Olov Dahlin
Universitetslektor
Om forskaren
Aktuell forskning
Intervjustudie kring skillnaden mellan digital och analog undervisning utifrån perceptionsfenomenologiskt, socialpsykologiskt och existentiellt perspektiv.
Kvalitativ följeforskning av förebyggande grön rehabiliteringsinsats för personer på gränsen till utmattning i Hofors kommun.
Mina tidigare forskningsintressen rörde framförallt religiös och medicinsk mångfald; kulturmötesfrågor/mångkulturalism; religion/hälsa/integrativ medicin/vård.
Nuvarande forskningsintressen rör huvudsakligen huruvida den av digitaliseringen och tekniseringen förändrade socialiteten påverkar oss på ett existentiellt plan och kan vara bidragande orsak till den mentala ohälsan. Kopplat till detta är också ett intresse för djurens och naturens betydelse för oss och deras förmåga att fungera som återställare av vår hälsa. Kan den utbredda psykiska ohälsan hos unga till delar ha att göra med den ständiga uppkopplingen, en alltför abstrakt och ”ojordad” tillvaro där den mer kroppsliga och sinnliga dimensionen av livet tunnats ut?
Tidigare forskning
- Kunskapsöversyn gällande grön rehabilitering, beställd av Hofors kommun.
- Enkätundersökning av hur studenter ställer sig till dagens undervisningssituation.
- Tvärvetenskapligt projekt om användandet av vätskeersättning/socker-saltlösning (Oral Rehydration Therapy) i utvecklingsländer (tillsammans med två ekonomer och en socialmedicinare).
- Intervjustudie av en orthodox Kristen “shaman” i Hälsingland.
- Rapport avseende förstudie av integrativ hälsomottagning vid Fjärran Höjder i Gävle. Ett projekt finansierat av Gävle Kommun och Region Gävleborg.
- Litteratur- och filmstudie kring tradition och förändring i indisk film.
- Omvärldsanalys av tvärvetenskaplig hälsoforskning vid svenska lärosäten.
- Litteraturstudie av hur etniska religioner framställs i svenska läromedel.
- Fältarbete för avhandlingen Zvinorwadza. Being a patient in the religious and medical plurality of the Mberengwa district, Zimbabwe.
Ansvarsroller inom högskolan
- Ämnesansvarig för ämnesgruppen för religionsvetenskap sedan januari 2019.
- Utbildningsledare för Människa-kultur-religionsprogrammet sedan 2016. Höll i en revidering av utbildningen och det omarbetade programmet sjösattes HT 2018.
- Medlem i Akademirådet för AUE under åren 2014-2019. Som ämnesansvarig återinförd i akademirådet från och med VT 20.
Anställningar
2001-
Lektor i religionsvetenskap vid Högskolan i Gävle, först som vikarie och som fast anställd sedan 2003.
1996-2002
Enstaka timundervisning vid religionsvetenskapliga avdelningar vid Stockholms universitet, Uppsala Universitet, Högskolan i Dalarna, Södertörns Högskola samt vid Högskolan på Gotland.
Deltagare i projektet ”Antropologen kommer till skolan” vid Etnografiska museet i Stockholm.
1992-1996
Anställning som museivärd vid Etnografiska museet i Stockholm.
Jag undervisar på såväl grundläggande nivå som avancerad nivå. Jag delar undervisningen i MKR-programmets didaktisk-pedagogiska strimma tillsammans med lärare inom dramapedagogik.
Sidan uppdaterades 2024-04-18