Studentbostad

Det är mycket att tänka på som blivande student. För somliga innebär det en helt ny tillvaro i en helt ny stad. En viktig fråga för de flesta är bostadsfrågan. Det är bra att börja leta efter bostad så tidigt som möjligt och för att samla ködagar är det bra om du ställer dig i bostadskö redan innan du är antagen.

Studentbostad i Gävle

Här hittar du information om hur du söker studentbostad och hur du gör om du behöver använda Gävle kommuns bostadsgaranti för studenter.

Bostadsportalen Studentbostad Gävle

Studentbostadsportalen "Studentbostad Gävle" är en marknads­föringsplats för privatpersoner och bostadsföretag. I portalen hittar du boenden som privatpersoner eller andra aktörer hyr ut. Student­bostads­portalen använder sig inte av en kö, utan det är först till kvarn som gäller. I portalen hittar du också viktig information och tips som underlättar för dig som söker studentbostad.

Studentbostad via Gavlegårdarna

Gavlegårdarna är det kommunala bostadsbolaget och som student har du flera valmöjligheter när det gäller boende. De flesta bostäderna ligger på gång- eller cykelavstånd från centrum och Högskolan. Det finns ett utvecklat bussnät med bussar som regelbundet kör mellan de olika stadsdelarna.

Studentbostad via Gävle studentbostäder

Gävle Studentbostäder erbjuder nybyggda studentlägenheter 200 meter från Högskolan. Lägenheterna har fullt utrustade kök med fullstor frys och eget helkaklat badrum.

Studentbostad via K2A Studenthus

K2A Studenthus erbjuder nybyggda studentlägenheter i direkt anslutning till Högskolans campus. Lägenheterna har fullt utrustade kök och egen tvättmaskin med torktumlare.

  • Älvkarlebyhus Länk till annan webbplats.
    Lägenheter i Skutskär, Älvkarleby, Älvkarleö, Marma och Gårdskär cirka två mil från Gävle, på sträckan mellan Gävle och Uppsala/Stockholm. Bra tåg och bussförbindelser åt båda hållen.

Gävle kommuns bostadsgaranti

Om du ska studera hos oss och inte hittar någon bostad kan du använda dig av Gävle kommuns bostadsgaranti för studenter. Garantin omfattar dig som flyttar och folkbokför dig i Gävle kommun för att studera på minst halvfart (15 hp per termin).

Det är viktigt att du aktivt söker bostad på egen hand, då bostads­garantin för studenter aktiveras först när studentlägenheterna i det ordinarie beståndet är slut. Du kan då åberopa garantin genom att fylla i ett formulär på Gävle kommuns webbplats.

Bostadsgarantin innebär att du ska få ett erbjudande om boende senast 14 dagar efter termins­start. Garantin innebär inte nöd­vändigtvis att Gävle kommun ordnar en lägenhet eller ett studentrum utan de kan välja att ordna med en annan typ av boende. Om du tackar nej till erbjudandet, så omfattas du inte längre av bostads­garantin.

Bostäder på Högskolans studie­orter

Några program på Högskolan bedrivs som studieortsbaserad utbildning. Här finns länkar till hyresvärdar på de olika orterna.

Kontaktperson

Studentsupport

Avdelningen för utbildningsstöd

Sidan uppdaterades 2024-04-16