Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter på Lantmätarprogrammet. De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Möt några av våra studenter

Här kan du läsa om vad några studenter som läser Lantmätarprogrammet tycker om utbildningen.

Maja Wiman

Program: Lantmätarprogrammet - teknisk inriktning

Ålder: 23

Hemort: Avesta

Det här gör jag när jag inte pluggar: Lagar mat, är ute i naturen och renoverar vårt hus.

I framtiden vill jag arbeta som mätningstekniker, gärna med någon koppling till klimatförändringar och hållbar utveckling.

Läs hela intervjun med Maja

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde Högskolan i Gävle för att jag hade hört gott om den utbildningen jag var intresserad av och för att jag gillar staden. Eftersom lantmäteriets huvudkontor finns i Gävle, och att lantmätarprogrammet ordnar träffar och besök hos andra aktörer, ansåg jag att det fanns goda möjligheter till att möta eventuella framtida arbetsgivare.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag har alltid tyckt om att vistas utomhus och har tänkt att jag vill arbeta i naturen. Jag tycker också att det är kul med kartor och teknik, därför valde jag att söka till lantmätarprogrammet med den tekniska inriktningen. Dessutom är jag intresserad av hållbar utveckling och önskade att få studera något som inkluderar det.

Vad är det bästa med utbildningen?

Efter cirka två år har jag fått mer förståelse och kunskap om bredden av ämnen vi får från utbildningen. Jag hade nog en snävare bild över vad jag kunde jobba med när jag började plugga men vi har lärt oss om väldigt mycket i ett stort spann, allt från geodetisk mätning, till hur vindar uppstår, till hur en detaljplan upprättas.

Vi läser två kurser parallellt i varje period och jag gillar att det ofta varit en kurs med mätning/beräkning och en med mer ekonomisk eller juridisk inriktning. Kurserna kompletterar därmed varandra bra eftersom en är mer praktisk och en mer teoretisk.

Eftersom geodetisk mätning och andra ämnen som programmet berör är under ständig utveckling i takt med digitalisering, globalisering och större fokus på hållbar utveckling m.m. känns utbildningen uppdaterad. Du som student får lära dig om nya tekniska innovationer, prova på nya mätinstrument, träffa aktörer som arbetar med det allra senaste osv. Det händer mycket inom den här branschen och det är väldigt spännande att få vara en del av det.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Det kräver en varm garderob! Under höstterminen i andra året går kursen Geodetiska fältövningar som påbörjas med att man är ute i två veckor och mäter varje dag. Det är väldigt kul och lärorikt men eftersom det är i september kan vädret vara opålitligt. Jag minns särskilt en fredag där vi stod ute i spöregn i 8 h och mätte, då var det skönt med några extra fleecetröjor och en kaffetermos. Men å andra sidan kan du få spendera vårens första dag ute i solen istället för att sitta inne i en föreläsningssal.

Sök sommarjobb inom branschen! Jag har arbetat som mätningstekniker på Avesta kommun och har vänner som sommarjobbade på Lantmäteriet. Det ger dels en fot in i arbetslivet och dels erfarenhet och kunskap.

Vad är det bästa med Gävle?

Känslan av en storstad som har nära till allt.

Vad vill du jobba med i framtiden?

I framtiden vill jag arbeta som mätningstekniker, gärna med någon koppling till klimatförändringar och hållbar utveckling.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Våga välja utbildning utifrån vad du tycker är kul och är intresserad av istället för att fastna i tanken på vad som “låter bra” eller som du tjänar mest pengar inom. Om du ändå inte kommer på vilket program du ska söka tycker jag att Öppna hus och liknande kan inspirera och leda dig på rätt väg.

Henrik Fjellborg

Program: Lantmätarprogrammet, teknisk inriktning

Ålder: 26 år

Hemort: Kiruna

Det här gör jag när jag inte pluggar: Jag utövar uthållighetsidrott, helst löpning eller längdskidor. Målet är att klara av långa löppass på fjället om somrarna.

Jag följer stadsomvandlingen i Kiruna med stort intresse och vill vara involverad som mätningsingenjör eller GIS-ingenjör.



Läs hela intervjun med Henrik

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Högskolan i Gävle var en av de högskolor som jag visste hade Lantmätarutbildning och Gävle verkade vara en stad i lagom storlek. Sen har Gävle bra förbindelser med hemorten både i form av nattåget som går varje natt och tågförbindelser till Arlanda.

Varför valde du just den här utbildningen?

Direkt efter gymnasiet läste jag en fristående kurs i Geografiska Informationssystem och fick upp ögonen för ämnet. Kombinationen av utomhusarbete och teknik tillsammans med de goda jobbutsikterna gjorde att teknisk lantmätare verkade vara en passande utbildning.

Vad är det bästa med utbildningen?

Blandningen av teori och praktik. Nästan alla kurser i utbildningen har intressanta laborationer varje vecka.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Under hösten och våren är det mycket laborationer utomhus. Klä på dig mer än du tror, det är aldrig roligt att frysa.

Vad är det bästa med Gävle?

Staden erbjuder bra service och det är väldigt bra cykelförbindelser mellan stadsdelarna. Många natursköna ställen finns i närheten. Jordbruksområdena mot Valbo och fiskelägena längs Gävlebuktens norra kust är smultronställen.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag följer stadsomvandlingen i Kiruna med stort intresse och vill vara involverad som mätningsingenjör eller GIS-ingenjör.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Sök den utbildning som intresserar dig mest. Förhoppningsvis passar utbildningen som handen i handsken. Men gör den inte det så är det inte hela världen, troligtvis har du fått än mer input och idéer om vad som passar dig. Ska du flytta och plugga så börja söka lägenhet tidigt och på flera kanaler.

Axel Troeng

Program: Lantmätarprogrammet, ekonomisk/juridisk inriktning

Ålder: 22

Hemort: Gävle

Det här gör jag när jag inte pluggar: Träning, tittar mycket på sport, är ute i naturen.

Jag valde utbildningen eftersom det finns många olika yrkesvägar efter utbildningen som jag tycker är intressanta.

Läs hela intervjun med Axel

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde att plugga på Högskolan i Gävle dels för att jag är född och uppvuxen här och att en intressant utbildning fanns här som jag ville läsa. Jag hade fått ett bra intryck av skolan från tidigare studenter, gillade arkitekturen samt närheten till Lantmäteriets huvudkontor vilket är ett stort plus i denna utbildning.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag valde utbildningen eftersom det finns många olika yrkesvägar efter utbildningen som jag tycker är intressanta, men även mitt intresse för samhällsplanering. Mitt val föll på Lantmätarprogrammet framför Samhällsplanerarprogrammet då jag tyckte det fanns mer intressanta yrkesvägar. Om man inte skulle känna att man är klar efter tre år finns det masterprogram man blir behörig till efter examen på Högskolan i Gävle.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen har varit den stora mängd kurser där man fått kunskap i flera olika områden utöver fastighetsrätt som grundläggande juridik, samhällsplanering och mikroekonomi som kan vara bra att känna till senare i livet (bygglov, testamente, äktenskapsförord m.m.). Eftersom vi varit så få på utbildningen tycker jag att jag fått bra kontakt med de flesta lärare vilket har skapat en familjär stämning i klassen. Det har varit lätt att få kontakt med lärare om man behöver hjälp med någon uppgift eller att få fram material (ex. tillgång till fastighetsregistret). Det har ofta varit lätt att boka in korta möten för exempelvis vägledning i projektarbeten.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

I vissa kurser är det väldigt mycket att läsa och göra så det är bra att verkligen planera sin tid så man kan ta tid att återhämta sig på helger. Eftersom det fanns tre inriktningar (ekonomisk/juridisk, teknisk och ingenjör) när jag började var det lätt att kunna byta mellan dessa om man ej kände att man läste rätt inriktning. Flera av kurserna det första året läses tillsammans med de andra inriktningarna för att sedan i år två och tre göra mer djupdykningar. I de flesta kurserna ingår det även stora projektuppgifter där mycket arbete i grupp förekommer.

Vad är det bästa med Gävle?

Storleken på staden och närheten till både Stockholm och Arlanda vilket gör att det är lätt att ta sig till och från Gävle. Det mesta som man kan tänka sig göra finns här och många som flyttat hit för att plugga vill gärna stanna kvar. Det är även jättebra att Lantmäteriets huvudkontor finns här som tar in många sommarjobbare (nästan 70–80% av studenterna på vårt program jobbade där). Närhet till både havet och skogen. Många företag finns här med inriktning mot Lantmäteri.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Förrättningslantmätare eller Mark- och exploateringsingenjör.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Var inte rädd att söka ett visst program. Om det inte skulle kännas bra så finns det inget som stoppar dig från att byta. Studentlivet har också ett väldigt bra utbud med många föreningar som knyter nya vänskaper.

Daniel Andersson

Program: Lantmätarprogrammet, ekonomisk/juridisk inriktning.

Ålder: 27

Hemort: Skara

Det här gör jag när jag inte pluggar: Arbetar extra som butikssäljare. Fritiden spenderas till att styrketräna och att vara ute i naturen.



Ett flertal av lärarna har sin grund inom lantmätaryrket vilket gör att utbildningen anpassas efter vad som efterfrågas av aktörer på arbetsmarknaden.


Läs hela intervjun med Daniel

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Den största anledningen var för att det fanns en treårig utbildning, vilket jag tyckte var en lagom lång utbildning men även att Lantmäteriets huvudkontor är lokaliserat till Gävle. Dessutom tyckte jag Gävle kändes som en lagom stor stad.

Varför valde du just den här utbildningen?

Innan studierna arbetade jag på ett energibolag där jag kom i kontakt med Lantmäteriet. Jag började läsa på om lantmäteriet vilket väckte mitt intresse för lantmätaryrket.

Vad är det bästa med utbildningen?

Utbildningen är teoretisk med praktiska inslag som ger kunskap inom många olika områden. Ett flertal av lärarna har sin grund inom lantmätaryrket vilket gör att utbildningen anpassas efter vad som efterfrågas av aktörer på arbetsmarknaden.

 

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Att läsa lantmäteri är mycket allmänbildande.

Vad är det bästa med Gävle?

Gävle är en lagom stor stad belägen vid havet. Det finns fin natur runt om Gävle om man gillar friluftsaktiviteter.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Mitt mål är att jobba som förrättningslantmätare.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Högskolan innebär mycket eget ansvar, var beredd på att vissa kurser kräver betydligt mer tid än andra.

Amanda Näslund

Program: Lantmätarprogrammet, ekonomisk/juridisk inriktning

Ålder: 31

Hemort: Höga Kusten

Det här gör jag när jag inte pluggar: Skidåkning är ett stort intresse, med en extra förtjusning för det branta. Allt inom ämneskategorin natur och friluftsliv lägger jag gärna min lediga tid på.

Det finns många områden att nischa sig på beroende av vad man fattar tycke för.


Läs hela intervjun med Amanda

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Av de alternativ som fanns så tänkte jag att Gävle skulle vara ledande inom ämnet och ha hög kompetens då statliga Lantmäteriet har sitt huvudkontor i stan, att det borde ”smitta av sig” i form av den bästa utbildningen på marknaden. Sedan spelade även lite logistik in, bra möjligheter till boende till exempel.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag började mina studier på Lantmätarprogrammet ganska sent. Flera år inom mäklarbranschen fick mig att fatta tycke för lantmätaryrket och de ämnesområdena. För att komma fram till något jag brinner för behövde jag överväga flera alternativ och testa olika arbetsplatser innan.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att få insikt och kunskap om samhällsbyggnadsprocessens alla delar. Från planering, via genomförande till förvaltning med tillämplig lagstiftning. Det känns viktigt med de olika perspektiven, inte endast det som ligger närmast rollen som förrättningslantmätare.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Det finns många områden att nischa sig på beroende av vad man fattar tycke för. Fastighetsbildning kan idag bara ske genom en lantmäteriförrättning där förrättningslantmätaren är ensamt beslutande, den uppgiften känns stor och inspirerande.

Vad är det bästa med Gävle?

Boulognern!

Vad vill du jobba med i framtiden?

Värdering och markförhandling tycker jag är roligt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Tre år går jättefort och är du inte intresserad innan du börjar blir du det garanterat av programmets enormt duktiga lärare.

Möt några av våra alumner

Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst Lantmätarprogrammet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Anna Jonsson

Utbildning och examensår: Lantmätarprogrammet, teknisk inriktning 2019

Ålder: 30

Nuvarande arbetsplats och yrke: Mitta AB, Mätningsingenjör

Det här gör jag när jag inte jobbar:

Umgås med min familj, sambo, barn och hund. Jag är helst ute i naturen, då det är där jag känner att jag kan samla kraft och energi. Mat och resor är intressen som jag delar med resten av familjen. men vi myser lika gärna ner oss i soffan, huvudsaken vi får vara tillsammans.

Väldigt roligt att få följa ett projekt från start till slut och sedan kunna säga att den här cykelvägen eller huset har jag varit med och byggt.


Läs hela intervjun med Anna

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.

I dagsläget arbetar jag som mätingenjör på ett företag i centrala Gävle. Det innebär stort ansvar för hantering av exakt och tillförlitliga data, i uppdrag åt både stora och små företag. Samordning och planering med de olika entreprenörerna är en viktig del i yrket. I rollen som mätingenjör gäller det att kunna arbeta både självständigt och i samspel med andra vid problemlösning. Det gäller att under tidspress kunna leverera ett noggrant och kvalitetssäkrat resultat. Du utför kontroller av både ditt och andras arbete för att säkerställa kvalitén. Du ansvarar för att ständigt uppdatera dig och andra så att rätt information/underlag används i byggprocessen. I många fall innebär det även att kunna ta på sig arbetsledarrollen för att få projektet att fortskrida, att vara länken mellan projektledare/platschefer och under entreprenörerna. Ett socialt och högpresterande yrke. Jag valde detta yrke för att kunna kombinera att få använda huvudet och samtidigt få vara ute i friska luften.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Att jag har en betydande roll för om projektet ska gå bra. Väldigt roligt att få följa ett projekt från start till slut och sedan kunna säga att den här cykelvägen eller huset har jag varit med och byggt.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Jag tyckte att det var väldigt kul på labbarna vi hade inom byggmätning, de gav mig mersmak och det var därför jag sökte min sommarpraktik på Mitta andra året som sedan ledde till en anställning.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Jag tycker verkligen att utbildningen gav mig en bra start och grund till mitt yrkesliv. Jag kände mig väl förberedd och hade rätt bra koll på vad alla erfarna kollegor pratade om. Det är absolut när man kommer ut i yrkeslivet man lär sig sitt yrke, men tycker att jag hade fått en bra inblick i de flesta områden genom utbildningen.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Det bästa var ju helt klart klasskamraterna. Men sen tycker jag att det var så roligt att gå en utbildning som jag valt själv, eftersom det blir så mycket intressantare. Tyckte att alla kurser var intressanta och kände ofta att detta har jag antingen användning av yrkesmässigt eller privat. Till motsats från grundskolan då man ofta ställer sig frågan varför ska jag kunna det här? Sedan passade det mig väldigt bra att den här utbildningen både är praktisk och teoretisk. Det tycker jag gör den bra och rolig.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag känner att den här utbildningen gav mig en väldigt bred och bra grund som ger mig möjlighet att kunna välja många olika vägar att gå yrkesmässigt. Vilket jag tycker känns väldigt bra, då jag ständigt vill kunna utvecklas och testa på nya saker. Känner att jag har bara möjligheter fram till pension (som är väldigt långt bort) och att jag ska fortsätta att jobba med det som inspirerar mig.

Johan Lindbom

Utbildning och examensår: Lantmätarprogrammet, teknisk inriktning 2020

Ålder: 34

Nuvarande arbetsplats och yrke: GIS-analytiker på Södertälje kommun

Det här gör jag när jag inte jobbar: Spelar musik och försöker vara ute i naturen så mycket som möjligt. Allra helst i form av konditionsidrottande som orientering och längdskidåkning.

Jag känner faktiskt att jag haft ännu större nytta av min utbildning än jag förväntade mig.


Läs hela intervjun med Johan

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.

Nu jobbar jag som GIS-analytiker, men jag har fått prova på en hel del annat på vägen dit (GIS=Geografiska informationssystem). Under utbildningen jobbade jag som mätningsingenjör på SWECO med järnvägsmätning och direkt efter examen sommarjobbade jag med utveckling av Stockholm stads 3D-modell. Därefter fick jag min första fasta anställning som GIS-supportkonsult på ett mjukvaruföretag med inriktning på ledningsnät och några månader senare blev jag headhuntad till mitt nuvarande jobb på Södertälje kommun. Jag hade ingen branscherfarenhet eller relevanta kontakter sedan tidigare, så de många olika jobben på kort tid tar jag som ett kvitto på det breda användningsområdet för min utbildning.

I rollen som GIS-analytiker är min uppgift att förse kommunens tjänstepersoner och beslutsfattare med ett värderingsneutralt och faktabaserat underlag, baserat på analyser av all tänkbar geografisk data. Ett av mina första uppdrag var till exempel att ta fram en 3D-modell och göra olika beräkningar på hur nybyggnation av en hög hotellbyggnad skulle påverka solljus, insyn och siktlinjer i närområdet. Jag har också hjälpt olika kommunala verksamheter att identifiera eller bekräfta olovliga byggen och markarbeten genom tidsserieanalyser av laserdata och flygbilder.

Jag har alltid fascinerats av kartor och geografisk information, och dessutom gillar jag att vrida och vända på olika problem. Mot bakgrund av det känns GIS-analytiker som ett väldigt logiskt val.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det är nog variationen i arbetsuppgifterna och känslan av att göra något som är till nytta för många. Även en del tråkigare arbetsuppgifter, till exempel monoton ajourhållning av ett register, känns meningsfullt när det är så centrala och samhällsbärande datamängder vi som kommun ansvarar för. Jag har relativt ofta direktkontakt med medborgare och får då en väldigt tydlig feedback på hur de påverkas av vårt arbete.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

För mig blev det allt tydligare under utbildningstiden vad jag tyckte var roligt och inte. Dels för att det tekniska lantmätarprogrammet är relativt brett, men också för att jag fick bra kontakter med näringslivet och inblick i olika delar inom branschen.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Jag känner faktiskt att jag haft ännu större nytta av min utbildning än jag förväntade mig. Det tekniska lantmätarprogrammet innehåller väldigt många olika ämnesområden och även om det mesta var intressant var min känsla under studietiden att jag sannolikt bara skulle få nytta av en liten del av allt i yrkeslivet. På förhand dock svårt att säga vilken. Men kommunen har en så pass central roll i samhällsbyggnadsprocessen att jag redan under mitt första år fått användning för nästan alla inslag någon gång: bland annat fastighetsjuridik, geovetenskap, mätningsteknik och självklart även GIS.

Vad minns du särskilt från din studietid?

För mig var examensarbetet en höjdpunkt! Det kändes som att det var då alla pusselbitar jag samlat på mig under utbildningen fick läggas ihop till en helhet och omsättas i praktiken. Jag gjorde ett arbete om kvalitet i flygburen laserdata på uppdrag av Lantmäteriet. Att göra sitt examensarbete tillsammans med en extern part, ett företag eller myndighet, är något jag verkligen rekommenderar. Det gav både bra kontakter för yrkeslivet och ett tydligare sammanhang för arbetet. Att verkligen få djupdyka i ett avgränsat ämne som man gör under ett examensarbete upplever jag har gett mig en spetskompetens som visat sig värderas högt på arbetsmarknaden.

Vilka är dina framtidsplaner?

Just nu trivs jag väldigt bra på mitt nuvarande jobb och vill utnyttja bredden i kommunal verksamhet till att lära mig så mycket som möjligt. Men det är möjligt att jag längre fram kommer vilja nischa mig mer mot analyser inom något särskilt område eller kanske luftburen laserskanning.

Robert Antman

Utbildning och examensår: Lantmätarprogrammet ekonomisk/juridisk inriktning, examensår: 2020

Ålder: 29

Nuvarande arbetsplats och yrke: Lantmäteriet, förrättningslantmätare

Det här gör jag när jag inte jobbar: Gillar att ta promenader och samtidigt lyssna på någon bra podd. Jag tränar även bågskytte på fritiden och tävlar ofta om helgerna under sommarhalvåret. Annars gillar jag att umgås med familjen och mina två systersöner som är 4 och 2 år gamla.

...jag tycker att utbildningen i kombination med duktiga lärare och relevanta kurser har gett bra vägledning till det framtida yrkesvalet.


Läs hela intervjun med Robert

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.

Jag arbetar som förrättningslantmätare och handlägger olika typer av förrättningsärenden som inkommer till Lantmäteriet. Det kan exempelvis vara att någon vill stycka av en fastighet för att bilda en ny bostadsfastighet. Mitt jobb innebär då i korthet att utreda lämpligheten i den ansökta åtgärden, så att varje berörd fastighet är varaktigt lämpad för sitt ändamål även efter förrättningen. Det kan vara att jag kollar på frågor som tillgång till utfartsväg och VA, men även utreda allmänna intressen som exempelvis strandskydd. Jag har arbetat på Lantmäteriet sedan jag avslutade mina studier på Högskolan i Gävle 2020. Innan dess jobbade jag extra på Lantmäteriets Ärendemottagning under studietiden. Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad och fascinerad av kartor, vilket sannolikt har påverkat mitt yrkesval att bli förrättningslantmätare.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är variationen, att alla ärenden är olika med sina egna utmaningar. Yrket är väldigt brett och jag lär mig därför nya saker hela tiden, vilket jag ser som positivt. Som förrättningslantmätare har jag även mycket kontakter med olika människor, vilket innefattar dagliga samtal med privatpersoner, företagare och andra myndigheter. Jag gillar även balansen mellan kontorsjobb och att ibland få åka ut på fältarbete i samband med besiktningar eller möten med kunder.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Jag tycker att utbildningen haft genomgående bra och kunniga lärare med en tydlig koppling till arbetslivet. Du får ganska tidigt en bra överblick och förståelse för de olika yrkesvalen och vad de innebär. Jag var inte helt säker på vad jag ville arbeta med när jag påbörjade mina studier på Högskolan i Gävle, men jag tycker att utbildningen i kombination med duktiga lärare och relevanta kurser har gett bra vägledning till det framtida yrkesvalet.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Utbildningen har varit till stor nytta för mig och mitt yrke som förrättningslantmätare. Den har gett mig en bra teoretisk grund och de förutsättningar som krävs för att komma in i arbetslivet på ett bra sätt. Jag upplevde även det avslutande examensarbetet som en stor möjlighet att fördjupa mig inom ett intressant område som är kopplat till det framtida yrket.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Jag minns tillbaka på studietiden som en av de bästa tiderna i mitt liv. Ett tips till framtida studenter är att studera tillsammans med dina kurskamrater. Det gjorde mina studier mycket roligare, även under de mest intensiva tentaperioderna med sena pluggkvällar. Jag upplever dessutom att du lär dig mycket mer när ni är ett gäng som studerar tillsammans.

Vilka är dina framtidsplaner?

Just nu planerar jag att fortsätta arbeta som förrättningslantmätare. I framtiden kan jag tänkta mig att specialisera mig inom något förrättningsområde, exempelvis ledningsrätt.

Emma Jansson

Utbildning och examensår: Lantmätarprogrammet inriktning ekonomi/juridik, 2020

Ålder: 33

Nuvarande arbetsplats och yrke: Jobbar som mark- och exploateringsingenjör på Motala kommun. Jag avslutar dock min tjänst där väldigt snart för att under våren byta arbetsplats till Danderyds kommun där jag kommer att jobba som exploateringsingenjör.

Det här gör jag när jag inte jobbar: Spelar tennis, åker alpin skidåkning och reser gärna till soliga platser.

Att få vara en del av den viktiga samhällsbyggnadsprocessen inspirerar verkligen.


Läs hela intervjun med Emma

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.

Under studietiden landade jag i att jag ville jobba som exploateringsingenjör, men jag visste också att det är svårt att få sitt första jobb när man är nyutexaminerad. Så jag sökte tjänster både som förrättningslantmätare och exploateringsingenjör och jobbet som jag fick var som förrättningslantmätare. Jag insåg ganska snabbt att myndighetsutövningen, som är en stor del av förrättningslantmätaryrket, inte riktigt var min grej. Så efter att ha jobbat på den kommunala lantmäterimyndigheten i Motala ganska precis ett ett år, så fick jag möjligheten att börja som mark- och exploateringsingenjör på Motala kommun. Ett jobb som jag verkligen trivs jättebra med!

Som mark- och exploateringsingenjör ansvarar man för kommunens markinnehav och hanterar ärenden allt från sådant som rör upplåtelse och försäljning av mark till exploateringar av bostäder och verksamheter. En stor del av arbetet består också av att vara med i projektgrupper för framtagandet av detaljplaner. Jag uppskattar att det är sån bredd i yrket och arbetsuppgifterna och att det finns oändliga möjligheter att utvecklas. Det är några av de faktorer som har påverkat mitt yrkesval.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det roligaste med mitt jobb är att jag till exempel får vara med och påverka var och hur vi ska bygga och utveckla nya bostäder och hur dessa ska se ut. Att få vara en del av den viktiga samhällsbyggnadsprocessen inspirerar verkligen.

Det är också väldigt roligt att jag får ha sån tät kontakt med externa aktörer som exploatörer och byggherrar som vill exploatera i kommunen men även med kommuninvånare som har frågor och funderingar kring kommunens mark och vad som är på gång i deras stad.

Sist men inte minst uppskattar jag att arbetet är väldigt fritt och flexibelt. Jag styr oftast hur min arbetsdag ser ut och planerar min egna tid.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Utbytesterminen som jag gjorde på Thompson Rivers University i Kamloops, Kanada. Det finns inget jag kan rekommendera mer än att åka på en utbytestermin! Det är nyttigt att studera på engelska men också lärorikt att få uppleva ett annat universitet och att studera enligt ett helt annat utbildningssystem. Och det allra bästa är att man knyter kontakter över hela världen och får vänner för livet!

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Utbildningen är väldigt inriktad mot yrket som förrättningslantmätare. Jag kände efter min tid i Kanada och kurserna jag läste där, vilka inspirerade mig till en yrkesbana mer åt exploateringshållet, att jag inte riktigt drogs åt att jobba som förrättningslantmätare. Sen blev det ändå mitt första jobb efter studierna, vilket jag är glad för idag. Kunskaperna jag fick från året som förrättningslantmätare är värdefulla och det har gett mig en jättebra förståelse, som är bra att ha med sig oavsett vilken typ av inriktning man väljer senare inom fastighetsbranschen.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Det känner jag absolut, även om jag hade önskat att det hade funnits fler inslag i utbildningen av vissa delar som jag stöter på i vardagen som exploateringsingenjör.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag vill samla på mig så mycket erfarenhet som möjligt under några år inom den offentliga sektorn, dvs. från den kommunala verksamhetsvärlden. Det skulle exempelvis vara roligt att få projektleda några större exploateringsprojekt. Men på sikt vill jag nog gå mot den privata sektorn, som konsult eller kanske jobba med exploateringsprojekt eller fastighetsutveckling på något av de privata fastighetsbolagen. Och drömmen är att starta ett eget företag, men det ligger i så fall ganska långt framåt i tiden.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)