Lantmätarprogrammet, kart- och mätningsteknik 180 hp
Vill du arbeta med 3D-modellering, geodata, digitala kartor, GPS eller drönarflygning? Var med och bygg framtidens städer och utveckla samhället genom att mäta in, hantera och visualisera geografisk information.
Under utbildningen får du lära dig hur man mäter in och visualiserar geografisk information, det vill säga geodata, och hur man använder GIS (geografiska informationssystem) för att analysera den. Teori varvas med praktiska övningar, både inomhus och utomhus.
Du kommer att mäta med GPS, totalstation och andra mätinstrument. Du får också använda laserskanner för att skapa 3D-modeller och analysera bilder tagna från drönare, flygplan och satelliter. Vi jobbar med olika datorprogram inom CAD, BIM och GIS för att exempelvis hitta närmaste vägen mellan två platser och för att analysera översvämningsrisker.
Programmet innehåller även kurser inom fastighetsbildning och samhällsplanering som ger en bred kompetens efterfrågad av arbetsmarknaden. Du möter representanter från näringslivet på gästföreläsningar och vid studiebesök.
Ämnen inom programmet
Bli efterfrågad på arbetsmarknaden
Du kan jobba som mätningsingenjör, drönaroperatör, GIS-ingenjör, kart- och mätningstekniker, lantmäteriingenjör, geodatahandläggare eller BIM- och geodatasamordnare. Du har möjlighet att jobba både inomhus och utomhus och din kompetens blir mycket efterfrågad – både i Sverige och utomlands.
Det finns ett stort behov av kompetens inom området. Det råder framför allt brist på mätningsingenjörer i Sverige och genom pensionsavgångar kan behovet förväntas växa inom hela branschen.
Framtida arbetsgivare
Framtida arbetsgivare är konsultföretag, kommuner och statliga myndigheter som Lantmäteriet och Trafikverket. Det finns också goda möjligheter att bli egen företagare.
Utbildningen och FN:s globala mål
Läs mer om hur utbildningen är kopplad till FN:s globala mål
Med dina kunskaper bidrar du till samhällsnyttan och till att framtidssäkra en hållbar utveckling och bidrar också till att nå FN:s globala mål.
9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Geodesi är vetenskapen om uppmätning av jordens yta och dess tyngdkraftsfält. En hållbar geodetisk infrastruktur möjliggör geodata som är öppna och lättillgängliga, aktuella, rikstäckande, standardiserade och av efterfrågad kvalitet. Det är nödvändiga och viktiga beståndsdelar för samhällsplanering och samhällsbyggande.
11 Hållbara städer och samhällen
För att kunna göra städer säkra, motståndskraftiga och hållbara i en komplex omvärld med miljömässiga och sociala utmaningar, underlättar det att kunna experimentera i en digital värld. Genom att simulera en förändring ser du hur omvärlden berörs. Det kan vara allt från byggnation, VA, skyfallsmodellering, trygghet, trafikplanering, avfallshantering till integration. Det blir då möjligt att fatta bättre beslut snabbare, vilket i sin tur ger förutsättningar för hållbara lösningar för samhället.
13 Bekämpa klimatförändringarna
För att bekämpa klimatförändringarna är det både nödvändigt att höja förmågan till klimatrelaterad planering och förvaltning, samt att stärka motståndskraften och anpassningsförmågan till klimatrelaterade katastrofer.
Geodata och en geodetisk infrastruktur är i det sammanhanget en förutsättning hos kommuner och flera myndigheter när det gäller analyserande och informativa åtgärder.
Högskolans kvalitetsarbete
Här kan du läsa mer om Högskolan i Gävles kvalitetsarbete och hur du som student kan bidra i arbetet
Kontaktperson
Vid specifika frågor om programmets innehåll kontakta utbildningsledaren. Vid frågor om behörighet, ansökan, antagning, förutsättningar för genomförandet och allmän studievägledning:
studentsupport@hig.se
Sidan uppdaterades 2024-10-17