Energi och miljö - Ingenjör 180 hp

Drömmer du om att jobba med grön teknik och hållbar energi? Som energi- och miljöingenjör skapar du lösningar som gör skillnad. Här får du utveckla framtidens energisystem – från sol och vind till vätgas och smarta elnät – och leda energiomställningen mot en hållbar framtid.

Högskolepoäng

180 hp

Anmälningskod

HIG-19138

Sista ansökningsdag

april 15, 2025

Studieform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

september 1, 2025–juni 4, 2028

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D.

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Utbildningsplan

Om programmet

Programmet Energi och Miljö – Ingenjör ger dig kunskaper att möta aktuella och framtida utmaningar kring hållbar energiförsörjning. Du får färdigheter för arbete inom energirelaterade sektorer, där framtiden handlar om att finna energikällor och -system som täcker en ökad efterfrågan och är långsiktigt hållbara, med minimala utsläpp av växthusgaser och annan negativ miljöpåverkan. Även optimering på användarsidan är av stor vikt, särskilt kring värme och innemiljö i byggnader, kraftverks- och industriprocesser, energilagring och inom transportsektorn.

Examen

Högskoleingenjörsexamen

Ämnen inom programmet

År 1: Baskunskap för ingenjörer

Studierna inleds med ett introduktionsår gemensamt för alla ingenjörsutbildningar, innehållande baskunskap för ingenjörsyrket, inklusive ingenjörens roll kring samhällsutmaningar, hållbar utveckling, problemlösning och etiska frågor. Även projektledning, matematik och programmering ingår, vilket tillsammans ger en god grund för fortsatta studier inom programmet. Upplägget med ”öppen ingång” på samtliga ingenjörsprogram ger dig som student frihet att välja programinriktning först i slutet av läsår 1.

År 2 och 3: Fördjupning och tillämpningar

De efterföljande två åren på Energi och Miljö-programmet fokuserar mer på energifrågor och relaterade miljöaspekter, med de övergripande huvudmomenten:

  • Energiproduktion – särskilt fossilfri energi som sol, vind, vatten, bioenergi och kärnkraft.
  • Energidistribution – elnät, fjärrvärme, vätgas, energilagring med mera.
  • Energianvändning – byggnader, industri och transport.
  • Miljöeffekter – klimat, växthuseffekt, energi, biologisk mångfald, naturbruk och människors beteende.
  • Systemperspektiv och modellering – datorsimulering för optimerade storskaliga energisystem samt byggnaders energi- och miljöprestanda.

Du får grunder i värmeöverföring, strömningslära och termodynamik, där laborationer i avdelningens välutrustade laboratorier utgör viktiga kursmoment. Särskild uppmärksamhet ägnas värme, ventilation och innemiljö i byggnader, liksom industriella energitillämpningar och elkraft. Du får arbeta med datorsimulering och -optimering av energi- och miljösystem, liksom CAD-ritning och -modellering. Mot slutet läggs stor vikt på hela energisystem: hur olika komponenter samverkar och deras sammantagna egenskaper och funktioner. Programmet innehåller även studiebesök hos energi- & miljörelaterade företag i regionen.

Forma framtidens hållbara energisystem - modellering, AI och smarta elnät

Programmet lägger stor vikt vid energianvändning i samhällen, industrier och byggnader, där effektivisering behöver göras med samtidig hänsyn till både naturmiljö och människors välbefinnande. Du får arbeta med simuleringsprogram för optimering av energidistribution och av byggnaders energisystem och inomhusmiljö.

Under det sista året ägnas särskild uppmärksamhet åt eldistribution – ett ämne som blir allt viktigare med det ökande elbehovet, svängiga elpriser och det växande fokuset på hållbarhet och säkerhet. Du lär dig grunder inom ellära och elnätssystem, energilagring, elutbyte med elfordon, vätgas, energigemenskaper, smarta elnät, Artificiell Intelligens (AI) och Internet of Things (IoT).

Stella Ericson, masterstudent och Magnus Mattsson, utbildningsledare, samtalar om innehållet i programmet, energiförsörjningen idag och imorgon och vilka jobb som kan bli aktuella efter examen. Du får också veta lite mer om hur det är att bo och plugga i Gävle.

Maxa med arbetslivserfarenhet redan under studietiden!

Cooperative Education (Co-op) innebär att du varvar dina studier med arbete under planerade arbetsperioder. Du kan välja denna studieform när du läser ett ingenjörsprogram vid Högskolan i Gävle.

Med Co-op förlänger du din studietid med sex månader i och med tre arbetsperioder på ett företag. Genom att delta i Co-op får du värdefull praktisk erfarenhet, bygger ett professionellt nätverk och ökar dina chanser att få jobb efter examen. De sex månaderna inkluderar även examensarbete och 30 veckors arbetslivserfarenhet.

Under ditt första läsår får du mer information om Co-op och hur det fungerar. Det finns krav på studieprestation innan du söker din plats. Antalet platser är begränsade och Högskolan garanterar inte någon plats eller del av studieformen, eftersom det är arbetsgivaren som avgör om du får en anställning.

Många möjligheter efter examen

Din kompetens efter examen som energi- och miljöingenjör kommer att vara efterfrågad på en bred arbetsmarknad, bland annat till följd av den stora samhällsomställningen där vi går mot ett fossilfritt och elektrifierat samhälle – se analys av Energiföretagen Länk till annan webbplats.. Energibolag behöver ingenjörer för utveckling och effektivisering av energiproduktion, elnät och fjärrvärmesystem. Myndigheter med energi- och miljöansvar behöver kompetenta handläggare, rådgivare och beslutsfattare. Du kan även arbeta med kartläggning, effektivisering och ledning av energianvändning och miljö på fastighetsbolag eller inom industrin, och kompetens kring elnät blir alltmer efterfrågad. Du blir även välmeriterad för projektering inom värme, ventilation och vatten i byggd miljö.

Efter examen kan du välja att läsa vidare på avancerad nivå (masternivå), där Högskolan i Gävle erbjuder en ettårig magisterexamen i Energisystem ventilation och två tvååriga masterexamina i Miljövetenskap resp. Energisystem. Det är även möjligt att läsa vidare på andra lärosäten som erbjuder masterutbildningar inom energi och miljö.

Forskning under och efter utbildningen

Vid Högskolan i Gävle bedrivs omfattande forskning inom området Energi och miljö. Detta märks i undervisningen, där lärare emellanåt förevisar relevanta forskningsprojekt, och där du som ingenjörsstudent får utbildning i forskningsmetodik som du får tillämpa i kursprojekt och i examensarbetet. Om du efter ingenjörsstudierna studerar vidare på avancerad nivå blir du därefter även behörig att söka doktorandtjänst, med möjlighet till betald fördjupning i något du verkligen brinner för. Det finns för närvarande ca 20 doktorander inom ämnesområdet vid Högskolan i Gävle, varav flera är så kallade industridoktorander.

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med våra studenter och alumner på programmet Energi och miljö - Ingenjör.
De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle.

Matilda Hibner, alumn

"Det som fick mig att välja just det här programmet efter avklarat tekniskt basår var för att det är en bransch som i explosionsartad takt växer och bokstavligt talat skriker efter arbetskraft."

 

Utbildning och examensår: Energi och miljö - Ingenjör, examensår 2023

Nuvarande arbetsplats och yrke: Vattenfall Services Nordic AB i Älvkarleby, projektledare inom stationsunderhåll mot Svenska Kraftnät som kund.

Det här gör jag när jag inte pluggar: För fyra veckor sedan blev jag mamma till min son Melvin, så just nu jobbar jag inte alls utan är hemma på mammaledighet. Så för tillfället ser mitt liv lite annorlunda ut jämfört med tidigare. Men innan jag blev gravid och innan jag blev mamma brukade jag ägna min tid åt att träna crossfit och spinning på gym eller umgås med familj och vänner då jag inte jobbar.

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval:
I min roll som projektledare är de främsta arbetsuppgifterna att planera och projektleda schemalagt underhåll och diverse åtgärder, att anlita underentreprenörer, hantera felavhjälpning, att arbetsleda och ansvara för resursfördelning, ansvara för ekonomi, granska och godkänna faktureringsunderlag, ha kundkontakt, delta på stående möten samt hantera och skapa upp ärenden, beställningar med mera.

Yrket innefattar många olika arbetsuppgifter, och som projektledare blir man ”spindeln i nätet” som ska kommunicera i alla led. Det finns egentligen inte så mycket att säga om vägen till det här jobbet. Det var det första och enda jobbet jag sökte, under det tredje och sista året jag pluggade. Efter en lång rekryteringsprocess skrev jag på för jobbet, och hade alltså det klart innan jag tog examen. Att vägen till mitt första jobb efter examen skulle bli så pass enkel var dock ingenting jag tog för givet, utan jag är väldigt glad och tacksam för det.

Det som påverkade mitt yrkesval var till stor del Vattenfall som arbetsgivare. Efter att jag under min studietid lyssnade på tidigare studenter som haft praktik/arbetat på Vattenfall fick jag upp ögonen för arbetsgivaren, och kände mig väldigt sugen på att en dag eventuellt få jobba där. Därav gjorde jag ett aktivt val att se mig omkring efter potentiella jobb hos Vattenfall. Och det blev där jag hamnade till slut.

Hur upplevde du arbetsmarknaden när du var klar med utbildningen?
Innan jag tog examen sommaren 2023 hade jag redan fått jobbet på Vattenfall, som skulle starta senare på hösten. Med andra ord så sökte jag bara ett jobb, och det fick jag.

Vad är det bästa med ditt yrke:
Det bästa med mitt yrke är dels variationen av arbetsuppgifter. På ett sätt så kan dagarna se väldigt lika ut och till stor del präglas av samma arbetsuppgifter. Men på ett sätt så kan dagarna vara väldigt varierande också, då man aldrig vet eller kan förutspå vad som händer ute i fält beroende på väder och vind. Beroende på vad som händer och sker från dag till dag, får jag löpande hantera och prioritera mina arbetsuppgifter utefter det. På det sättet får jag en behaglig variation mellan lugna dagar som bara flyter på blandat med mer intensiva dagar då jag får släcka bränder och jobba med problemlösning.

Något mer jag uppskattar med mitt yrke är just att vara spindeln i nätet och kommunicera i alla led. Som projektledare bygger man upp ett stort kontaktnät, vilket jag gillar då jag tycker det är väldigt roligt att samarbeta och jobba i grupp mot att nå ett gemensamt mål.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
Mina studier på HiG påverkade absolut mig i val av yrke och vägen dit. I och med att jag under min studietid fick lyssna på tidigare studenter som praktiserat/jobbat på Vattenfall fick jag upp ögonen för Vattenfall som arbetsgivare.

Dessutom så lärde jag känna mig själv väldigt mycket under tiden jag studerade. Jag märkte tydligt vilka kurser jag brann lite extra för, och vilka kurser som inte fångade mitt intresse på samma sätt. Utefter det kunde jag föreställa mig vilken typ av jobb som skulle passa mig rent personlighetsmässigt, och vad jag också skulle tycka var roligt. Jag kom snabbt fram till att just projektledning skulle vara otroligt roligt.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Självklart har jag nytta av min utbildning i mitt yrkesliv. Jag har samlat på mig otroligt mycket kunskap av alla olika kurser jag studerade under mina tre år på programmet. Sen tror jag att det alltid är skillnad på att praktiskt börja jobba på en arbetsplats med dess arbetsuppgifter, jämfört med att sitta i skolbänken och plugga rent teoretiskt. Man kommer alltid att vara ny på en arbetsplats, och det tar tid att lära sig alla arbetsuppgifter även om man har en utbildning i bagaget inom just det området/den branschen.

Vad minns du särskilt från din studietid?
Något jag minns från min studietid är främst hur svårt det faktiskt kan vara att veta vad man vill, och vad man ska välja att studera. Jag studerade tekniskt basår först, innan jag sökte in till energisystemingenjör. Det som fick mig att välja just det här programmet efter avklarat tekniskt basår var för att det är en bransch som i explosionsartad takt växer och bokstavligt talat skriker efter arbetskraft. Av den anledningen ansåg jag att den utbildningen var mest intressant av de ingenjörsutbildningar som högskolan kunde erbjuda.

För mig var det väldigt viktigt att efter examen kunna hitta ett bra jobb inom mitt område, och då är energibranschen helt rätt val. Så det är ett starkt tips från mig till den som står i valet och kvalet och känner sig osäkra på vad den ska välja. Jag vill verkligen inspirera fler studenter till att välja energibranschen.

Vad är dina framtidsplaner?
Framtidsplaner inom mitt yrke är i dagsläget att främst fokusera på att fortsätta utvecklas inom min roll som projektledare. Jag har enormt mycket kvar att lära inom alla kategorier, så jag vill bredda mina kompetenser och ska fortsätta suga åt mig all kunskap jag kan av alla kompetenta kollegor jag jobbar tillsammans med. Det finns enormt mycket erfarenhet och kompetens inom Vattenfall som bolag, så där finns mycket att lära för en nykomling som mig. På längre sikt är jag även öppen för att ta mig an andra nya roller som på olika sätt kan utveckla mig inom mitt arbete. Jag vet att det finns stora utvecklingsmöjligheter inom Vattenfall, där man verkligen kan utvecklas och klättra om man så vill, vilket är väldigt motiverande och spännande.

Oscar Olmats, alumn

"Jag får vara med i många spännande uppdrag och bidra med det jag kan, samtidigt som jag får lära mig nya saker. Vem vill inte veta hur det går till när man bygger ishallar, ridhus och sjukhus? ."

 

Utbildning och examensår: Energi och miljö - Ingenjör, examensår 2023

Nuvarande arbetsplats och yrke: Energikonsult på INTEC Dalarna

Det här gör jag när jag inte jobbar: Tränar, umgås med familjen och spelar golf.

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval:
Jag beräknar energianvändningen för nya byggnader och säkerställer ett gott inomhusklimat för de som ska vistas i den. Egentligen så är det bara ren problemlösning. Precis som när man studerar.

Min resa hos INTEC började med en Co-op-anställning i början av utbildningen. Vilket innebar att jag fick förmånen att arbeta samtidigt som jag studerade. Jag trivdes direkt och kände att jag hade hamnat på rätt plats med rätt människor.

Hur upplevde du arbetsmarknaden när du var klar med utbildningen?
Jag behövde inte söka något jobb efter examen då jag och INTEC var överens om en fortsättning. Men jag tror att omvärldsläget gjorde att konkurrensen om jobben var klart tuffare när jag tog examen jämfört med när jag började utbildningen. Då var det skönt att redan ha ett jobb som väntade.

Vad är det bästa med ditt yrke:
Omväxling och högt tempo. Jag får vara med i många spännande uppdrag och bidra med det jag kan, samtidigt som jag får lära mig nya saker. Vem vill inte veta hur det går till när man bygger ishallar, ridhus och sjukhus?

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
I mitt fall så har Co-op-upplägget varit en enorm fördel. Jag känner att jag har fått mer utväxling av studierna när jag kontinuerligt fått komma tillbaka till arbetsplatsen med ny kunskap från utbildningen.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Självklart! Men det är nog inte det jag pluggat in till tentor som kommer till mest användning. Personligen har jag mer nytta av det jag lärt mig från att arbeta i grupp med nya människor. Det kan man nog inte göra för mycket av.

Vad minns du särskilt från din studietid?
Jag minns att jag tyckte att det var skrämmande att börja på högskolan. Jag visste inte alls vad jag ville. Men det blev väldigt tydligt vad jag skulle göra efter studierna när jag fick testa på mitt yrke tidigt i utbildningen genom Co-op. Det rekommenderar jag verkligen alla som har möjlighet att göra.

Vilka är dina framtidsplaner?
Jag ser fram emot att få vara med i fler spännande projekt och utvecklas i min roll som konsult. Det skulle även vara kul att få ta emot Co-op-studenter i framtiden.

Utbildningen och FN:s globala mål

Ikon för FN:s globala mål 7 Hållbar energi för alla
Ikon för FN:s globala mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Ikon för FN:s globala mål 11 Hållbara städer och samhällen
Ikon för FN:s globala mål 13 Bekämpa klimatförändringarna

7 Hållbar energi för alla

Hållbar energi är en av de viktigaste grundpelarna i vårt samhälle för att klara de klimatmål som är uppsatta för att minska våra utsläpp. Under utbildningens gång lär du dig om hållbara energislag, helhetsperspektiv på energisystem, långsiktighet samt främjande av resurshushållning. Du får de kunskaper som krävs för att kunna vidta medvetna och aktiva åtgärder vid planering och uppbyggnad av nya energisystem samt vid ombyggnad av existerande energisystem. Sådana åtgärder kan vara förbättrad energihushållning, övergång till förnybara energislag och effektivisering av systemen.

9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Som student får du inblick i nya lösningar baserad på pågående forskning inom området energieffektivisering för byggnader och industri. Förbättrad energieffektivitet är en nyckelkomponent i omställningen mot hållbara energisystem, lokalt, regionalt såväl som globalt. Dessutom det viktigt för att Sveriges företag långsiktigt ska vara konkurrenskraftiga och för att bibehålla och stärka sysselsättningsgraden.

11 Hållbara städer och samhällen

Under utbildningen lär du dig om delar av målet hållbara städer och samhällen vilket inkluderar renovering av befintliga bostäder och industri, användning av solceller och vindkraft och hållbar stadsutveckling i form av energieffektiva byggnader och användaranpassade inomhusmiljöer utformade för komfort, välbefinnande och produktivitet.

13 Bekämpa klimatförändringarna

Centralt i kampen mot den globala uppvärmningen är minskade utsläpp av växthusgaser. Detta har stark beröring till energi och miljö, där övergång från fossil till förnybar energi är avgörande. Under studierna får du fördjupad insikt kring detta, liksom den viktiga hanteringen av skog och mark, inkl. utnyttjandet av biomassa för energi, där utvecklingen av kombinerad CO2-infångning (CCS) ser ut att bli en viktig komponent framöver.

Kontaktperson

Magnus Mattsson, profilbild

Magnus Mattsson

Utbildningsledare

Sana Sayadi, profilbild

Sana Sayadi

Utbildningsledare

Sidan uppdaterades 2025-04-08