Strategiska partnerskap
Långsiktiga samarbeten som bidrar till en kunskapsöverföring mellan akademi och samhälle är viktiga för oss. Högskolan har därför ett antal strategiska partnerskap med både företag och organisationer.
Partnerskapen underlättar dialog och samarbeten kring aktuella utmaningar och framtidens behov. Långsiktigheten bidrar också till en stabil samverkan och en ökad förståelse för varandras verksamheter.
Strukturen för partnerskapen omfattar ofta en dialog på ledningsnivå så väl som samverkan på en mer operativ nivå med olika typer av gemensamma initiativ och projekt inom utbildning och forskning. Partnerskapen kan till exempel omfatta satsningar som rör kompetensförsörjning, forskningssamarbeten, kunskapsöverföring och personrörlighet.
Exempel på Högskolans partnerskapssamarbeten
Gävle Energi
Lång tradition av samarbeten med Gävle Energi
Högskolan har sedan slutet av 1990-talet samverkat med Gävle Energi i olika former inom utbildning och forskning inom energisystemområdet. Det har bland annat resulterat i uppbyggnaden av den Co-op utbildning som idag bedrivs på Högskolan. Samarbetet har även bidragit till etableringen av företagsforskarskolan Reesbe, Resource Efficient Energy Systems in the Built Environment, med medel från KK-stiftelsen och i samverkan med Högskolan Dalarna samt Mälardalens högskola. Samarbetsavtalet omfattar i dag doktorandprojekt, initiering av nya projekt och utveckling av utbildning på grund- och avancerad nivå inom energisystem och miljöteknik.
Kontaktperson Högskolan i Gävle
Mathias Cehlin, Docent, universitetslektor i Energisystem
Telefon: 072-2995352
E-post: mathias.cehlin@hig.se
Gävle kommun
Bred samverkan mellan Gävle kommun och Högskolan
Det finns sedan länge en mångfasetterad samverkan mellan Gävle kommun och Högskolan i Gävle. Syftet med det strategiska partnerskapet är att stödja och främja både befintliga och nya former av samverkan. Avtalet tydliggör även styrning, uppföljning och kommunikation kring parternas samverkan och omfattar fyra fokusområden; Samhälle och Näringsliv, Skolutveckling, Hälsa och Välfärd samt Kompetensförsörjning och kompetensutveckling.
Koordinator Högskolan i Gävle
Anna Bäcklund, samordnare ledningskansliet
Telefon: 070-191 45 30
E-post: anna.backlund@hig.se
Lantmäteriet
Långsiktigt samarbete mellan Lantmäteriet och Högskolan
För Högskolan är Lantmäteriet en strategiskt viktig partner eftersom utbildning till lantmätare finns vid lärosätet och även geospatial informationsvetenskap som forskarutbildningsrätt. Samarbetet har funnits länge och partnerskapet skapar ett ramverk för att upprätthålla och utveckla olika samarbeten inom både utbildning och forskning.
Kontaktperson Högskolan i Gävle
Magnus Lemoine
Telefon: 026-64 89 02
E-post: magnus.lemoine@hig.se
SAXS
SAXS- Ett samarbete som stärker kommunernas socialtjänster
Högskolan i Gävle har ett samverkansavtal sedan 2021 med kommunerna i Gävleborgs län som ska stärka samarbetet mellan lärosätet och kommunernas socialtjänster och verksamheter inom vård och omsorg. Samarbetet är sedan länge väl etablerat och avtalet stärker möjligheterna till kompetensutveckling, erfarenhetsutbyten och forskning.
Koordinator Högskolan i Gävle
Anna Jansson Åkerson, Samverkansansvarig
Telefon: 026-64 87 90
E-post: anna.jansson@hig.se
RucX
Utveckling av regionens utbildningsväsende genom Rucx
Vid Högskolan finns RucX, Regionalt utvecklingscentrum, som utgör ett nav för samverkan kring skolutveckling, lärarutbildning och praktiknära forskning. Verksamheten är väl etablerad och bygger på avtal med kommunernas skolhuvudmän och med målet att bidra till utveckling av regionens utbildningsväsende.
Kontaktperson Rucx
Signhild Olsson, Verksamhetsansvarig RucX
Telefon: 026-64 85 00 (vx)
E-post: signhild.olsson@hig.se
Region Gävleborg
Viktig dialog mellan Region Gävleborg och Högskolan
Att gemensamt bidra till en hållbar regional utveckling och utveckling av starka utbildnings- och forskningsmiljöer i länet är grunden i det strategiska partnerskap som finns mellan Region Gävleborg och Högskolan. Partnerskapet säkerställer en plattform för strategisk dialog mellan parterna och omfattar fyra utpekade fokusområden; Kompetensförsörjning, särskilt inom bristyrken, Hållbar regional utveckling och innovation, Forskning kring samhällsutmaningar och Livslångt lärande.
Koordinator Högskolan i Gävle
Anna Bäcklund, samordnare ledningskansliet
Telefon: 070-191 45 30
E-post: anna.backlund@hig.se
Sandbacka Science park
Sandbacka Sciencepark och Högskolan i samarbeten kring industrins utmaningar
Högskolan i Gävle och Sandbacka Science Park har sedan många år samverkat inom olika områden för gemensam kunskapsproduktion och samhandling med fokus på industrins utmaningar. Samarbetsavtalet stödjer både befintliga och nya former av samarbeten som skapar nytta för både Högskolan och Sandbacka Science Parks verksamheter, så väl som för regionens utveckling och konkurrenskraft.
Kontaktperson Högskolan i Gävle
Joakim Helmbrant
Telefon: 026-64 89 05
E-post: Joakim.Helmbrant@hig.se
Sidan uppdaterades 2024-09-16