Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter på Byggnadsingenjörsprogrammet. De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter vid programmet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Nicki Karimian, student

Program: Byggnadsingenjörsprogrammet
Ålder: 22 år
Hemort: Vallentuna, Stockholm
Det här gör jag när jag inte pluggar: Gymmar, äter och sover

När du pluggar till byggnadsingenjör har du möjligheten att kunna plugga vidare på olika master- och magisterutbildningar.

Läs hela intervjun med Nicki

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Att välja att plugga vidare på högskola var ett ganska självklart val för mig då jag inte var redo att komma ut i arbetslivet på heltid.

Varför valde du just den här utbildningen?

Som liten var jag alltid intresserad av byggnader. Spelade en del Sims 3 där jag fick konstruera hem och bygga sky tower. Därför valde jag den här utbildningen.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att träffa andra människor i olika åldrar som har samma intresse som mig. När man har ett gemensamt intresse blir utbildningen mycket roligare och man kan alltid arbeta tillsammans med olika projekt och problemlösningar.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

När du pluggar till byggnadsingenjör har du möjligheten att kunna plugga vidare på olika master- och magisterutbildningar. Men du kan även börja jobba efter tre år. Du väljer helt själv hur du vill lägga upp det. Det är en av anledningarna till att jag tycker det här programmet är så himla bra.

Vad är det bästa med Gävle?

Det finns mycket som är bra med Gävle men jag skulle säga mina vänner som jag har fått här.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Utbildningen är väldigt bred och jag älskar det mesta inom området. Jag vill jobba inom konstruktion.

Sofia Persson, student

Program: Tekniskt basår och därefter Byggnadsingenjör
Ålder: 25
Hemort: Gävle
Program på gymnasiet: Samhällskunskap med inriktning ekonomi
Det här gör jag när jag inte pluggar: Tränar, umgås med familj och vänner, letar en tomt att bygga hus på, försöker vara ute i skogen så mycket som möjligt.


Tanken på att få vara med och påverka framtidens byggande när det kommer till projektering, planlösning och effektivisering är något jag verkligen ser fram emot!

Läs hela intervjun med Sofia

Varför ville du börja plugga?

Anledningen till att jag började plugga var först och främst för att jag var supertrött på att jobba i matbutik med obekväma arbetstider. Jag kände att jag ville skaffa mig en utbildning för möjlighet till fast anställning samt jobba med något jag verkligen brinner för. Sedan är det väl ingen hemlighet att lönen förbättras efter en högskoleutbildning.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde Högskolan i Gävle på grund av att jag kommer härifrån från början. Jag har bott och arbetat i Oslo i fem år efter gymnasiet men fick hemlängtan och då föll det sig naturligt att välja Högskolan i Gävle. Jag visste också att HiG erbjöd Tekniskt basår vilket var aktuellt för mig då jag saknade både matte och fysik för ingenjörsutbildningen.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag valde att läsa basåret just för att jag saknade Matematik 3c, Matematik 4, Fysik 1, Fysik 2 samt Kemi 1 som behövdes för att söka mig vidare till nästa utbildning. Att man är garanterad en plats på någon av ingenjörsutbildningarna på HiG efter godkänt basår var också en stor anledning till att jag valde utbildningen.

Jag hade siktet inställt på att läsa till Byggnadsingenjör från start. Jag har alltid varit intresserad av byggnationer, både arkitekturen och konstruktionen. Tanken på att få vara med och påverka framtidens byggande när det kommer till projektering, planlösning och effektivisering är något jag verkligen ser fram emot!

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med basåret är först och främst att det är väldigt varierande. Det är både teori, beräkningar och laborationer under året. Något mer som jag upplevde väldigt bra med basåret är att man får chansen att forma och utveckla en studieteknik som fungerar för en själv. Detta är säkerligen individuellt men i mitt fall med jobb i Oslo, backpacking runtom i världen och boendes med mina bästa vänner var det en stor omställning att börja studera. Att börja med ett basår var räddningen för mig då det hjälpt mig otroligt mycket på vägen till de studier jag ägnar mig åt idag.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Att det finns väldigt bra och engagerade lärare under utbildningen!

Vad är det bästa med Gävle?

Närhet till familj och vänner, Hemlingby motionsspår, alla drivna människor och företag som vågar tro på nyexaminerade.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill jobba tillsammans med kompententa och roliga människor där vi projekterar nya bostäder på ett innovativt, spännande och okomplicerat sätt. Jag vill även kunna underlätta för beställare i byggbranschen utan kunskap inom området att få exakt de dom önskar när det kommer till konstruktion och utformning av hus.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Tänk inte så mycket! Bara gör, det brukar bli bäst så. Det enda som kan hända är att det blir fel, och då är det bara att göra om och göra rätt.

 

Angelika, student

Program: Bastermin och därefter Byggnadsingenjör
Hemort: Gävle
Program på gymnasiet: Bild och formgivning
Det här gör jag när jag inte pluggar: Sover, tränar, odlar chilibuskar.

 

Utbildningen kan leda till många olika yrken inom byggbranschen och det lockade att kunna ha valmöjligheter även efter examen.

Läs hela intervjun med Angelika

Varför ville du börja plugga?

Jag ville ta de första stegen till att få en karriär inom det område jag brinner för. En sökan efter yrkesmässig stabilitet fick mig att våga satsa på mig själv och min framtid med en utbildning som kommer öppna många dörrar för mig.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag är född i Gävle och det kändes naturligt att välja Högskolan i Gävle som förstahandsval. Innan jag kom in på byggnadsingenjörsprogrammet så kompletterade jag min behörighet med en bastermin på Högskolan i Gävle.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag ville gå en utbildning som innefattade mitt intresse av matematik och arkitektur men samtidigt kunde ge stora möjligheter i min framtida karriär inom yrket. Utbildningen kan leda till många olika yrken inom byggbranschen och det lockade att kunna ha valmöjligheter även efter examen.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att det finns en röd tråd mellan kurserna vilket gör att man verkligen får fördjupa sig inom ämnena under utbildningens gång. Utbildningen varvar föreläsningar, räkneövningar och laborationer som ger ökad förståelse för innehållet i kurserna.

Vad är det bästa med Gävle?

Att det är en fantastisk studentstad att bo i! Närheten till havet och naturen gör att man kan få avkoppling från studierna mellan varven.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag skulle vilja jobba som projekteringsledare, vara ”spindeln i nätet” och samordna kontakter för att säkerställa framgångsrika projekt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Välj en utbildning som verkligen intresserar dig! Tentaplugget blir lite lättare när man lär sig om saker man brinner för. Att hålla rutinerna och se studierna som ett heltidsjobb kommer göra att du inte behöver sitta uppe halva nätterna innan inlämningar och tentor.

Möt en av våra alumner

Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst Byggnadsingenjör tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Nadja Burman

Alumn, Byggnadsingenjör
Examensår: 2013

Nuvarande arbetsplats och yrke:
Byggnadsingenjör på BAU – Byrån för Arkitektur och Urbanism

 

HiG var över min förväntan, liksom Gävle som stad.

Läs hela intervjun med Nadja

Berätta kort om ditt yrke,vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.

Jag jobbar som projekterande byggnadsingenjör inom arkitektur. Sedan 2013 har jag jobbat med Mall Of Scandinavia där jag har haft en roll som handläggare för hyresgästanpassning samt ansvarat för galleriagångsgolven. Jag har även jobbat med relationshandlingar för Mall Of Scandinavia samt med ombyggnation av Unionens huvudkontor. Just nu jobbar jag mest med Forumgallerian i Uppsala, projektering - ombyggnad av befintlig galleria, där jag är hyresgästhandläggare. Vägen till det här yrket var ganska självklar då jag alltid har varit intresserad av byggande och dess processer.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det är ett varierande arbete, mycket samordning med andra konsulter och att få vara med och påverka byggandet i våra städer.

Hur har dina studier vid HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Genom att inriktningen var arkitektur på utbildningen så vände jag mig till arkitektbyråer för att få jobba med arkitektur och design i projekt.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Ja, genom att ha studerat både konstruktion, CAD och Arkitektur. Det har varit mycket givande eftersom jag dagligen är involverad i den här typen av frågeställningar.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Intensivt och grymt roligt! HiG var över min förväntan, liksom Gävle som stad. Ett bra upplägg av programmet och framför allt alla härliga människor som jag lärde känna under mina tre år i Gävle - det gjorde helheten komplett under studietiden.

Vilka är dina framtidsplaner?

Vi får se vad framtiden har att ge då det finns så många olika vägar man kan välja att gå i den här spännande branschen.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)