Databaser och artiklar

Databaser använder du för att söka information om olika ämnen. Databaser kan till exempel innehålla artiklar i fulltext, avhandlingar eller böcker.

Sök i våra databaser utanför Högskolan

Du kan söka i bibliotekets databaser, läsa tidskrifter och e-böcker utanför biblioteket. Det gör du antingen genom att logga in med ditt användarkonto via databaserna, eller logga in via Högskolans fjärrskrivbord. Du behöver inget lånekort utan du använder ditt användarkonto för att logga in.

Logga in via databaserna

  1. Välj databas i den alfabetiska databaslistan A - Z.
  2. När du klickar på länken till den databas du vill söka i kommer du till ett inloggningsformulär, där du loggar in med ditt användarkonto.

(Bilden visar inloggningssidan till bibliotekets databaser.)

Du kan även söka i databaserna hemifrån genom att använda Högskolans tjänst fjärrskrivbordet.

Får du ett meddelande om att ditt användar-id eller lösenord är ogiltigt?

Skriv in uppgifterna för hand istället för att ha det sparat automatiskt. Den server som kollar inloggningen till våra databaser, OpenAthens och webbmötesverktyget Zoom använder en annan inloggningsserver (login.hig.se) än Canvas och Ladok. Lösenordet kan därför finnas sparat för dessa inloggningsservrar där du loggar in oftare. Men inte för den server som används av Open Athens och Zoom, där du kanske loggar in mer sällan.

Kan du fortfarande inte logga in fast du skrivit in dina inloggningsuppgifter för hand?

  • Om du efter att ha bytt lösenord (kom ihåg att vänta 15 minuter) ändå inte kan logga in, kontakta Högskolans it-support så hjälper de dig.
    Kontakta Högskolans it-support

Tryckta och elektroniska tidskrifter

Biblioteket har både tryckta och elektroniska tidskrifter. De två senaste årgångarna av de tryckta finns på entréplanet i biblioteket.

Ämnesguider

I ämnesguiderna finns tips på databaser med mera för olika ämnen och program

Sök i vår sökportal Discovery

Discovery är vår söktjänst där du kan söka i flera databaser samtidigt.

  • För att få tillgång till material som vi prenumererar på måste du logga in via länken "Hello, Guest. Login for full access" som finns högst upp på skärmen. Logga in med ditt användarkonto på Högskolan i Gävle.

  • Ta bort begränsningen "Finns i bibliotekets samling" om du vill få träff på sådant som du inte har tillgång till via Högskolan, men som i många fall går att beställa.

  • Det finns inget kontrollerat ämnesordsregister (thesaurus) att välja termer från.

  • Alla databaser har inte sökbegränsningen "peer review". Kryssa i fältet "Academic Journals" istället.

Kontakt

Bibliotekets informationsdisk, profilbild

Bibliotekets informationsdisk

Måndag–fredag 9–14 (under sommaren)

Sidan uppdaterades 2024-04-24