Lantmätarprogrammet, fastighetsjuridik och markanvändning 180 hp

Vill du arbeta med juridik i praktiken och fatta beslut om markrättigheter, fastighetsgränser och hur vi bäst använder och förvaltar vår natur och byggda miljö? Utbildningen passar dig som – med juridiken som kraftfullt verktyg – vill vara med och planera, bygga och utveckla samhället vi lever i.

Högskolepoäng

180 hp

Anmälningskod

HIG-19150

Sista ansökningsdag

april 15, 2025

Studieform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

september 1, 2025–juni 4, 2028

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Utbildningsplan

Högskolepoäng

180 hp

Anmälningskod

HIG-19152

Sista ansökningsdag

april 15, 2025

Studieform

Distans

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

september 1, 2025–juni 4, 2028

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Utbildningsplan

Högskolepoäng

180 hp

Anmälningskod

HIG-19151

Sista ansökningsdag

april 15, 2025

Studieform

Distans

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

september 1, 2025–juni 4, 2028

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Utbildningsplan

Om programmet

Utbildningen ger dig teori och praktik som förbereder dig för de utmaningar som framtidens samhällsbyggande innebär. Du får studera verkliga projekt och skaffa erfarenheter genom kontakter med yrkesverksamma inom området.

Distansutbildningarna i Gävle och Skellefteå

Utöver utbildningen på plats på Högskolan i Gävle finns möjligt att anmäla sig till distansutbildningar i Gävle och Skellefteå. Onlineprogrammen förmedlas digitalt via lärplattformen Canvas. Det innebär att du kan läsa hemifrån eller vid ett lokalt lärcentrum. All teoretisk undervisning sker online från högskolan, där det kommer att finnas en blandning av schemalagda föreläsningar och förinspelade föreläsningar. Alla föreläsningar kommer inte att finnas inspelade utan ges under schemalagd tid, dagtid, via videomöten på Zoom. Skriftliga tentamen sker online eller på ett lokalt lärosäte/lärcentrum.
1–2 obligatoriska träffar, med praktiska övningar i till exempel mätningsteknik, kommer under år 2 att genomföras på plats i Skellefteå respektive Gävle.

Examen

Filosofie kandidatexamen

Ämnen inom programmet

Var med och forma framtidens samhälle

Programmet fokuserar på rättsliga och samhällsrelaterade aspekter av mark- och fastighetsfrågor. Du får fördjupade juridiska kunskaper och praktisk erfarenhet av problemlösning. Färdigheterna behövs för att påverka och fatta beslut i komplexa frågor om hur fastigheter, miljö och infrastruktur ska utformas. Du får även insikt i fastighetsekonomiska principer som är centrala för att bedöma värden och investeringar inom fastighetssektorn.

Skapa hållbara lösningar för mark- och stadsutveckling

I frågor om effektiv markanvändning, stads- och landsbygdsutveckling samt fastighetsfrågor tas hänsyn till juridiska, tekniska, ekonomiska, sociala och miljömässiga faktorer för att skapa hållbara, långsiktiga lösningar. Utbildningen ger dig nödvändiga kunskaper som krävs för att balansera dessa aspekter och fatta välgrundade beslut.

Många karriärvägar efter examen

Som examinerad har du kunskaper och färdigheter för att aktivt kunna påverka och göra skillnad i utvecklingen av framtidens samhälle. Efter examen kan du exempelvis arbeta som statligt eller kommunalt anställd lantmätare eller som fastighetsjurist på en advokatbyrå eller hos ett fastighetsbolag. Du kan också arbeta som mark- och exploateringsingenjör i kommuner, byggföretag eller konsultbolag.

Andra yrkesroller inkluderar fastighetsutvecklare, fastighetsförvaltare och fastighetsvärderare inom den privata sektorn. Din kompetens är även efterfrågad av andra, som privata och offentliga aktörer inom samhällsbyggnad, mark- och miljöfrågor samt stads- och landsbygdsutveckling.

Ökad efterfrågan på kompetens

Det finns ett stort behov av kompetens inom området och efterfrågan förväntas öka i takt med att våra samhällen blir alltmer komplexa genom utvecklingen inom klimatanpassning, digitalisering och urbanisering. Juridiska aspekter har en avgörande roll för att bygga hållbara och funktionella samhällen där både vi och kommande generationer trivs.

Utbildningen och FN:s globala mål

Ikon för FN:s globala mål 11 Hållbara städer och samhällen
Ikon för FN:s globala mål 13 Bekämpa klimatförändringarna
Ikon för FN:s globala mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald

Med dina kunskaper bidrar du till samhällsnyttan och till att framtidssäkra en hållbar utveckling och bidrar också till att nå FN:s globala mål.

11 Hållbara städer och samhällen

Hållbara städer och samhällen är en aktuell fråga eftersom den snabba urbaniseringen ställer nya krav som behöver bemötas på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt. Under utbildningen lär du dig hur fastigheter kan bildas för att långvarigt möta våra behov och hur geodata kan bidra till att skapa ett hållbart samhälle. Det kan handla om allt ifrån byggnation, VA, översvämningsmodellering, trygghet, trafikplanering, avfallshantering till integration.

13 Bekämpa klimatförändringar

Klimatförändringarna är ett verkligt hot och vi riskerar att nå en genomsnittlig global upp­värm­ning som överstiger två grader, vilket skulle resultera i mycket allvarliga konsekvenser för hela vår civilisation. Under utbildningen lär du dig reglerna kring samspelet mellan enskilda och allmänna intressen, vilket främjar den hållbara samhällsutvecklingen. Geodata med rätt kvalitet och geodetisk infrastruktur är i detta sammanhang en förutsättning för att kommuner och myndigheter ska kunna bestämma och analysera konsekvenserna av klimatförändringarna.

15 Ekosystem och biologisk mångfald

Att tillgodose mänsklighetens behov utan att skada ekosystemen och den biologiska mång­falden är en utmaning som är kritisk för vår överlevnad. Under utbildningen får du lära dig om markanvändning och hur svensk lagstiftning kan användas för att skydda den biologiska mång­falden samt hur lagen säkerställer nyttjande av ekosystemtjänster.

Kontaktperson

Jesper Paasch, profilbild

Jesper Paasch

Utbildningsledare

Vid specifika frågor om programmets innehåll kontakta utbildningsledaren. Vid frågor om behörighet, ansökan, antagning, förutsättningar för genomförandet och allmän studievägledning:
studentsupport@hig.se

Sidan uppdaterades 2025-01-07