
Emelie Mälstam
Universitetsadjunkt i folkhälsovetenskap, med.dr
Emelie Mälstam delar sin arbetstid som 50 % postdoktor och 50 % universitetsadjunkt vid Högskolan i Gävle och vid Karolinska Institutet. 2023 disputerade Emelie vid Karolinska Institutet med en avhandling inom hälsovetenskap med fokus på utveckling och utvärdering av digitalt understödda preventionsprograms i primärvården för personer med risk för stroke, men som ännu inte drabbats av stroke. Emelie är legitimerad arbetsterapeut och har erfarenhet av att arbeta inom både regional och kommunal verksamhet. På fritiden tycker Emelie om att umgås med min familj och vara ute i naturen med sina italienska tryffelhundar.
Den forskning Emelie arbetar med handlar övergripande om människors hälsobeteende och hur hälsosamma mönster av beteenden kan främjas i människors vardag.
Utveckling och utvärdering av digitalt understödda livsstilsbaserade interventioner
Sekundär och primärpreventivt fokus. Att främja hälsa och livskvalitet, samt förebygga ohälsa så som hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer, genom att arbeta med att stötta människors till hälsosamma aktivitetsmönster och engagerande aktiviteter i vardagslivet med i olika hälso- och sjukvårdskontext.
Nya verktyg för hälsoprofessioner att främja hälsolitteracitet bland personer med risk för stroke
Möjliggörande och hindrande faktorer för lärande och implementering av pedagogiska metoder bland olika hälsoprofessioner som stöd för att utveckla personcentrerad kommunikation och i förlängningen främja patienters hälsolitteracitet.
SHiFT: Student health and forest bathing
Syftet med projektet är att undersöka genomförbarheten av naturbaserade metoder som hälsofrämjande och förebyggande insatser inom studenthälsans verksamhet. Specifika studier fokuserar på att mäta effekterna av skogsbad (shinrin-yoku) på universitetsstudenters fysiologiska stressnivåer och humör/känslotillstånd, samt deras erfarenheter av skogsbad och hälsa.
Sedan 2014 har jag undervisat inom både Folkhälsovetenskap och Vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle och vid Karolinska Institutet. Specifikt kvalitativa metoder, interventionsstudier, synsätt på hälsa, hälsopolitik och folkhälsohälsoarbete, folkhälsopsykologi, hälsofrämjande hälso- och sjukvård, eHälsa och IKT, egenvård.
Sidan uppdaterades 2025-05-12