Kandidatprogram i utredningskriminologi 180 hp

Är du intresserad av de bakomliggande orsakerna till brotts­lighet och vilka åtgärder som är verkningsfulla mot brott? Vill du lära dig mer om kriminologiska teorier, metoder samt brottslighetens struktur och omfattning? Som utrednings­kriminolog finns möjligheter att påverka och göra skillnad för vårt samhälles utveckling och hållbarhet.

Högskolepoäng

180 hp

Anmälningskod

HIG-19209

Sista ansökningsdag

april 15, 2024

Studieform

Distans

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

september 2, 2024–juni 6, 2027

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +
Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1 b eller 1a1+1a2.

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Utbildningsplan

Om programmet

Programmets huvudområde är kriminologi. Särskild betoning läggs på kvantitativa och kvalitativa metoder för att förbereda dig för arbete med planering-, utvärdering-, analys- och andra utredningsuppdrag rörande olika aspekter av brottsligheten. I programmet får du också lära dig att analysera och förstå olika typer av kriminologiska data och skriva och analysera rapporter.
Ett annat av programmets kunskapsområden handlar om att kunna förstå och förklara brottsligheten. Du lär dig om brottslighetens omfattning, struktur, variationer och orsaker på lokal, nationell och internationell nivå. Du får också kunskaper om vad som karakteriserar olika typer av brottslighet såsom våldsbrottslighet, ekonomisk och organiserad brottslighet, ungdomsbrottslighet och narkotikabrottslighet. Även ej kriminaliserade beteenden som anses vara skadliga och som utgör brott mot samhällsnormer diskuteras i programmet.

Ytterligare ett kunskapsområde handlar om samhällets åtgärder mot brott. Du får grundläggande kunskaper om relevanta juridiska områden, om kriminalpolitik, om åtgärder som syftar till att förebygga brott samt stöd till brottsoffer. Under det sista året får du fördjupade kunskaper i hur olika myndigheter och organisationer inom rättsväsendet arbetar med bekämpning och förebyggande av brott och du ges möjlighet att aktivt delta i dessa myndigheters/organisationers arbete.

Utbildningen bedrivs som distansutbildning på helfart med vissa träffar i Gävle. Till exempel kan obligatoriska seminarier, examinationer och annan undervisning förläggas i Gävle. Antalet träffar i Gävle varierar mellan olika terminer, i normalfallet är det ca 5 träffar/termin. Webbkonferensverktyg används i utbildningen och lärare och studenter kommunicerar genom högskolans databaserade lärplattform. Delar av utbildningen kan bedrivas utomlands och utbildningen förbereder för vidare studier på masternivå.

Examen

Filosofie kandidatexamen

Ämnen inom programmet år 1

Varför begår människor brott?

Frågor om brottslighet och varför människor begår brott är alltmera aktuella i dag. Hur kan brott förebyggas, hur utreds brott och hur straffas eller behandlas förövarna? Utbildningen i utredningskriminologi ger dig kunskaper i allt detta som är nödvändigt för ett självständigt arbete som utredare av olika frågeställningar kring brottsligheten.

Titel: kriminolog

Med en kandidatexamen i kriminologi är tänkbara arbetsplatser inom polisen, kriminal­vården, kommunernas brottsförebyggande råd, socialtjänsten, tullen, sjukvården samt andra myndigheter, förvaltningar och företag som på olika sätt arbetar med frågor om brottsligheten och åtgärder mot brott.

Eftertraktad på arbetsmarknaden

Det finns en expanderad arbetsmarknad för personer som kan utreda och analysera brott. Efterfrågan på kompetensen förväntas öka under de kommande åren. Det finns alltså goda förutsättningar för att du som färdigutbildad kriminolog med en utredar­kompetens blir eftertraktad på arbetsmarknaden på lokal, regional och nationell nivå.

Juline Jansson Laméus, student

"Eftersom utbildningen ges på distans kan jag sitta var som helst och delta i undervisningen. "

 

Program: Kandidatprogram i utredningskriminologi
Hemort: Älvkarleby

Det här gör jag när jag inte pluggar:
När jag inte pluggar arbetar jag på en gymnasieskola och i en matvarubutik. Finns det tid utöver det tar jag gärna en promenad med en bra podcast/musik i hörlurarna om det är fint väder. Annars står jag gärna i köket och lagar god mat eller umgås med mina vänner och min familj. Ibland kan det även vara lockande att bara ligga framför tv:n och kolla på en bra serie.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
För mig kändes det givet att plugga vid Högskolan i Gävle då jag är född och uppvuxen strax utanför Gävle (ca 3–4 mil utanför) och därmed behövde jag inte heller flytta till en helt ny stad vilket kändes skönt. Dessutom besökte jag högskolan flera gånger innan jag började studera och redan då hade jag ett gott intryck av den. Jag upplevde den nämligen som lagom stor och mycket gemytlig. Jag kände redan innan att jag skulle trivas på högskolan med sina mysiga platser att studera på och det fina biblioteket. Ett stort plus var även att de erbjuder en helt unik utbildning som jag fann ett intresse att få veta mer om.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag valde att läsa utredningskriminologi då jag har ett intresse för kriminologi som hängt kvar från gymnasiet där jag läste just kriminologi. Jag fick även höra goda ord om utbildningen från min tidigare lärare på gymnasiet som läst utbildningen, vilket definitivt väckte mitt intresse för den.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa skulle jag säga är friheten som den innebär. Eftersom utbildningen ges på distans kan jag sitta var som helst och delta i undervisningen. Dessutom spelas alla föreläsningar in och publiceras i efterhand, vilket gör att det är möjligt att se föreläsningar den tidpunkten som man själv önskar. Ett stort plus med utbildningen är även praktiken, det ger en fot in i arbetslivet där man får sätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Det kan vara bra att veta att det ingår ett par obligatoriska träffar på högskolan under varje termin som man bör infinna sig på, men det tycker jag bara är något positivt då man får träffa många av sina klasskamrater som annars bara är en liten bild på datorskärmen. Något som är lite extra roligt med utbildningen är att vi har kriminologiprofessorerna Amir Rostami och Jerzy Sarnecki som förläsare.

Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle är helt klart att det är lagom stor stad med närheten till såväl stadslivet som naturlivet. Här finns det många mysiga restauranger och caféer att besöka, fina platser att uppleva och butiker att kika in i.

Vad vill du jobba med i framtiden?
I framtiden vill jag arbeta med människor på ett eller annat sätt och just nu lockar polismyndigheten mycket. Antingen vill jag arbeta som civil utredare, eller vidareutbilda mig till polis. Fördelen med programmet är att det finns möjlighet att läsa en kortare utbildning till polisyrket efter avslutade studier inom kriminologi.

Kontaktperson

Kivanc Atak, profilbild

Kivanc Atak

Utbildningsledare

Sidan uppdaterades 2024-04-25