Sustainable Organization and Management

Sustainable Organization & Management är ett forskningsområde inom företagsekonomi. Forskningen fokuserar på ansvarsfull organisering, de strukturer och sätt att leda som gör det möjligt att förena tillväxt med omsorg.

I en värld där förändring är det enda som tycks bestå, ställs företag, ideella organisationer och offentliga verksamheter inför allt större krav. Att navigera i en global ekonomi som präglas av osäkerhet, klimatförändringar, sociala utmaningar och teknologisk utveckling kräver mer än bara ekonomisk skicklighet – det kräver hållbarhet. Inte som ett modeord, utan som ett sätt att tänka, organisera och leda.

Inom forskningsområdet Sustainable Organization & Management utforskar vi just detta. Hur skapar vi organisationer som inte bara överlever förändring - utan utvecklas genom den? Hur ser arbetssätt och strategier ut som både främjar ekonomisk utveckling och tar ansvar för samhället och planeten?

Vi är intresserade av det vi kallar ansvarsfull organisering - de strukturer och sätt att leda som gör det möjligt att förena tillväxt med omsorg. För det handlar inte bara om att vara konkurrenskraftig i siffror, utan också om att vara relevant i ett samhälle som förändras. Här är motståndskraft, anpassningsförmåga och lyhördhet för omvärlden centrala egenskaper.

För oss handlar hållbar organisering inte om färdiga svar, utan om modet att ställa de svåra frågorna. Och om viljan att bidra till en framtid där organisationer inte bara fungerar - utan gör gott.

Den övergripande forskningsinriktningen Sustainable Organization and Management adresserar samhällsutmaningar kopplade till FN:s globala mål 3, 8, 9, 13, 17

Fn:s globala mål nr 3
Fn:s globala mål nr 8
Fn:s globala mål nr 9
Fn:s globala mål nr 13
Fn:s globala mål nr 17

Forskningen inom Sustainable Organization and Management

Forskningen kopplat till Sustainable Organization and Management berör flera områden, bland annat:

Hur organisationer hanterar och anpassar sig till förändringar i sin omgivning. Detta inkluderar förändringar i regelverk, teknologiska förändringar, ekonomiska skiftningar, eller växlingar i sociala värderingar och normer.

Utforskandet av hållbara ledarskapsmodeller. Detta innebär att identifiera och implementera ledarskapsstrategier som inte bara är effektiva på kort sikt, utan också hållbara på lång sikt. Detta inkluderar att främja ansvarsfullt ledarskap, inkludering och mångfald, hälsa samt att stödja ledare i att fatta beslut som balanserar ekonomiska, sociala och miljömässiga mål.

Internationalisering med fokus på hur marknadsföring och ledning kan bidra till att hantera samhälleliga utmaningar, exempelvis hälsorelaterad ojämlikhet, en åldrande befolkning, klimatförändringar och hållbar konsumtion, samt undersöker betydelsen av internationellt företagande och dynamiken inom globala försörjningskedjor.

Hållbarhet kräver mätbarhet. Vi analyserar hur organisationer mäter och kommunicerar sina hållbarhetsinsatser - både i termer av påverkan på människor och miljö. I detta är processerna för fastställande av hållbarhetsfrågor och rapportering centralt att studera. Vi granskar också hur hållbarhetsredovisning kan utvecklas för att bli mer träffsäker, transparent och relevant i beslutsfattande. Fokus ligger på ESG metrics, impact accounting och framtidens rapportering.

Kontaktperson

Ehsanul Chowdhury, profilbild

Ehsanul Chowdhury

Universitetslektor företagsekonomi

Sidan uppdaterades 2025-06-17