ett brett ämne som kan leda till många yrken så för mig kändes det som ett säkert val.

Läs hela intervjun med Sara

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Ekonomprogrammet i Gävle intresserade mig på grund av att man här, till skillnad från många andra skolor, har möjligheten att själv välja inriktning det sista året. Sedan var det även en stor fördel för mig att jag kunde vara nära min hemort Uppsala och även Stockholm.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag valde att läsa ekonomprogrammet eftersom jag efter gymnasiet inte riktigt visste vad jag ville jobba med i framtiden. Ekonomi är ett brett ämne som kan leda till många yrken så för mig kändes det som ett säkert val.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att alla kurser känns relevanta, och det jag lär mig är sådant som jag kan använda både i praktiken och i vardagslivet, vilket gör utbildningen roligare. Sedan är det även kul att alla som läser programmet är intresserade av det vi studerar, så man skaffar många nya vänner och kontakter med samma intressen.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Det finns mycket man kan engagera sig i utanför studierna som kan hjälpa ens karriär. Exempelvis så anordnas det en arbetsmarknadsdag varje år för ekonomer där vi som studenter får träffa arbetsgivare och knyta viktiga kontakter inför framtiden. Sedan anordnas det även med jämna mellanrum roliga fester av Gavlecon som man kan gå på.

Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle är att det är en väldigt mysig stad och det är nära till det mesta. Sedan tycker jag att det är ett lagom stort campus vilket ger en möjlighet att skapa kontakt med många olika studenter från olika program. En till fördel med Gävle är att det är lätt att hitta boende om det är så att man har tänkt flytta hit.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Som det ser ut nu intresserar jag mig mycket för hållbarhetsfrågor och CSR, så det är det jag vill jobba med. Men ändrar jag mig i framtiden är det skönt att veta att jag har många andra möjligheter att välja mellan.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Läs igenom vilka kurser som ingår i programmet och tänk igenom dina val innan du söker så ökar chansen till att ditt beslut känns rätt i efterhand. Du kan även besöka högskolan eller skugga någon av oss studenter för att få en känsla av hur det är att studera här i Gävle.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)