Sustainable Agreements and Negotiation
Forskningen inom Sustainable Agreements and Negotiation fokuserar förhandlings- avtals- och beslutsprocesser där olika aktörer navigerar komplexa förtroendebaserade intressentrelationer och utvecklar strategier för att skapa hållbara mervärden.
Området adresserar hållbar ekonomisk och affärsmässig tillväxt där värde skapas utan att kompromissa varken med social och ekologisk hållbarhet eller samhällsstrukturerna. Genom etiska förhandlingsstrategier, transparens och förtroendeskapande, kan företag och organisationer säkerställa att deras affärsmodeller inte bara är lönsamma, utan även bidragande till hållbar ekonomisk utveckling för hela samhället.
Området främjar också samhällelig motståndskraft och hantering av utmaningar och kriser genom genomtänkta avtal, dialog och medling. Genom förtroendebaserade interaktioner, respektfulla dialoger och samarbete mellan aktörer, kan samhällen bygga en starkare motståndskraft och minska risken för t ex våld och ekonomisk brottslighet.
Den övergripande forskningsinriktningen Sustainable Agreements & Negotiations adresserar samhällsutmaningar kopplade till FN:s globala mål 3, 8, 12, 16

FN:s globala mål



Forskningen kopplat till Sustainable Agreements and Negotiation omfattar en rad olika områden som ämnesmässigt knyter an till både företagsekonomi, nationalekonomi och juridik. Några exempel på forskningsområden är:
- Fastighetsmäklaryrket bygger på att i förmedlingsprocessen skapa förtroende mellan köparen och säljaren, men också för fastighetsmäklaren och den tjänst som hen erbjuder. Genom transparens, noggrannhet i det formella avtalsförfarandet och att på ett professionellt sätt kunna lösa upp konflikter under affärens gång, bidrar fastighetsmäklaren till en trygg och hållbar bostadsmarknad.
- Metodutveckling för medling i kriminella miljöer kan spela en avgörande roll i att minska konflikter, främja fredliga lösningar och minska brottslighet. Här handlar det om att hitta metoder som skapar förutsättningar för trygga och respektfulla dialoger mellan parterna.
- Genomtänkta upphandlingsprocesser av offentliga tjänster inom välfärdssektorn minskar risken för ekonomisk brottslighet. Genom att implementera hållbara metoder för avtal, men också för ekonomisk uppföljning och granskning av genomförandet, säkerställs att offentliga resurser används effektivt och att samhällsbehov tillgodoses på ett ansvarsfullt sätt.
- Beslutsfattande i privata och offentliga organisationer föregås ofta av medlings- och förhandlingsprocesser där ledningen balanserar mellan sina egna och olika aktörers intressen. Välbalanserade beslut främjar förtroende, långsiktiga relationer och en hållbar ekonomisk tillväxt.
- Väl fungerande rutiner för domstolsprocesser, skiljedomsförfaranden och avtalsskrivande, likväl som allmänna förutsättningar för att få bedriva ekonomisk verksamhet, utgör viktiga juridiska hörnstenar för ett hållbart samhälle.
Gemensamma mål för alla dessa exempel, och för forskningsområdet Sustainable Agreements and Negotiation som helhet, är att bidra till väl fungerande affärs- och samhällsmiljöer som möjliggör upprätthållandet av hållbara samhällskontrakt.
Sidan uppdaterades 2025-03-26